2017-02-17

#1375: Johnny Cash, I See a Darkness - 90 %

Johnny Cash, I See a Darkness (Cash, I See a Darkness)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako "Cash, I See a Darkness" u nakladatelství Carlsen Verlag v roce 2006. České vydání má 224 stran a prodává se v plné ceně za 298 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Reinhard Kleist
Kresba: Reinhard Kleist

Reinhard Kleist dokazuje, že komiks "Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta" nebyl náhoda a že se jedná o komiksového tvůrce, který je velmi schopný a který je výborný v tom, co dělá. Dokáže vyprávět lidské příběhy, skutečné příběhy, způsobem, který je zajímavý čtenářsky, ale který se snaží zachytit osudy osobností, aby co nejvíce odpovídaly realitě, a to i takové, na kterou třeba nemusejí být osobnosti až tak pyšné. Platilo to v případě knihy "Boxer: Pravdivý příběh Hercka Hafta", ale ještě více to platí o knize "Johnny Cash, I See a Darkness". Přece jen, v tomhle ohledu je Johnny Cash větším rebelem a zajímavější osobností, která byla ochotná dělat i špatné věci, hlavně pokud se drog týká.

Hned na začátku knihy je něco, co nás provází celým životopisem a co příjemně oživuje to, co čteme. Jedná se o komiksové ztvárnění Cashových písní, kdy hned první je "Folsom Prison Blues". Kleist vás díky tomu dovede vtáhnout do duše Johnnyho Cashe, dovede vás přenést trochu do té temnoty, která v jeho hlavě mohla panovat a kterou se ve svém životě snažil utišit drogami, alkoholem, ale hlavně tím, že vlezl na pódium a zpíval. Těch komiksových ilustrací k Johnnyho písním je v knize hned několik a skvěle vytvářejí přechody mezi jednotlivými částmi Johnnyho života.

Reinhard Kleist se věnuje Cashovu životu od zpěvákova dětství, kdy už v mládí zažil tragédii, která mu pak v budoucnu mohla do jisté míry pomoct. Ale je to hlavně období, kdy začal hrát a kdy se postupně dostával k tomu, že přímo ve folsomském vězení odehrál koncerty. Jako kdyby tohle byl vrchol knihy, i když ani tím se nekončí a pokračuje se dál do období, kdy už se svět změnil, ale Johnny zůstal, i když i on se musel přizpůsobit. Nejvíce se soustředíme na 60. léta, o to zajímavější je pak kontrast toho, co se dělo, na začátku 90. let, kdy Johnny Cash začal spolupracovat s producentem Rickem Rubinem. Podivné spojení, které ale dovedlo pozvednout Johnnyho kariéru zase na výsluní. A také skvělý prostor pro bilancování, jenž Kleist naplno využil. Muž v černém je zde najednou jiný, pořád v sobě má život, ale uvědomuje si jeho konečnost. Navíc bilancování prostřednictvím fotografií na stěně je skutečně skvělým počinem, stejně jako prostřednictvím postavy jednoho vězně.

Po přečtení knihy "Johnny Cash, I See a Darkness" doufám, že toho u nás od Reinharda Kleista vyjde víc, protože se jedná o skutečně výborného autora, který dovede lidské osudy zpracovat jedinečným, napínavým, zajímavým a skoro až dechberoucím způsobem. Jasně, že všechno, co zde čtete, není nutně pravda. Je to i záměr do toho přidat trochu fabulace. Třeba finále je ale díky tomu krásnou metaforou a opět vlastně ilustrovaným provedením jedné Johnnyho písně. Jestli jste se chtěli o Johnnym Cashovi něco víc dovědět, tohle je docela dobrá cesta, jak začít. Jsem si skoro jistý, že si pak budete chtít poslechnout písně, o kterých se mluví, nebo které jsou zde tak nádherně zachyceny jako komiksy.

Komiks "Johnny Cash, I See a Darkness" si můžete zakoupit na stránkách Kosmas.

Žádné komentáře:

Okomentovat