2013-11-11

#367: Leonardo 5: Génius pro každou příležitost - 80 %

Leonardo 5: Génius pro každou příležitost (Léonard 5: Génie à toute heure)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2012. Původně vyšlo jako "Léonard 5: Génie à toute heure" v roce 1981. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Bob de Groot
Kresba: Turk


Na "Leonardovi" je parádní věc, že si pořád drží vysokou úroveň jednotlivých stripů. Každý sešit dokáže přijít s takovými vtipy, které vás dostanou a zaručeně pobaví. Neříkám, že je to naprosto geniální - i když Leonardo by se mnou nejspíš nesouhlasil - ale je to styl humoru, který mně osobně velmi sedí. Je to nenucené, na druhou stranu místy se celkem tlačí na pilu (hodně se opakují vtipy s tím, jak je učedníka třeba dostat z postele), ale vždy jsou vtipy podány se vkusem a nejsou zbytečně podbízivé. De Groot i Turk si našli takový společný styl, který má své kouzlo a může okouzlit čtenáře i po více jak třiceti letech. Ano, já se tedy okouzlený cítím.
Na sešitu "Leonardo 5: Génius pro každou příležitost" je na první pohled vidět, že to je sešit, kde už se tvůrci hodně snažili začlenit do děje moderní vynálezy, a to nikoli pouze vynálezy fyzické, ale i moderní služby a možnosti - babysitting, demise, poker, apod. Ve středověku (vlastně počátku novověku), kde se "Leonardo" odehrává, to ještě přidává na směšnosti, protože je zde tento kontrast starého a nového. Neříkám, že je to něco neskutečně originální, není to naprosto úžasná myšlenka, ale její využití je dobré. Tohle není steampunk, nebo něco podobného, ale je to hezké propojení současnosti s minulostí. Pro vtip je tohle dobré a plodné propojení.
Když už jsme u toho humoru, tak, by se nemělo zapomínat na dvě postavy, které se v "Leonardovi" objevují poměrně často, v posledních sešitech už jsou stálicemi. Jedná se o kocoura Raoula Chatigré a myš Bernadette. Tohle je dvojice, která dokonale doplňuje vybrané panely. De Groot s Turkem je nepoužívají v každém panelu, ale pouze tam, kde je pro ně místo a kde mohou vtip ještě umocnit, respektive přidat svůj vlastní. Sem tam se objeví i vtipy s lebkou. Raoul a Bernadette jsou klasickou dvojicí, která si neustále provádí naschvály. Tohle je ještě podpořeno příběhem "3D-bilní program". Zde se objevuje Tom a Jerry, ale také třeba Tweety a Sylvester a je hned vidět, co De Groota s Turkem také ovlivnilo.
"Leonardo" není komiks, který se však snaží někoho napodobovat. Je to komiks, který má svůj vlastní život, svůj vlastní styl. To, že zde najdete různé prvky jiných humorných komiksů, je celkem logické, protože zde vystupují celkem archetypální postavy. Ňouma a ještě větší ňouma, který si myslí, že je génius, hodný, i když tupý, a geniální, i když trochu špatným směrem. Roztržitost, proti naprosté nešikovnosti až neschopnosti. Tohle najdete ve většině grotesek, a že je "Leonardo" místy opravdu klasickou kreslenou groteskou. Sakra, vždyť kolik učňů by opravdu přežilo ránu z pušky rovnou do obličeje? A pořád je to sranda.

Komiks "Leonardo 5: Génius pro každou příležitost" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Leonardo 1: Leonardo je génius"
"Leonardo 2: Leonardo je pořád génius"
"Leonardo 3: Kdo to vlastně je?"
"Leonardo 4: Buď zdráv, hifigénie!"

Žádné komentáře:

Okomentovat