2016-12-09

#1325: Fantomas se zlobí - 85 %

Fantomas se zlobí (La colère de Fantômas)
Vydalo nakladatelství Meander v pevné vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako knihy "Les Bois de Justice" (2013), "Tout l'or de Paris" (2014) a "À tombeau ouvert" (2015). České vydání má 173 stran a prodává se v plné ceně za 698 Kč.
Scénář: Olivier Bocquet
Kresba: Julie Rocheleau


Jestli znáte Fantomase z příběhů s Louisem de Funèsem a Jeanem Maraisem, tak na ně raději zapomeňte, protože tenhle Fantomas je jiný. I když... on není jiný úplně, jenom se snaží víc přiblížit své původní podobě, která vycházela od roku 1911 ve Francii knižně. Přesto si komiks zachovává i komiku filmovou, a to například i tím, že odkazuje na některé prvky, které byly ve filmech použity, a to včetně toho, že se zde objeví ona nám dobře známá namodralá nebo nazelenalá maska, kterou Fantomas nosí a s kterou ho máme především spjatého. A i když název komiksu "Fantomas se zlobí" evokuje právě jeden z filmů, zapomeňte dějově i na film a ponořte se do samostatného příběhu, který vám zase ukáže jinou Fantomasovu tvář.

Právě tváře a převleky je to, co je s Fantomasem nejvíce spjato. Natolik, že bych v tom viděl i jedno z největších negativ tohoto komiksu. Stává se poměrně rychle nepřehledným a nefunguje jako detektivka, protože pro čtenáře je v podstatě nemožné, aby odhadl, kdo je Fantomas. Já vím, že to ani není smyslem příběhů, ale díky výstřednosti a specifičnosti kresby, díky skokům v ději a velkému množství postav, je snadné se ztratit, případně mít pocit roztříštěnosti hlavní dějové linky do míst, která vás jen zavádí trochu jinam. Nakonec to ale funguje a všechna tři alba, která jsou v knize prezentována, dají dohromady jeden větší příběh, který má začátek, má konec a má střed, v němž se můžete na chvíli ztratit, ale nakonec vyjít ven více méně s pochopením.

Co na komiksu "Fantomas se zlobí" budete obdivovat nejvíce, to je jeho kresba. Krebsa Julie Rocheleau je velmi specifická a jsem si jistý, že se najdou tací, kterým nesedne. Je karikaturní, ale přitom dovede být neskutečně děsivá. Mnohdy tomu stačí i skutečnost, že pozadí okolo panelů zčerná. V tu chvíli víte, na koho se scéna zaměřuje, stejně jako snadno poznáte, že mluví Fantomas, protože jsou jeho bubliny černé. On tak ovšem mluví jen ve chvíli, když víme, že je Fantomasem. Komiks tak skutečně nenechá čtenáře ani trochu na pochybách v tom, že Fantomasem může být kdokoli, nedá mu žádnou pořádnou nápovědu. Ale když přistoupíte na tuhle hru, když přijmete, že Fantomas může být kdokoli, bude na vás příběh fungovat správně.

Silnou stránkou komiksu "Fantomas se zlobí" je jeho atmosféra, která je dána kresbou, ale i odvahou s tím, jak jsou kresleny násilné scény. Tady lidé skutečně umírají, tady teče krev. A díky expresionistické kresbě, která místy opravdu připomíná expresionistické umělce z původní Fantomasovy doby, kde se i děj odehrává, se vám mohou při čtení ježit chlupy na zátylku. Je to i brakovým příběhem, kdy může umřít každý a může umřít nepěknou smrtí. Nakladatelství Meander k nám dostalo hodně zajímavý kousek a je jen dobře, že se pro knihu "Fantomas se zlobí" rozhodlo. Je to čtení jedinečné, které vás dovede vizuálně okouzlit a které se velmi dobře prohlíží. Čtení může být místy komplikované, ale nakonec dojdete finále, které je dobré, drsné a možná by mohlo slibovat i pokračování. To zatím nevyšlo ani v originále.

Žádné komentáře:

Okomentovat