2013-10-01

#307: Pupíky 3: Pouta přátelství - 95 %

Pupíky 3: Pouta přátelství (Nombrils 3 - Les liens de l'amitié)
Vydalo nakladatelství CooBoo v brožované vazbě v roce 2011. V tomto vydání vyšlo jako "Nombrils 3 - Les liens de l'amitié" v roce 2008. Původně vycházely stripy od roku 2004 v kanadském časopise "Safarir", později pak v legendárním magazínu "Spirou". České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 149 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou na serveru KupKomiks.
Knihu se slevou zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Dubuc
Kresba: Delaf


Z "Pupíků" se stává komiks, který není takový, jak se série na první pohled zdála. No, co si budeme povídat, tahle série není ani taková, jak se zdála na pohled druhý. Nejprve jsem si myslel, že to bude holčičí plkání o tom, jak je super mít na obličeji centimetrovou vrstvu šminek, že je paráda, když se tanga zaříznou do míst, kam slunce nesvítí, a že je bomba mít kluka, co vypadá jako Taylor Lautner a chová se jako ten nejlepší milovník na světě. Tenhle dojem se rychle vytratil po několika málo stripech.
Druhý dojem, který jsem získal, ten vycházel z toho, že jsem před sebou měl komické příběhy, které byly vtipné a navíc skvělé dějově provázané. Tohle už jsem ale vychvaloval v předchozích dvou recenzích, takže k tomu už se vracet nebudu. Jenže on se vytratil i tenhle dojem, že má před sebou člověk frankofonní strip, který plní především úkol rozesmát. Ono je toho totiž víc a seriál je myšlenkově mnohem hlubší. Tohle není jen obyčejná komedie, ale místy je to docela pěkné, sžíravé drama, které ukazuje, že jako společenští tvorové jsme pěkní šmejdi. Nejde nám jen o to se socializovat, ale mezi ostatními chceme vynikat, chceme být na špici a mnohdy za každou cenu.
Stripy "Pupíků" jsou vtipné, ale cítíte pod nimi nějakou temnotu. Tohle nejsou jen bezbranné vtípky, je v nich něco zlého. A to je na tom to krásné. On je to příběh o bezstarostných holkách, které však vůbec nejsou bezstarostné. Chtějí něčeho dosáhnout, a i když jsou jejich touhy někdy hodně malicherné a pomíjivé, jdou po nich a je jim jedno, jaké budou následky. Jenže samy trpí. Neuvědomují si to, ale tím, co dělají, na sebe sesílají něco zlého. Nejen na sebe, ale i na lidi, kteří je mají rádi. Ano, trpí i Karin, která si to vůbec nezaslouží, a trpí nejvíc, protože na rozdíl od Viki a Jenny není tak tupá. Mimochodem, tady mě trochu překvapil překlad - v prvních dvou sešitech byla Vicky překládána jako Viki, ale pro třetí knihu už je to Vicky jako v originále. Trochu mišmaš, ale zase ne až tak velký problém. Furt lepší, než kdyby ji přejmenovali na Sandru, třeba.
Příběh se nám zase posouvá. V tomhle díle se soustředíme hlavně na problémy s kluky. Karin má sice Dana, ale její kamarádky jsou bestie. Navíc se kolem Dana začíná točit Melanie, což není zrovna dobré. Je to konkurence, ač si to Karin neuvědomuje. Jenny je v pohodě, protože konečně chodí s Johnem Johnem, jen ještě neví, co se skrývá pod jeho helmou. No, ani mi to nevíme, ale v klidu, poslední stránka nám všechno odhalí. No a Vicky, ta je v háji. Má zlomenou nohu, intrikuje a nemá kluka. I když bacha, na škole se objevuje nový borec, jmenuje se Bohdan, ale říkejte mu Bože (v tomhle případě mě zase překlad odrovnal v tom pozitivním smyslu slova). Líbí se mi, jak Dubuc a Delaf přidávají nové nápady a zároveň dořeší zápletky a pak otevřou další. Budete se těšit na čtvrtou knihu. Já se těším hodně.

Komiks "Pupíky 3: Pouta přátelství" můžete zakoupit na stránkách nakladatelství CooBoo.

Na Comics Blogu najdete recenze na komiksy:
"Pupíky 1: Nejseš nějaká namyšlená?"
"Pupíky 2: Nad ošklivkami zataženo"

1 komentář: