2013-10-01

#306: Batman: Rok jedna - 85 %

Batman je sám o sobě legendou, ale některé jeho příběhy jsou prostě známější a uznávanější než jiné. Článek je převzat ze stránek Necronomicon (Horor Web), kde jsem doposud zveřejňoval své komiksové recenze. Původně recenze vyšla na adrese: http://www.horor-web.cz/clanky/batman-rok-jedna.html (recenze je mírně upravena a rozšířena)



Batman: Rok jedna (Batman: Year One)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2007. Původně vyšlo jako čísla 404 až 407 série "Batman" u DC Comics v roce 1987. Souborné vydání vyšlo u DC Comics poprvé v roce 1988. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 349 Kč.

Scénář: Frank Miller
Kresba: David Mazzucchelli a Richmond Lewis

Frank Miller, i když mu v poslední době dochází dech (viz. komiks "Holy Terror"), pro svět kreslených příběhů znamenal neskutečně mnoho. Stačí jen jmenovat komiksy jako "300", "Sin City", "Návrat Temného rytíře" nebo nedávno u nás vydaný komiks "Daredevil: Zmrtvýchvstání" a je jasné, že tohle skutečně nejsou komiksy, které by napsal jen tak někdo, ale skutečně schopný scénárista a koneckonců i kreslíř. Většinu z výše jmenovaného kreslil Frank sám. To neplatí v případě komiksu "Batman: Rok jedna". Zde kresbu obstaral David Mazzucchelli a společně s Frankem vytvořili nezapomenutelné dílo, které se směle řadí do klasického fondu netopýřího muže. Podobně jako to zvládli u výše jmenovaného komiksu "Daredevil: Zmrtvýchvstání".
Jak už název knihy napovídá, spolu s Frankem Millerem a Davidem Mazzucchellim se vydáváme do prvního roku, který Bruce Wayne po nocích tráví jako Batman. Cesta k Batmanovi není jednoduchá. Bruce Wayne se po letech vrací do Gothamu, je bohatým mužem a mimo město se naučil mnohé o bojových uměních a o své vlastní síle, která je ohromující. Je jinak celkem obyčejným člověkem, ale ne až tak hluboko pod povrchem číhá něco, co potřebuje ven. Něco, co touží z města, které je doslova prolezlé zločinem, udělat město, kde se lidé nebudou bát žít.
Bruce Wayne se do města vrací a s ním do Gothamu přichází další osoba, která zde musí začít bydlet. Byla sem přeložena proto, že měla problémy ve svém původním okrsku. Rozhodně to nebyly problémy s úplatky, naopak. Jim Gordon je snad posledním člověkem, kterého si v policejním sboru Gothamu přáli. Je čestný, spravedlivý a odmítá podporovat místní sebranku policistů, které nejde o zákon nebo o spravedlnost, ale jednoduše o osobní zisk. Zdá se, že Gordon nemůže zapadnout, ale lidé čekají na svého hrdinu, čekají na rytíře, a Gordon se jedním z nich stává. Tím druhým je samozřejmě Temný rytíř.
Komiks je o tom, jak se Batman rodí, ale je také o tom, jak se rodí jeho vztah k Jimovi Gordonovi. Nebylo zas tak nemožné, aby se správňácký policista spojil s Temným rytířem, protože Gordon pochopil, že to je to jediné, co může udělat, to jediné, jak může skutečně efektivně bojovat proti zločinu v Gothamu. Frank Miller se postaral o to, aby dokonale spojil vše, co o Batmanovi věděl. Vytvořil tak první rok, od kterého se mohou vyvíjet roky další. Gotham se ukazuje jako přesně to odporné a prohnilé město, kterým je, ale má lidi, kteří chtějí, aby bylo lepší. Může se lepším stát, ale ne tehdy, když budou město hlídat zkorumpovaní policisté.
File:6.28.12DavidMazzuchelliByLuigiNovi36.jpg
David Mazzucchelli při podepisování knihy "Batman: Rok jedna"
Frank Miller dokonale rozpracoval motivy všech postav a ve čtyřech kapitolách, které jsou poměrně krátké – bohužel –, dokázal zachytit vývoj hlavních hrdinů, což se mnohým jiným autorům nepovede na mnohem širším prostoru. Vše je navíc doplněno naprosto úchvatnou kresbou Davida Mazzucchelliho, který dal Gothamu tu správnou temnotu a špínu. V jejich podání není Batman komickým hrdinou, ani náhodou. Tohle je dramatický příběh, který rozhodně stojí za pozornost. Tohle jsou batmanovské základy a z příběhu pochopíte, kde bral Christopher Nolan inspiraci pro film "Batman začíná".

Komiks "Batman: Rok jedna" bude mít svůj dotisk, který můžete zakoupit na serveru KupKomiks.

Žádné komentáře:

Okomentovat