2016-02-04

#1094: Gravitation: Přitažlivost 8 - 40 %

Gravitation: Přitažlivost 8 (Gravitation 8)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "Gravitation 8" v roce 1999. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 169 Kč.

Scénář: Maki Murakami
Kresba: Maki Murakami

Docela mi trvalo, než jsem se dostal na další, už osmou knihu ze série "Gravitation: Přitažlivost", ale co si budeme nalhávat, asi není moc důvodů litovat toho, že jsem se ke knize nedostal dříve. Tady už mám opravdu pocit, že to není ono a že se série propadá někam, kde už je opravdu pomalu jenom dno, které nevím, jestli má cenu dosahovat. Je to hlavně v tom, že příběh, který byl naznačen v prvních knihách, se pořád ještě nevyřešil, ale přitom se jedná o celkem jednoduchou romanci mezi dvěma mladíky. Tohle není něco, co si primárně představíte jako náplň pro sérii, která má celkem dvanáct dílů. Respektive jen těžko si dovedete představit, že by to mohlo být zajímavých dvanáct dílů.

Co si budeme nalhávat, ona si to moc neuměla představit nejspíš ani sama autorka. Maki Murakami už na začátku knihy dává na srozuměnou, že vlastně ani pořádně neví, co dělá, a že není moc dobrá mangaka. Jako jo, řekne to jednou, tak je to sranda, jenže ona to opakuje v každé knize, a to už je trochu problém. Začínáte mít opravdu pocit, že není tak dobrou autorkou a že se to všechno snaží zastřít právě skutečností, že má smysl pro humor. Jenže s tím to prostě nevyhraje, alespoň ne v tomhle případě, protože zase tolik dobrých vtipů prostě nemá a celkově se ze série ztrácí šťáva. Maki Murakami má jeden dobrý rys. A to je skutečnost, že si slabiny své série skutečně uvědomuje.

Aby nabrala série trochu šťávu, tak se Maki Murakami rozhodla, že do dění zavede nové postavy. A udělá sérii ještě trochu šílenější, než doposud byla. Už má z postav skutečné karikatury a vlastně vychází jen z toho, že pro jednu knihu vytvoří základní myšlenku. V tomhle případě je to myšlenka, že se ústřední dvojice nadobro rozejde. Jak to bude vypadat? Jak to proběhne? No, nebudu vám lhát, proběhne to celkem nudně. Tady už mi opravdu přišlo, že je děj docela plochý a že zde není nic, co by ho mohlo opravdu pozvednout. Prostě se jenom hraje na to, že je to pořád strašné drama a že je Šuiči chudáček, který je ovládán ostatními.

S dílem "Gravitation: Přitažlivost 8" jde série do kopru a já si nemyslím, že by Maki Murakami měla ještě jakýkoli nástroj a nápad k tomu, aby sérii ještě pomohla se pozvednout na nějakou vyšší úroveň. Myslím si, že na to série a ani autorka prostě nemají. Sice je zde snaha přenést dění ještě někam jinam a tím udělat komiks trochu zábavnější, ale spíše je třeba se s mířit s tím, že poslední díly budou utrpení. Já to však zvládnu a nakonec ty recenze napíši. Přece jen si myslím, že by se nemělo končit, dokud člověk opravdu nedosáhne závěru. A jsem zvědavý, jestli se Maki trochu podaří ještě dění pozvednout.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:

2 komentáře:

  1. Obcas Te obdivuji za tu vytrvalost,s kterou se chystas cist neco,co se Ti vubec cist nechce :)) ale jak si sam rekl - nemelo by se koncit,dokud clovek nedosahne zaveru..a to asi plati ve vsem :DD
    Kazdopadne diky za lidi jako jsi Ty. Diky tomu se mi timhle otravnym ctenim nemusime ani zabyvat ;) (y)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je to utrpení, ale mě i to horší čtení baví. A jestli to někomu pomůže, tím lépe :-)

      Vymazat