2016-07-18

#1216: Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka! - 70 %


Dechberoucí Zázrak 8: Přijíždí Černá sanitka!
Vydalo nakladatelství Czech News Center v roce 2016. Série "Dechberoucí Zázrak" je měsíčník. Vydání má 28 stran a prodává se na novinových stáncích za 49 Kč.

Scénář: Petr Macek
Kresba: Petr Kopl

Ze série "Dechberoucí Zázrak" se tak trochu stává zajímavý průřez různými českými legendami, a to v podstatě bez ohledu na období, kde vznikly, jak moc jsou staré a o čem pojednávají. V každém díle se objevuje něco nového, co vás dovede strhnout, něco nového, co se dovíme o českých luzích a hájích. Po Bílé paní, Golemovi, ale třeba i Faustovi se objevuje legenda poměrně moderní, legenda, kterou je Černá sanitka. Tohle je látka, která už je přece jen pořádně hororová a jako hororová je zde také podána. A tohle musím ocenit. Pánové Petr Kopl a Petr Macek se nebáli a pustili se do mrazivé látky, kterou jsou únosy dětí, jejich mizení, ale také obchod s orgány.

O Černé sanitce jsem věděl jen to, že existuje. Když se ale objevila na scéně, alespoň v tomto komiksu, musím uznat, že to je legenda, která stojí za zmínku. Východisko pro příběh - vlastně takovou městskou legendu - o černé sanitce, je poměrně jednoduché, ale ony městské legendy více nepotřebují. Po městě jezdí sanitka, která unáší děti a mladé lidi. Jejím cílem jsou děti proto, aby se na černý trh dostaly čerstvé orgány, které se dobře prodají. Tohle je opravdu příběh, který dovede zamrazit, co je ale podstatné, to je skutečnost, že se podařilo legendu celkem logicky a funkčně zakomponovat do Zázrakova příběhu.

I když to na první pohled není jasné, tak Černá sanitka je spojena s Faustem, který se v dílu "Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta" vrátil mezi živé. Jejich spojení je v podstatě jen na základě vztahu zákazník a poskytovatel služby, ale o to je zakomponování zajímavější a hlavně funkční. Příběh pokračuje v hororovém nádechu jako v předcházejícím díle a není to už jen nutně lehká superhrdinská zábava, už to je něco, co dovede poděsit, z čeho vám může příjemně běhat mráz po zádech. Ale v klidu, pořád je to přístupné a neděje se nic, co by mělo čtenáře skutečně rozhodit, i když je pravda, že obsah truhly je přece jen děsivý, nemluvě o tom, že Petr Kopl se ho nebál nakreslit. V tomhle ohledu je pro mě osmý díl správným krokem a jsem jen rád, že se série tímhle způsobem vyvíjí. Trochu se bojím, že to bude muset maličko vyměknout, ale pokud ne, nezbývá než se těšit na další díl, který má mimochodem skvělou obálku.

Můžete si o sérii myslet, co chcete, ale prostě se tvůrcům nemůže vzít, že se snaží, aby "Zázrak" dál čtenáře zajímal. Nesnaží se stagnovat, chtějí se zlepšovat. Kresbě by se dalo vytknout, že je místy opět taková rozkolísaná, ale na druhou stranu se mi líbí, jak Petr vzhledem k atmosféře dovede lehce měnit styl. Scénáři by se zase dalo vytknout, že toho strašně moc otevírá a moc neuzavře, ale to všechno se děje stále v rámci hlavního příběhu, který se rozvíjí. Všechno nové na něj má návaznost. Za mě je osmý díl zatím nejlepší, protože jsem rád, že se "Zázrak" posouvá kupředu, a to nejen dějem, ale i kvalitou zpracování. Snad jen kdyby měl Petr na kresbu ještě trochu více času.

Na Comics Blogu najdete recenze na sešity:
"Dechberoucí Zázrak 1: Magický počátek"
"Dechberoucí Zázrak 2: Golem Ničitel"
"Dechberoucí Zázrak 3: Bílá paní"
"Dechberoucí Zázrak 4: Zrození zla"
"Dechberoucí Zázrak 5: Smrt z rukou králů!"
"Dechberoucí Zázrak 6: Zrada v černé"
"Dechberoucí Zázrak 7: Návrat doktora Fausta"

2 komentáře:

  1. Problém tohohle dílu je, že si Kopl s Mackem musí vybrat jestli jít do dospělých nebo dětských čtenářů. Na rozdíl od předchozích dílů, tohle totiž dceři s klidným svědomím půjčit nemůžu.

    Takže za sebe jsem rád, že Zázrak získá plasticitu, konečně nějaký a dost výrazný šrám na pověsti, další a teď už relevantní pocit viny - protože je to očividně jeho průser.

    Na druhou stranu - přestává to být pro jednu ze čtenářských skupin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O to víc jsem zvědavý, kam bude směřovat další díl

      Vymazat