2016-12-13

#1327: Velikáni do kapsy 2: Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila - 75 %


Velikáni do kapsy 2: Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v brožované vazbě v roce 2016. Kniha má 136 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Text a scénář: Tomáš Němeček
Kresba: Tomáš Chlud

Když jsem bral do ruky knihu "Velikáni do kapsy 2: Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila", říkal jsem si, co vlastně autoři asi mohli přinést tak zajímavého, aby se vytvořila další kniha o Karlovi IV.? Ale oni si tu otázku položili sami, protože ji kladou v úvodu a vlastně i na obálce knihy. "O čem chcete knížku psát, když o něm všechno víme?" Pokud nemáte skutečně o Karlovi načteno více, pokud znáte jen to základní, co se o něm povídá, tak budete z knihy "Velikáni do kapsy 2: Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila" docela překvapeni, protože ono je toho dost, co ještě nevíme a co se o Karlovi můžeme dovědět. Je to holt tím, že i v hodinách dějepisu nám říkají jenom to, co je podle učebnic důležité, ale už ne nutně to, co je také zajímavé.

Tomáš Němeček ke spolupráci opět přizval Tomáše Chluda, což se v knize "Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky" ukázalo jako velmi přínosné, protože Tomášova kresba je specifická, je zábavná, ale přitom se jeví jako historicky poměrně přesná. Právě ale díky tomu, že dovede karikovat, že má svoje specifické barvení a že do bublin dokáže vložit ten správný text, tak kniha "Velikáni do kapsy 2: Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila" není jen poučná, ale je i zábavná a velmi dobře se čte. Tady bych možná opět upozornil na to, že se jedná primárně o knihu textovou, která je doplněna bohatými ilustracemi, jež mají místy i podobu sekvenčního děje. Minimálně se ale jedná o ilustrace s bublinami, které jen nedokreslují text, ale rovnou do něj vstupují.

O životě Karla IV. by se dalo napsat velké množství knih. a že jich napsáno bylo. Natolik je zajímavou osobností. Tomáš Němeček se rozhodl, že vzhledem k tomu, že je kniha určena primárně dětem, zvolí klasickou formu, tedy vyprávění od začátku života do jeho konce. Projedeme tedy celý Karlův život od narození, kdy byl pojmenován jako Václav, až po smrt, kdy umírá po nemoci v době, kdy je již počtvrté ženatý. Na zvolené struktuře není nic až tak specifického, ale Tomáš Němeček si uvědomoval, že musí přidat něco trochu nového, a tak je více zaměřeno na zajímavé okolnosti Karlova panování, na situace, do kterých se dostával a které tak nesouvisí s jeho panováním, ale soustředí se třeba také na legendy, které byly zaznamenány i samotným Karlem v jeho životopise. Věděli jste, že si dopisoval s Petrarkou? Nebo že věřil, že jednou spatřil ducha? Či to, že měl zálibu v převlecích? Kniha se nevyhýbá ani Karlovým horším vlastnostem či skutkům, což je jen dobře. Přitom osobnost nijak nedegraduje.

Kniha "Velikáni do kapsy 2: Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila" přináší dost zajímavého na to, aby to zaujalo i dospělého čtenáře, a myslím, že dětský čtenář se o Karlovi prostřednictvím publikace doví skutečně hodně. Samozřejmě, jedná se o publikaci, která musela být zkrácena, obsahuje ale zásadní události Karlova života. Není třeba tak zaměřeno na to, jak skutečně vládnul, nejsou zde zbytečné podrobnosti, které by si čtenář stejně neodnesl, ale je zde dost toho, aby osobnost Karla poznal, alespoň tak, jak si ji představuje autor. Tomáš Němeček se ale snaží předávat obraz, který prezentoval Karel sám ve vlastním životopisu, případně jeho pamětníci, kteří panovníkův život také zapisovali. Publikace je pro osvěžení klasického a nudného dějinného výkladu zajímavou alternativou, kterou mohu doporučit.

Komiks "Velikáni do kapsy 2: Karel IV. očima opata Neplacha a rytíře Smila" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Na Comics Blogu najdete recenzi na knihu "Velikáni do kapsy 1: Jan Hus očima krejčího Ondřeje a panny Anežky".

Žádné komentáře:

Okomentovat