2014-03-04

#523: Kriminalistika v komiksech: Balistika, antropologie a místo činu - 55 %

Kriminalistika v komiksech: Balistika, antropologie a místo činu (Graphic Forensic Science)
Vydalo nakladatelství CPress v brožované vazbě v roce 2011. Původně vyšlo jako tři díly série "Graphic Forensic Science" s názvy "Detective Work with Ballistics", "Corpses and Skeletons - The Science of Forensic Antropology" a "Crime Scene Investigation" v roce 2009. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: David West a Rob Shone
Kresba: Emanuelle Boccanfuso a Claudia Saraceni

Každý trochu jiný projekt mě v komiksu zajímá. Nemusí se jednat o knihu, která je nutně zaměřena na děj, někdy se spokojím i s tím, že se jedná o dokument, anebo dokonce o teoretický text. Kniha "Kriminalistika v komiksech: Balistika, antropologie a místo činu" je v tomto směru velmi specifická. Jedná se vlastně o populárně naučnou knihu, která se nám vše, co je zde prezentováno textem a případně také fotografiemi, snaží pomoct pochopit i přes komiksy s příběhem. Navíc se jedná o příběhy, které vycházejí z praxe, což je v případě kriminalistiky celkem přínosné. Jen je škoda, že nebyly zvoleny trochu zajímavější příklady ze života.

Kniha je rozdělena do tří částí, a to podle toho, jak vycházely jednotlivé díly v původním vydání. Tyto díly jsou "Balistika", "Antropologie" a "Místo činu". Vzhledem k tomu, že se jedná o "Kriminalistiku v komiksech", asi je celkem jasné, na jaké téma bude zaměřeno. Každý díl obsahuje celkem čtyři stránky, které textem a nějakými fotografiemi, případně ilustracemi vysvětlí základní informace o zvoleném tématu. V případě "Balistiky" je nám tedy řečeno něco o tom, jak se hledají na místě činu stopy a pak samozřejmě základní informace o tom, jaký význam mají kulky, co znamenají rýhy na nich, apod. Po krátkém teoretickém vysvětlení pak následují tři komiksy, které se vztahují k tématu.

U komiksů ale bohužel nastává několik základních problémů. Ne vždy jsou vybrány případy, které by byly samy o sobě zajímavé. Některé dokreslují to, jak se kriminalistika vyvíjela v historii, což je samo o sobě hezké, ale fungovalo by to i bez ilustrací. Ty příběhům moc nedávají. A podobně je to ve většině případů. Komiks je volen jen proto, aby to bylo jednodušší na čtení, nikoli proto, že by komiks sám o sobě byl skutečně využit jako sekvenční umění. Ilustrované příběhy tak vedou k tomu, že si jen jasně představíte postavy, které sledujete. Většinou nebudete mít problém s tím, abyste postavy rozeznávaly. V krátkých příbězích to těžké opravdu není.

Povídky většinou nemají mnoho stran, nejvíce pak dvacet, čehož dosáhl jediný. Některé jsou skutečně krátké a pointa celého případu je nám prezentována jen v textu posledního panelu, kresba je pak opravdu jen ilustrací. Některé příběhy ale přece jen využívají propojení kresby a textu a je možné je označit za takové, které v komiksovém podání mají smysl. Jedná se o komiksy, které jsou součástí druhé kapitoly, tedy "Antropologie". Vykreslení hmyzu je zde skutečně výborné, na můj vkus možná až moc. Kresba sama o sobě není špatná, ale v některých případech se příliš nepovedlo kolorování. V kapitole "Antropologie" je až podivně jásavé.

"Kriminalistika v komiksech: Balistika, antropologie a místo činu" je knihou, která má poměrně zajímavý nápad. Přiblížit kriminalistiku lidem, kteří toho o ní moc neví, anebo se ji "učí" jen z amerických "CSI" seriálů a jim podobných. Bohužel těch informací zde zase není tolik, aby se vaše znalosti o tolik rozšířily, jen několik těch historických událostí řekne trochu víc. Není to špatné, ale přece jen tomu chybí trochu víc, nějaké zajímavější příběhy, kde by se dala ilustrovat kriminalistická práce. Kdyby kniha vyšla na konci minulého století, bude to zajímavé, ale v současné době, kdy toho každý průměrný divák ví o kriminalistice tolik, už to tak významný počin není. Z hlediska komiksu zajímavý, ale nikoli dotažený k dokonalosti.

Komiks "Kriminalistika v komiksech: Balistika, antropologie a místo činu" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat