2014-03-03

#522: Leonardo 8: Prostě geniální - 80 %

Leonardo 8: Prostě geniální (Léonard 8: Coup de génie)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2014. Původně vyšlo jako "Léonard 8: Coup de génie" v roce 1982. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bob de Groot
Kresba: Turk


"Leonardo" se nám vrátil už v osmém dílu. Skoro to začíná vypadat, že by tahle série mohla mít docela úspěch. Snad tomu tak bude, protože z hlediska komediálního je tohle přece jenom série, která má neustále co přinést. Každý díl je takový, že vás dokáže pobavit, a to i přesto, že základní princip všech příběhů zůstává naprosto stejný. Leonardo něco vynalezne nebo vynalézt chce a většinou k tomu potřebuje pomoc svého neschopného asistenta, který možná až tak neschopný není. Sem tam i on dokáže svou genialitu. A v tom je vlastně celou dobu krása toho příběhu. V jednoduchosti, s jakou je nám prezentováno, jak moc tenká hranice je mezi genialitou a blbostí.

Je Leonardův pomocník skutečně hlupák, anebo všechno hraje? Anebo je to jen lenoch? Nechci ho dávat na stejnou úroveň, ale je to švejkovská figurka. Má několik vrstev a vy vlastně nevíte, která je skutečná. Přitom všechny dokážou fungovat společně. V jednu chvíli chytrák, v jiné trouba, jindy naprostý lenoch a pak obrovský smolař, nejvíc ale oběť Leonardovy tyranie. Samozřejmě ve jménu vědy. Leonardo je vedle něj pak jasně navrženou figurkou, i když i v jeho případě si sem tam nejste jisti, jestli je opravdu génius, anebo jen blázen.

Turk v tomhle sešitu skutečně potvrzuje slova, která jsou v úvodním textu. To se týká především toho, že když už jde o nějaké vynálezy, tak ty mají na první pohled vypadat, že jsou funkční, nebo že by fungovat mohly. Tohle se opravdu daří, protože třeba taková myčka nádobí by skutečně mohla mýt. Podobně je na tom také domácí obranný systém, gramofon anebo naprosto výborný jídelní vůz, který je součástí jednoho z nejlepších stripů, který se v tomto sešitu nachází. Komplikované vynálezy se pak střetávají s těmi jednoduššími, mechanické s chemickými. Leonardo ukazuje, že je pro něj skutečně všechno možné.

Pokud si chcete přečíst něco, u čeho se pobavíte, něco, co vám na chvíli zvedne náladu, zabaví vás a možná vám i ušetří nějaké ty vředy ze stresu, tak rozhodně sáhněte po "Leonardovi". Tenhle díl není sám o sobě nijak výjimečný, ale to je prostě tím, že ony ostatní jsou většinou tak kvalitní. Jednotlivé stripy v tomhle případě fungují lépe než dlouhé příběhy. Sem tam se zdají na jedno brdo, ale když vás neunaví to, jak je pomocník neustále rván z postele, tak ten vtip určitě snesete.

Komiks "Leonardo 8: Prostě geniální" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Leonardo 1: Leonardo je génius"
"Leonardo 2: Leonardo je pořád génius"
"Leonardo 3: Kdo to vlastně je?"
"Leonardo 4: Buď zdráv, hifigénie!"
"Leonardo 5: Génius pro každou příležitost"
"Leonardo 6: Génius na cestách"
"Leonardo 7: Není mezi přítomnými génius?"

Žádné komentáře:

Okomentovat