2014-02-07

#489: 99 klasických filmů pro lidi v kalupu - 30 %

99 klasických filmů pro lidi v kalupu (99 Classic Movies for People in a Hurry)
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2010. Původně vyšlo jako "99 Classic Movies for People in a Hurry" v roce 2009 ve Velké Británii. České vydání má 208 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Sešit můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Henrik Lange
Kresba: Henrik Lange

Už jen samotný název naznačuje, že pokud by mělo jít jen o rychlé převyprávění toho, co se ve filmech děje, tak to bude kniha, která opravdu nemá valný význam. Základním předpokladem, proč by měla být tato kniha vytvořena a následně čtena, je tedy skutečnost, že by měla přinést něco navíc. Asi je celkem logické očekávat, že by tím něčím navíc měl být humor. Jak se ale ukázalo, udělat devadesát devět vtipných krátkých shrnutí filmu, není až tak jednoduché, a v konečném důsledku to není tedy ani tak vtipné.

Henrik Lange měl tak docela zajímavý nápad. Rozhodl se, že bude mít jasně danou formu. Jednu stránku, poměrně malou - nejedná se o zmenšení v českém vydání, to je stejně velké jako originální anglické - a na ní pouze čtyři panely, kdy první je většinou určen pouze názvu filmu, případně nějaké jednoduché kresbě a někdy ani to ne. Jak je patrné, čtyři, vlastně tři panely jsou skutečně málo a je snadné předpokládat, že toho mnoho neřeknou. Autor tak musel být skutečně hodně vtipný, aby zaujal, a hlavně, aby splnil i cíl, který si stanovil. Ať chce být sebevtipnější, pořád by se mělo jednat o knihu, která chce v první řadě shrnout děj vybrané necelé stovky klasických filmů.

Filmy, které byly vybrány, jsou v některých případech notoricky známé, v jiných případech se jedná o snímky, o nichž jste nejspíš nikdy neslyšeli. Proč ne. Je to zajímavá kombinace, která ale opět naráží na to, že netušíte, proč bylo vybráno zrovna devadesát devět těchto filmů a ne jiných. Je to žebříček filmů, které má autor rád? Anebo si vybíral jen ty, na které se mu bude dobře vymýšlet nějaká srandovní kresba? Těžko říct, ale pokud jsme u kresby, i zde bych měl nějaké ty výhrady. Jedná se o celkem jednoduchou, karikující kresbu, ale trochu bych čekal, že autor bude alespoň malinko schopen zachytit podobu herců a postav. Nedaří se to skoro vůbec a on si jede tu svou, kdy pokud byste neměli název filmu, nejste schopni rozeznat, o koho se jedná.

Kniha zklamala však také v tom, že přináší sice krátký souhrn toho, co se ve filmu stalo, ale autor, poměrně často, místo toho, aby podal nezaujatý obraz, film kritizuje a v podstatě se mu vysmívá. Kniha tak není vtipným souhrnem toho, co se ve vybraných filmech nachází, ale autor se prostě snažil o to být vtipný, a když už si nevěděl rady, tak hloupě kritizoval. Problém je pak i v jednotlivých vtipech, respektive ve snaze o ně, kdy ještě prvních maximálně deset filmů ve vás vyloudí třeba i nějaké to pousmání, ale čím dál se dostanete, tím je ten humor ohranější a nudnější a vy zjišťujete, že to vlastně ani sranda není. Tahle kniha mě zklamala ve všech ohledech a jediné, čím vyniká, je samotný nápad, kterého by se ale musel chopit schopnější autor.

Komiks "99 klasických filmů pro lidi v kalupu" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat