2013-08-12

#228: Thor (2011) - 80 %

Thor (Thor, 2011)
Režie: Kenneth Branagh
Scénář: Ashley Miller, Zack Stentz, Don Payne, J. Michael Straczynski a Mark Protosevich podle postavvytvořených Stanem Leem, Larrym Lieberem a Jackem Kirbym
Hrají:
Chris Hemsworth (Thor)
Natalie Portman (Jane Foster)
Tom Hiddleston (Loki)
Anthony Hopkins (Odin)
Stellan Skarsgård (Erik Selvig)
Kat Dennings (Darcy Lewis)

Když se řekne evropská mytologie, většinou si ji nerad dávám do spojitosti s komiksem. I Stan Lee dokázal mytologii prznit, a to právě postavou Thora, ale Marvelu se to podařilo například i s Herkulem, který je v jeho podání spíše postava směšná, než že by se mělo jednat o největšího siláka. Thora jsem nikdy moc nevyhledával, ale už na mě jednou udělal dojem, a to komiksem "Thor: Znovuzrození", kde J. Michael Straczynski ukázal, že mýtus je možné pojmout moderně a dobře. Jenže tak jednoduché to není a ne každému se to povede. Kenneth Branagh je ale jedním z mužů, kterém use to povedlo skvěle. Už ve své dřívější filmografii ukázal, že jako shakespearovský herec dokáže adaptovat mistrovy hry do současné doby tak, aby byly stále zajímavé, a to především tím, že ctí předlohu. Podobně jako Laurence Olivier před ním.
Jako kdyby tušil, jaká zábava ještě přijde
Mytologie, ať už řecká nebo nordická, je krásná proto, kde se odehrává, v jakém prostředí a s jakými postavami a příběhy. Přenést tyto příběhy do současného světa vůbec nemusí být jednoduché, naopak, je to úkol velmi náročný a komplikovaný. Osobně jsem přesvědčen, že klasika má v tomhle případě zůstat klasikou, bohužel americké pojetí starých bájí je většinou děs běs. Kenneth Branagh ovšem našel cestu, jak vytvořit film, který potěší jak staromilce, jako jsem v případě bájí já, tak i moderního diváka, který přece jen na staré báje a pověsti nemusí být zvědavý. Jeho film je tak vlastně kombinací moderního a tradičního pojetí, kdy bájeslovné prvky zůstávají zachovány, a to včetně prostředí, zároveň jsou, možná trochu paradoxně, přeneseny do současného světa.
No která by mu odolala?
Předloha tvůrcům výrazně ulehčila úlohu, protože již v komiksu je jasně řečeno, že Thor a další jeho společníci a bohové pocházejí ze světa Asgard, kde mají svůj krásný palác a odtud vládnou svému světu, případně se sem tam spojí se světy jinými. Těch je víc, není pouze Asgard a Midgard, tedy Země. Komiks měl ale zásadní problém. Thor byl na první pohled obyčejný člověk, Donald Blake, jehož božská podstata byla vlastně jeho alter ego. Tohle by byl na plátně pořádný průvan, a taj se tvůrci velmi inteligentně rozhodli, že tuhle skutečnost divákovi zataj a Donaldem se Thor stává jen proto, aby měl na Zemi nějakou identitu a nemusel si říkat pouze Thor, což by před úřady asi moc neuspělo. Dobrý způsob jak se vyrovnat s tím, že v komiksu je Thor člověkem, který v sobě boha ukrývá. Pro diváka snadno uvěřitelné a není potřeba se zabývat různými klišé a vytvářet podivného Hulka.
Až tak snadné to nebude
O čem snímek vlastně je? Především o tom, že bohové existují a že mohou sestoupit mezi nás. Film je komedií, ale zároveň je velkofilmem, který si udržuje příjemné komornější ladění. To je především v tom, že tu nemáme nějakou obrovskou a nehoráznou destrukci velkoměsta, která začne být nudná, ale jsme pěkně na maloměstě, kde se zase tolik velkých baráků zbourat nemůže, ale přesto zde mohou vzniknout zajímavé scény destrukce, hlavně když toho z Asgardu přijde trochu víc než jen Thor. Vzhledem k tomu, že Thor je na Zemi jen chvíli a je to pro něj pouze taková zastávka, nebylo přímo zaměřeno na to, jaké jsou rozdíly mezi Thorem a lidmi, přesto z odlišných zvyků a způsobů vznikají komické situace, které jsou využity do mrtě. Je jim věnováno dost prostoru, stejně jako akčním bitvám a digitálním efektům. A Marvel konečně získal záporáka, kterého potřeboval. Loki, král lži, je v podání Toma Hiddlestona je dostatečně slizký a nepříjemný, přesto má náběh na určitou nejednoznačnost, která ale bohužel zatím ve filmu využita nebyla, a to ani v případě "Thora" a už vůbec ne v případě "Avengers".


Další obsazení není o nic méně zajímavé. Chris Hemsworth se pro roli dokonale hodí. Je o obrovský, silný chlap, ale navíc je i krásný, což k filmům podle Marvelu může pomoct dostat i fanynky. S Natalie Portman si skvěle rozuměli, vím však, že tahle herečka má zaryté odpůrce. Osobně je pro mě ženskou hereckou hvězdou Kat Dennings, kterou vždycky rád sleduji. Velmi příjemná byla i role Friggy, Thorovy matky, která byla svěřena Rene Russo, jež točila poprvé po šesti letech. Anthony Hopkins jako Odin je spíše již starcem, ale dovedu si ho dobře představit jako skutečně mocného a strach vzbuzujícího vládce všech bohů. Stellan Skarsgård nezklame a Clark Gregg jako agent Coulson potěší, protože si můžeme film pěkně provázat s ostatními snímky - aby byla návaznost zřejmá, tak "Iron Man 2" jasně odkazuje právě na snímek "Thor" prostřednictvím postavy agenta Coulsona. Idris Elba je pak zastíněn vlastní postavou Heimdalla, která je ukázkou toho, jak krásná mytologie může být. Všimli jste si, jak Valhallu obývají černoši a Asiati? Nejsem rasista, ale nordické božstvo bylo přece jen jednobarevnější. V hereckém obsazení pak potěší přítomnost Stana Leeho a J. Michaela Straczynského, pro další filmy je pak důležitá postava Hawkeye, který se zde také poprvé představí.
Lepší partu si Thor na zemi nemohl přát
Kenneth Branagh natočil moderní báje v provedení, které lidem sedlo, protože je zábavném zachovává prvky starých dob, kdy se báje předávaly ústní lidovou slovesností, ale zároveň je dokáže propojit se současným světem. Zajímavě, barvitě, nápaditě, dramaticky. Docela se bojím toho, jak dopadne pokračování. Režisér Alan Taylor má sice pár televizních zářezů a byl vybrán hlavně díky režii dílů v seriálu "Hra o trůny", ale bude to stačit? Kenneth Branagh měl úctu k mytologii i k příběhu. Bojím se toho, jak dopadne druhý film, který by měl být i podle prvních ukázek ještě více laděn do fantasy. Nechme se překvapit. Kenneth Branagh se svým pojetím ohromil, Alan Taylor může překvapit.

A rovnou i upoutávka na Thora: Temný svět


Žádné komentáře:

Okomentovat