2016-02-05

#1095: Flafík - 65 %

Flafík (Fluffy)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2008. Původně v této podobě vyšlo jako "Fluffy" v roce 2007. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.
Knihu koupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Simone Lia
Kresba: Simone Lia

"Flafík" je komiks, který rozhodně nebudete číst každý den. To vám zaručuji. Kromě toho, že má svůj specifický menší formát, v podstatě čtvercová knížečka, je jeho specifikum také v tom, o čem vypráví. Není to komiks, po kterém sáhnete proto, že očekáváte nějaký mainstream, ale je to přesně ten komiks, po kterém sáhnete proto, že očekáváte něco nového, něco ojedinělého a možná i jedinečného. Nevím, jestli tu podmínku "Flafík" naprosto splňuje, v mém případě asi tolik ne, ale rozhodně si myslím, že z něj budete mít zážitek, který se jen tak nezapomene, ať už v dobrém, anebo v horším smyslu slova.

Flafík, je kromě názvu komiksu, také jméno jedné z hlavních postav. Ty jsou vlastně dvě. Tou první je Míša. Míša je celkem normální člověk, jen má trochu problémy s tím, jaké jsou jeho vztahy. Respektive není schopen vést vztah, který by vydržel. Nejspíš je to dáno tím, že prostě neví, kam sám směřuje, a co od života chce. Teď má jednu učitelku, která se ukáže jako pěkná stíhačka a Míša o ní vlastně vůbec nestojí. Učitelka se pak skutečně chová jako zoufalá žena a dokonce jede za Míšou do Itálie. Míša do rodné země cestuje z Británie za svými rodiči. Ale i když jsou tyhle dvě postavy zajímavé, tak nejzajímavější je stále Flafík. Flafík je totiž malý králíček, který mluví. Ale neříkejte mu, že je králíček, protože je na to dost citlivý. Sám sebe považuje za normální dítě.

Flafík se chová a mluví jako člověk, i když je ve skutečnosti kreslený opravdu jen jako malý králíček. Normálně komunikuje s lidmi, mluví s nimi, má city, jedná. Je to takový Míšův přívěšek, který v konečném důsledku slouží k tomu, aby si Míša uvědomil, proč vlastně žije, o čem to celé je. A právě o tom je i komiks. Najít si tu správnou cestu, pochopit, kam člověk vlastně směřuje, a uvědomit si, že když to dočasně stojí za prd, tak je to opravdu jenom dočasné a postupně se to zlepší. Komiks v tomhle směru není nijak zásadně objevný, ale forma, jakou je podán, je příjemná, je lidská, je hezká. Dialogy se mohou jevit na první pohled trochu dětinské, ale je to jen první pohled. V tomhle komiksu se přece jen skrývá trochu více, než se na první pohled zdá.

"Flafík" není komiks, který vás musí za každou cenu naplnit. Není to komiks, který se vám podbízí, který se vám musí za každou cenu líbit. Ale pokud si k němu najdete cestu, nejspíš se vás dotkne. A když se vás dotkne, bude to takové příjemné pohlazení. Možná vám nezmění život, určitě ne na pořád, ale mohlo by se stát, že vám ho na nějakou chvilku zlepší, i kdyby to mělo být jen pár minut po dočtení, kdy budete mít na tváři úsměv, který bude říkat, že všechno je  vlastně fajn, že všechno se vyřeší. Jen do toho budete muset sami kopnout a něco s tím udělat. "Flafík" není návod, "Flafík" je jen ukázka toho, že někdy se prostě chováme hloupě, aniž bychom si to uvědomovali.

Komiks "Flafík" vydalo nakladatelství BB/art, u kterého můžete komiks zakoupit se slevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat