2016-07-15

#1215: Gunsmith Cats 3 - 70 %

Gunsmith Cats 3 (ガンスミス キャッツ)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2016. Původně vyšlo jako kapitoly 35 až 53 v sérii "Gunsmith Cats" (japonsky ガンスミス キャッツ) souborně v tomto vydání v roce 2006. České vydání má 458 stran a prodává se v plné ceně za 469 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Keniči Sonoda
Kresba: Keniči Sonoda

Třetí kniha už mě prostě nedostala tolik jako knihy předchozí. "Gunsmith Cats 1" byl takový fajn svěží manga vítr. Sexy, akční, zaměřené na zbraně, auta a kočičky, což je součástí komiksu pořád, ale nemohu si pomoct, už to nemá takový efekt, alespoň na mě, jako to mělo při čtení prvního dílu. Je to pořád dobré, je to fajn akční jízda, ale už je to pro mě prostě jen dobré. Na druhou stranu pořád oceňuji, že se Keniči Sonoda snaží o to, aby nepřinášel jenom nějaké epizodní příběhy, ale rozvíjí rozsáhlý příběh, který je tentokrát rozdělen do dvou částí. V první se Rally snaží vypořádat s Beanem, ve druhém pak společně s dalšími kumpány řeší problém jednoho kouzelníka, který údajně týral svou dceru.

První příběh, který navazuje na předchozí dění v knize "Gunsmith Cats 2" zastihne Rally v nepříliš příjemné situaci - její licence lovce lidí je pozastavena, nemluvě o tom, že nesmí mít v držení žádnou zbraň. Tohle rozhodně není stav, který by se jí zamlouval, a tak se nakonec, vlastně z dlouhé chvíle, rozhodne, že najde muže, kterého z tohoto svého stavu viní. Tím není nikdo jiný než nejlepší profesionální řidič - Bean. I když jde původně jen o sázku mezi nimi dvěma, příběh se rozkošatí do něčeho, co ani jeden z nich nečeká. Ač nepřátelé, musejí nakonec spojit síly, aby se dostali až na konec cesty živí a alespoň jeden z nich mohl vyhrát závod, který si na sebe sami ušili. Sonoda tady ukazuje sílu hlavně v akčních scénách a jeho nejsilnější stránkou v tomto příběhu je skutečnost, že dovede rozfázovat dokonale efektní automobilovou honičku.

Druhá část příběhu třetí knihy se soustředí na další případ, který Rally vzala po ztrátě licence. Na první pohled je všechno jasné. Otec tyranizuje svojí dceru, a tak se matka postará o to, aby se otec nemohl s dcerou stýkat. Jenže je tu jeden problém. Otec byl propuštěn na kauci a podle všeho chce jediné - setkat se s dcerou. Že by nebezpečný magor? Nechci říkat, že tenhle příběh není akční, ale zde jsem měl přece jen silnější pocit, že Keniči Sonoda měl zaměřeno více na emoce a na to, aby z příběhu, jak ho rozehrál, dostal co nejvíce. Nakonec se mu to podařilo, ač si myslím, že pro své účely zvolil přece jen trochu moc stránek a příběh, který vyprávěl, mohl být shrnut rychleji, což by mimo jiné pomohlo i tomu, aby byl méně předvídatelný. Keniči se snaží o to, aby čtenáře zmátl, ale výsledek není takový, jaký by si přál.

Jak jsem uvedl v úvodu, "Gunsmith Cats 3" není slabá kniha, je to kniha dobrá a dostanete od ní to, co očekáváte. Nedovedla mě však nadchnout a nic na tom nezmění ani pár kreseb, které jsou skutečně sexy a dávají komiksu šťávu. Je dobře, že následovat už bude jen jedna kniha, i když je pořád skvělé, že to má takový správný nádech amerických seriálů předchozích dekád. Asi je u mě problém i v tom, že z nadupaných aut nejsem odvázaný. Navíc je škoda, že těch zbraní se tady moc nevystřídalo. A také mi přišlo, že komiks trochu vyměkl. Nebo já očekávám až moc drsného? Jednoduše dobré, ale už ne tak výjimečné.

Komiks "Gunsmith Cats 3zakoupíte na stránkách knihkupectví Arkham.

Na Comics Blogu naleznete recenze na knihy:
"Gunsmith Cats 1"
"Gunsmith Cats 2"

Žádné komentáře:

Okomentovat