2017-03-17

#1395: POZVÁNKA: Komiksoví Češi Pavla Kosatíka budou vpuštěni do Galerie Lucerna!

Devítidílná komiksová série "Češi" podle TV seriálu "České století" ukázala, že ani historické adaptace nemusí být nutně fuj. A teď dostala i vlastní výstavu! Ta se navíc pokusí nezařadit do nudné tradice pouhých zarámovaných komiksových stránek, ale bude trošku víc punk! Zpracování klíčových okamžiků národní historie 20. století spojuje osobnost a scénáře spisovatele a historika Pavla Kosatíka. Výstava začne vernisáží v pražské Galerii Lucerna 29. března a potrvá do 18. dubna.

Zahrajte si s Danem Černým!
Poslední dvě knihy této dosud nejrozsáhlejší politické komiksové série vyšly koncem loňského roku, ale potýkání s lety 1918 až 1993 nekončí. Instalace výstavy "České století v komiksu" umožní autorům ukázat návštěvníkům všechny fáze tvorby. Skici, podkresy, koláže, kresba tuší i digitální coloring budou svázané rámy i volně vypuštěné na výstavní plochu. Toto organické zacházení s výstavním prostorem doplní velkoformátové tisky na sklech galerie, 2D objekty některých aktérů v životní velikosti, čtecí koutek či hra "Političe, nezlob se!" z rukou Dana Černého, kterou si budete moci na výstavě hned vyzkoušet.

Autory komiksů pojednávajících o vrcholech našich moderních dějin (vznik Československé republiky, Charta 77, Sametová revoluce) i pádech v rukou Hitlera, Gottwalda a Brežněva je devět českých komiksových tvůrců hned dvou generací: Ticho 762, Vojtěch Mašek, Marek Rubec, Vojta Šeda, Dan Černý, Karel Jerie, Jiří Husák, Štěpánka Jislová a Karel Osoha.

Každý z výtvarníků se na látku podíval vlastním způsobem a s velkou mírou tvůrčí svobody. Jediným omezením bylo dělat si srandu z historie a postav. "Žánrem byla tragédie, ne groteska. Je důležité zobrazovat zlé věci jako doopravdy zlé. Kdo se zlu vysmívá, trivializuje utrpení obětí," nastavil hranice série Pavel Kosatík.

Sběratelské vydání se blíží!
Vernisáž výstavy "České století" v komiksu proběhne ve středu 29. března od 18 hodin a nabídne moderovanou besedu s výtvarníky i Pavlem Kosatíkem, autogramiádu, porovnání s televizním seriálem a hudební doprovod saxofonisty Mikoláše Chadimy. Vstup na vernisáž i výstavu je zdarma. Partnerem výstavy je vydavatelství Mladá fronta, které komiksovou sérii vydalo ve spolupráci s Edicí České televize. Knihy budou na místě v prodeji za lepší cenu, ale hlavně bude poprvé k vidění koncept zbrusu nového kompletního vydání všech devíti dílů ve sběratelské krabici. Jestli zde bude k prodeji i to, ale zatím není jisté.

PS: A pokud vše vyjde, bude i doprovodný program přímo pro komiksový fandom!

České století v komiksu
30. 3. – 18. 4. 2017
Otevřeno Po–Pá 16–22 hodin, vstup zdarma


Galerie Lucerna, Štěpánská 61, Praha 1, 110 00 (Palác Lucerna)

Žádné komentáře:

Okomentovat