2014-02-07

#490: Naruto 1: Naruto Uzamaki - 65 %

Naruto 1: Naruto Uzamaki (うずまきナルト!!)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2011 (dotisk v roce 2012). Původně vyšlo jako kapitoly 1 až 7 v sérii "Naruto" (japonsky ナルト) souborně v roce 2000 u Shueisha, Inc. České vydání má 192 stran a prodává se v plné ceně za 179 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Masaši Kišimoto
Kresba: Masaši Kišimoto

Už 15 knih mi leželo na stole a já jsem se pořád neodhodlal k tomu, abych si "Naruta" přečetl. Někdy ale prostě není správný čas. Vy poznáte, kdy ten čas přijde. A jak je vidět podlé této recenze, správný čas už přišel. Otevřel jsem knihu první, "Naruto Uzumaki", a byl jsem připraven se nechat okouzlit tímhle hitem mladých, knihou, kterou Crew propaguje jako "jeden z nejpopulárnějších komiksů světa", což dle mého názoru opravdu nebude tak daleko od pravdy, protože "Naruto" je šílenství, které postihlo děti po celém světě. A nejen děti. Samozřejmě i ty dospělejší osoby.

Manga začala vycházet v roce 1997 v magazínu "Akamaru Jump", ale to se jednalo pouze o krátký příběh, kde se Naruto objevil  úplně poprvé. Návaznost se sérií, která vychází i v České republice zde přímá není. Série jako taková je publikována od roku 1999 v manga časopise "Weekly Shōnen Jump", kde vychází až do současné doby. Vzhledem k tomu, že se jedná o stále pokračující sérii, asi je jasné, že její rozsah je vzhledem k japonskému stylu vydávání skutečně obrovský. Recenzi píši v lednu 2014 a k tomuto datu je venku celkem 67 svazků této série a dohromady již 660 kapitol. To už je pěkná dávka, že? No, máme se ještě na co těšit, a podle toho, jak dobře se "Naruto" prodává, nebo alespoň podle toho, jak často vychází, se máme ještě dlouho na co těšit.

U nás vychází manga jednou za dva měsíce, pokud nedojde k nějakým nepředpokládaným událostem. Série "Naruto" nás seznamuje s chlapcem, který se jmenuje Naruto, což je celkem logické, a jeho snem je stát se Hokagem. To je v podstatě nejvyšší nindža v jeho vesnici, kde je považován za outsidera. Autor na nás celkem rychle vysype důvody, proč tomu tak je, stejně jako určí základní prvky Narutova světa, života a minulosti. Zdálo by se, že vystřílel některé náboje celkem brzy, ale vzhledem k tomu, že v knize jde o výcvik v nindžu, ještě se toho hodně stane. Naruto není na první pohled příjemný kluk, vlastně je to spratek, který si vás ale může získat svou bezprostředností, jež je místy vtipná, za což může i pohotová Kišimotova kresba, která vtip dokáže vykreslit naprosto přesně v pravou chvíli i tam, kde ho nečekáte.

Pokud jsme u kresby, tak Kišimoto se vyžívá v tenkých linkách, které jsou v kontrastu s černými plochami, jež nejsou v každém panelu, ale objevují se celkem často. Jeho kresba je vzdušná, lehká, což je pro akční komiks poměrně zásadní. Když už se ale rozhodne pro větší záběr, třeba na město, dokáže vykreslovat detaily velmi umně. A vzhledem k tomu, že se jedná o šónen mangu (hlavně pro teenagery), nechybí ani klasické karikující emotivní obličeje. Nutno však říct, že v tomhle směru není Kišimoto až tak dětinský jako jiní autoři.

První kniha je především seznámení s hlavními postavami, základními pravidly světa, který se například dobově velmi těžko určuje, protože jsou zde prvky tradičních japonských kultur, ale stejně tak i moderní vychytávky, a také je nám načrtnuto, jak se bude příběh vyvíjet. Je zde přesto hodně akce, která dokáže upoutat, jsou zde zajímavé nindža techniky, ale člověk se neubrání pocitu, že už chybí jen sbírání Pokémonů. I když vlastně ne, ony se zde "sbírají" techniky a tituly. Naruto není postava, která chytne každého, ale je zde neskutečný prostor pro její vývoj. Jsem docela zvědavý, kam až se vyvine a co všechno příběh přinese. "Naruto 1: Naruto Uzumaki" je celkem klasickým úvodem, který se snaží hlavně hrát na efekt, vytvořit mytologii, ale bude na dalších dílech, jestli opravdu prezentují něco víc, něco, co nadchne a ohromí, něco, co skutečně potvrdí status oblíbenosti téhle série.

2 komentáře:

  1. KadetJaina8/2/14 18:09

    Naruto mě teda nějak neuchvátil - teda, mangu jsem nečetla, mluvím čistě o seriálu. Je to na mě holt už moc dlouhé. Ale co jsem tak slyšela, autor prý chce letos mangu ukončit, takže už s námi tak dlouho nebude. A ono je to asi dobře, koneckonců, věci by se neměly tahat do nekonečna :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je nakonec dobře, jestli to nebude nekonečné. Já jsem zvědavý, jak se to vyvine, ale zatím světové šílenství nechápu...

      Vymazat