2016-07-19

#1217: Sandman: Předehra - 80 %

Sandman: Předehra (Sandman: Overture)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2016. Komiks původně vyšel jako sešity 1 až 6 misérie "Sandman: Overture" v letech 2013 až 2015. Komiks souborně vyšel jako "Sandman: Overture" v roce 2015. České vydání má 232 stran a prodává se v plné ceně za 799 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Neil Gaiman
Kresba: J. H. Williams III a Dave Stewart

Pokud jste třeba z těch, co už komiks četli a nechápete, proč mu dávám tak vysoké hodnocení, musím uznat, že to je jeden z mála komiksů, kde nehodnotím příběh, na nějž se většinou zaměřuji, ale vysoké hodnocení je dáno kresbou J. H. Williamse III, ale také barvami Dava Stewarta a samozřejmě letteringem Todda Kleina. Tentokrát není Sandman o Gaimanovi, ale je to o ostatních tvůrcích, kteří tenhle podivně metafyzický příběh, jež má vysvětlit některé prvky celé série, spoluvytvářeli s Gaimanem, který to hlavní o sérii již řekl, teď už jen pověděl to, co měl ještě na mysli a co mu v ní hlodalo dvacet pět let, jak je v knize několikrát zmíněno.

Příběh, jak název napovídá, se odehrává ještě před tím, než začala samotná série, kterou už máme na českém trh celou. Jedná se o knihu, která na sérii skutečně navazuje, respektive ji rozvíjí novými směry a ukazuje, jak vlastně všechno bylo. Neil Gaiman pracuje s původním Morfeem, ale využívá i nového Sna, aby byl příběh ještě o něco komplikovanější, ale aby nakonec dal smysl. Morfea pak zastihneme v době před jeho nucený uvězněním, což vlastně znamená i to, že se dozvíme, jak bylo možné, že k uvěznění Věčného skutečně došlo. Neil Gaiman dává příběhu nový smysl, dává mu nové významy, odhaluje nové pravdy, které mohou být šokující. Pokud se jimi chcete nechat ohromit, doporučuji si před čtením knihy ještě jednou přečíst celou sérii, a pak si ji přečíst ještě jednou po dočtení svazku "Sandman: Předehra". Váš zážitek bude o něco větší.

Přesto si nekupujte komiks kvůli Gaimanovi, kupte si ho proto, že chcete vidět, co J. H. Williams III dovedl nakreslit a namalovat. Každá kapitola je naprosto úchvatná, najdete zde stránky, které vám vyrazí dech, ale ono to není jen pár stránek, ono jich bude spíš několik desítek, nemluvě o tom, že jsou používány různé styly, a to podle toho, kde se příběh odehrává a jaké postavy vystupují, Do toho jako bonus ještě přichází dvojice čtyřstránek, které vám dávají ještě o něco zajímavější zážitek ze čtení. Tohle není nástroj, který je v komiksu nějak často používán, stejně jako potřeba otáčet knihu, protože text se tak zvláštně kroutí. A otočte knihu, nečtěte vzhůru nohama, protože váš zážitek ze čtení knihy se přece jen ještě o něco umocní. A to pořád vlastně mluvím spíše o technické stránce, o letteringu, o struktuře. Samotné panely - a někdy se ani o panelech nedá mluvit - si musíte užít sami.

Když otevřete knihu "Sandman: Předehra", je to, jako kdybyste vstoupili do galerie umění. Do nádherné galerie, kdy si po nějaké době uvědomíte, že jednotlivé obrazy nejen, že jsou úchvatné, ale ještě ke všemu vyprávějí příběh. J. H. Williams III se skutečně překonává a z Gaimanova celkem obyčejného příběhu vytváří něco, co je naprosto jedinečné a unikátní. Tohle je komiks, ke kterému se budete chtít vrátit. Nejen proto, abyste pochopili, jaký má dopad na sérii "Sandman", ale proto, abyste si znovu a znovu užili jednotlivé kresby, jednotlivé úchvatné nápady, prostě všechno, co stránky obsahují. Těch nápadů je skutečně přehršel a vzhledem k tomu, že vás nechají tvůrci nahlédnout do svých kuchyní, ponoříte se do komiksu ještě hlouběji a skutečně oceníte umělce, kteří na něm pracovali. Z hlediska kvality je pak třeba vyzdvihnout i české vydání, kdy lettereři a grafici odvedli skutečně skvělou práci.

Komiks "Sandman: Předehra" zakoupíte na stránkách Crew.

4 komentáře:

  1. Zdravím, je dobrý nápad Sandman sérii začít Předehrou? Série mě láká už dlouho, ale zpracování Předehry mě uchvátilo natolik, že bych to koupil hned.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může to být celkem zajímavá zkušenost, ale osobně bych si jí nechal na konec, ono to pak ovlivní pochopení některých aspektů a má to na čtenáře větší vliv, dle mého.

      Vymazat
    2. Anonymní20/7/16 19:37

      No po pravde ja tim ted sandmana zacal a nektery veci jsem vubec nepochopil. Spis me to odradilo od jednicky :-(

      Vymazat
    3. Tak v tom případě musím doporučit číst od jedničky, která je ve srovnání s tímhle výrazně jiná, ale mě osobně uhranula až dvojka

      Vymazat