2016-12-12

#1326: Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka - 80 %

Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Finále je za námi. Musím říct, že jsem se trochu obával toho, jak se to podaří klukům - snad nevadí, že jsem tak familiární - zvládnout, ale podařilo se jim to se ctí, ba co víc, zakončili první sezónu tak, že zde skutečně máme konec, navíc je zde i dost na to, abyste se těšili na další čísla, která skutečně budou, a to ani nemluvím o tom, že ta cesta k cíli je zábavná, není podbízivá, a i když se nutně nedostaví wow-efekt, kdy byste z toho finále spadli na prdel, tak je to prostě dobře napsané a jsou zde momenty, které byste možná nečekali. O to silněji vás pak zasáhnou. "Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka" ukázal, že to, co se mohlo s prvními díly zdát jako nejisté, je ve skutečnosti série, která je schopná se vyvíjet a zaujmout dostatečně natolik, že nechcete dočíst, jen třináct dílů, ale chcete číst i další.
Ještě nakouknutí do předchozího dílu

Zázrak se ocitl ve velmi nepříjemné situaci. Musí se postavit svému vlastnímu bratrovi, který je ovládnut černou magií a duší doktora Fausta, jenž otevřel dimenzionální bránu, kterou se do země, a nejen do té naší, dostávají různá pekelná monstra. Zázrak a jeho společníci tak nestojí jen proti samotnému Faustovi a Komplexovi, ale objevují se další nebezpečí, a to na různých místech. Je tedy potřeba, aby zasáhli všichni, jak omlazený magistr Kelly, tak i Pérák a další Zázrakovi přátelé, kteří možná nemají nějaké speciální schopnosti, ale mají důvtip a chtějí také pomoct, což nakonec vede k tomu, že se opět vytváří speciální vztahy, které mohou vydržet jen proto, že se stojí společnému nepříteli. Znáte to: Nepřítel mého nepřítele je můj přítel.

Co vás ale určitě více zajímalo, to byla samotné konfrontace a skutečnost, jak je možné Fausta porazit, jestli jsou na to Zázrak a jeho společníci dost schopní, případně co jim pomůže. Musím říct, že tvůrci tohle vyřešili dokonale šalamounsky a naplnily tak titul třináctého dílu, tedy "Nejmocnější hrdinové Česka". To, co se tady odehraje, je prostě parádní, a pro mě docela nečekané, a to v tom nejlepším možném slova smyslu. Opájel jsem se celkovým řešením a skutečností, že Zázrak je ryzí český superhrdinský komiks a je schopný fungovat na české mytologii. Ono se to řešení nabízí, ale skutečně ho použít, to přece jen vyžadovalo tu jednu zásadní myšlenku, ten jeden nápad, který byl realizován. Takže díky za to, pánové, tohle nebyla berlička, ale pomoc přišla skutečně z té jediné strany, odkud přijít mohla.
Zázrakovi už je rok

Co by se dalo komiksu "Dechberoucí Zázrak 13: Nejmocnější hrdinové Česka" snad trochu vytknout, to je skutečnost, že se finále odehraje rychle a některé momenty tak nevyniknou, na druhou stranu není to přímo zběsilé, spíš si myslím, že zrovna jeden moment by si víc prostoru zasloužil, ale nechce se mi spoilerovat který. Finále uteče a akce není ani málo, ani hodně. Petrovi Koplovi se podařilo do některých kreseb vložit tu správnou spektakulárnost, kdy například druhá a třetí stránka jsou prostě béčkově nádherné, a to i díky zvolenému barevnému spektru. Co říct závěrem? Petře a Petře, vykřesali jste z rozpačitého začátku to nejlepší, co jste mohli a já se nemůžu dočkat dalších pokračování, kdy poslední stránky hodně naznačují. Ukazujete, že i v Česku může komiks sešitově vycházet, jen to je celkem náročné. Ale doufám, že budete mít dál podporu a bude se dál dařit. Zázraka stojí za to číst.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"
"Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!"
"Dechberoucí Zázrak 9: Hon na Zázraka!"
"Dechberoucí Zázrak 10: Operace "Plán B" spuštěna"
"Dechberoucí Zázrak 11: Tajemství mrtvého čaroděje"
"Dechberoucí Zázrak 12: Peklo na zemi"

Žádné komentáře:

Okomentovat