2017-01-12

#1349: Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí - 70 %

Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2017. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 59 Kč.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

Petr Macek se nám přesunul do pozadí, jak je v závěru sešitu vysvětleno, a to proto, aby si Petr Kopl vyzkoušel vlastní kratší příběh, I když kratší, on zabere hned čtyři sešity, což není tak úplně málo. Sešit "Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí" je tedy prvním ze čtveřice. Po komiksu "Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka" se nám hlavní dějová linie první sezóny uzavřela, a byla zde očekávání, která Petr Kopl naplnil zajímavým způsobem. Podařilo se mu totiž propojit sérii "Dechberoucí Zázrak" s jinou sérií, a to konkrétně s jeho vlastní sérií "Procitnutí" (zatím byly vydány knihy "Procitnutí" a "Kronika vzkříšence: Druhé procitnutí"). Propojení je to funkční a docela přirozené, ani vám to nepřijde nějak šroubované, hlavně proto, že obojí se odehrává v prostředí České republiky.

Petr Kopl se v příběhu vrací k začátku celé série "Dechberoucí Zázrak". Na začátku se opakuje scéna, při které došlo k uvolnění magické energie z Golema, energie, která vedla ke vzniku Zázraka. Jedná se o sen, který má David. Sen, z něhož se probudí do noci, v níž ho někdo sleduje. Pokud jste četli Petrovo "Procitnutí", budete vědět, ale to budete vědět už ve chvíli, kdy se podíváte na obálku, kde se oba světy krásně a lehce spojují. První díl tohoto příběhu je tak pozvolným směřováním k tomu, aby se vzkříšenci nějak objevili v Davidově/Zázrakově životě. Je potřeba ale také trochu bilancovat a vyvodit důsledky z toho, co se stalo v sešitě "Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka" a v dílech předcházejících. A to se Petrovi daří. Na malém prostoru tu má dost místa celkem velké množství postav.

Setkáváme se tak s Davidem a magistrem, kteří se snaží trochu dál prohlubovat Davidovo pochopení nabytých schopností. Mimochodem je mezi nimi parádní, vtipná scéna, kde si komiks dělá trochu srandu ze samotného formátu vydávání a toho, jak bylo v měsíčních komiksech zvykem opakovat, co se stalo v minulém díle. Dostáváme se ale i k Tomášovi a jeho dalšímu směřování, no a dojde i na Míšu, která je uvězněna sadistickým nemrtvým, kterého moc dobře zná. Tady jsou scény zase pořádně drsné. Do příběhu se nám pak víc dostává Martin ze série "Procitnutí" a nechybí ani pokračování příběhu paní Danešové, která se soustředí na to, aby pomohla mladšímu synovi. Karty jsou rozdány a nezbývá než se těšit, jak tento čtyřdílný příběh v rámci série bude pokračovat.

V komiksu "Dechberoucí Zázrak 14: Poslední procitnutí" se projevuje to, co je na Petrovi Koplovi dobré. Je zde kresba, na níž jste u něj zvyklí, a někomu může připadat trochu zjednodušená - mně třeba vadil David na prostřední dvojstránce. Jenže jsou zde silné aspekty, které Petr využívá i v další své tvorbě. Je to skvělé vedení příběhu, kdy zde se třeba hodně skáče, ale ani na chvíli se neztratíte. Je to humor, který je Petrovi blízký a který mě v jeho podání baví. Ale co je ještě lepší, je to spojení humoru a hororu, které zde opět funguje. Odlehčené scény se netřískají s těmi drsnějšími, a tak máte komplexní zážitek. Držím se s hodnocením trochu níže, přece jen je to úvod, který naznačuje, že by to mohlo být dobré, ale já doufám, že to nebude jen náznak a že "Dechberoucí Zázrak" bude dál růst, jako se mu to dařilo doposud.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"
"Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka"

Žádné komentáře:

Okomentovat