2015-07-13

#956: Malý princ a Planeta kublixů - 75 %

Malý princ a Planeta kublixů (Le Petit Prince 19: La Planète des Cublix)
Vydalo nakladatelství Mladá fronta v pevné vazbě v roce 2015. Původně vyšlo v roce 2015 jako "Le Petit prince 19: La Planète des Cublix", devatenáctý díl série "Le Petit prince". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Clotilde Bruneau
Kresba: Diane Fayolle

Devatenáctý díl. Mohlo by se zdát, že s takovým počtem dílů už série nemůže ničím překvapit. No dobře, buďme upřímní, ona už nemá moc čím překvapit dlouho, protože tady až tak nejde o to, jak se jednotlivé příběhy vyvinou, protože je docela jasné, jak skončí a že dopadnou dobře. Spíše jde o to, jestli se tvůrcům podaří udržet stávající kvalitu. A to se daří. Nevím, jak je to možné, ale i když mají příběhy Malého prince a Lišky pořád stejnou kostru, tak jsou prostě zajímavé a nápadité. Rád si je přečtu a jsem docela rád, že jsou mezi mini pauzy, protože kdyby se nahromadily najednou, bude to opravdu až příliš mnoho stejných příběhů. Takhle od nich máte trochu pauzu a další vás může opět potěšit.

"Malý princ a Planeta kublixů" je kniha, která toho názvem mnoho neřekne, a tak se musíte trochu nechat překvapit. Otevřete ji a konečně zjistíte, co je vlastně Planeta kublixů zač. Ono se tedy stačí trochu podívat na obálku a nějakou základní představu budete mít, ale opravdu jen základní. Jsou zde nějaké prolézačky, ale ty jsou jen drobným prvkem obálky. Hlavní je létající stroj v pozadí což je kovárna. Kublixové jsou totiž specifičtí obyvatelé planety, s nimiž je podobný problém jako s mobilními telefony - potřebují nabíjet. Když se nenabijí, tak se jednoduše vypnou. Jejich způsob nabíjení je pak krásný - musejí si hrát.

Planeta kublixů je planetou, kde si ocelové strojky, které mají podobu spíše robotů než lidé, v době, kdy ji Malý princ a Liška navštíví, trpí problémem. Kublixové nejsou schopni se dobíjet, protože jejich houpačky jsou zarezlé a dobíjení neumožňují. K tomu by nedocházelo, pokud by Lux, vrchní kovář, plnil svou funkci. Jenže Lux není k nalezení. A tak se Malý princ opět chopí role záchranáře a snaží se planetě pomoct. Není divu, protože na planetě se ještě před jeho příchodem objevil Had, který všechno postavil na hlavu a zamezil správnému fungování.

Dějově nemá komiks opravdu čím překvapit, ale ve srovnání s předchozími díly se opět jedná o velmi imaginativní dílko, kde je vytvořen jednoduchý, soběstačný svět, který má však jasně stanovená pravidla, jež fungují. Jsou zde dobré nápady a oživení, které se v případě knihy "Malý princ a Planeta kublixů" týkají hlavně akčních scén, které jsou velmi dobře nakreslené. Hlavně jsou zde postavy, černé myšlenky, které v sobě mají něco nového, něco zábavného i děsivého. V tomhle směru je kniha ještě o něco lepší než některé předchozí a je dostatečně zábavná. Kublixové jsou roztomilí, což je v kontrastu s vyhroceností některých scén, takže na relativně malém počtu stran dostanete opět napínavý příběh. Ne, tahle série prostě nezklame.

Komiks "Malý princ a Planeta kublixů" můžete zakoupit na stránkách Kniha.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat