2022-08-29

#DP196: MCU: Multiverse sága - Co nás čeká a nemine? (1. část)

 Autorem článku je Daniel Palička


Čtvrtá fáze propojeného filmového vesmíru Marvelu je v plném proudu. Thanos sice byl poražen, ale i přesto nemá svět klid. Avengers zanikli, planeta Země se stále vzpamatovává z drtivých následků Probliknutí a nové hrozby se objevují jako na běžícím páse. Na Comic-Conu v San Diegu byly odhaleny plány na další roky dopředu. Co nás v MCU čeká a nemine? A na co se brzy můžeme těšit?

  • Zbrusu nová sága

Ještě předtím, než přejdeme k plánovaným projektům (jak z filmové, tak seriálové produkce), je nutné si nejprve představit novou ságu, kterou Kevin Feige ohlásil na Comic-Conu. Čtvrtá, pátá a šestá fáze budou tvořit jeden velký celek - tzv. Multiverse ságu. Zatímco Infinity sága (fáze 1-3) vyprávěla rozsáhlý příběh o prvních hrdinech marvelovského vesmíru, sjednocení Avengers a pátrání po kamenech nekonečna, Multiverse sága nastaví laťku ještě výš. Ústředním tématem totiž bude mnohovesmír, který tvůrcům otevírá bránu neomezených možností. S alternativními realitami a variantami z jiných vesmírů se totiž dá perfektně vyhrát. Ano, někdo může bezpochyby namítat, že multiversum s sebou nese také celou řadu problémů, s čímž plně souhlasím, ale nelze upřít, že jde o skvělý tvůrčí nástroj, který v dobrých rukou může dokonale fungovat.

A kdo bude novou titulní hrozbou? Náhradou za kosmického titána Thanose bude Kang Dobyvatel, mocný záporák cestující časem, který se objeví na začátku 5. fáze, konkrétně ve filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania. 

Multiverse sága zahrnuje nejen filmy, ale také seriály. Proto jsem se rozhodl článek rozdělit na dvě části. V první se zaměřím na chystané velkofilmy, v druhé zevrubně přiblížím seriálovou tvorbu. Je nutné podotknout, že se v článku budu věnovat pouze projektům oficiálně ohlášeným na Comic-Conu. Novinkám z akce D23, která se uskuteční začátkem září, se budu věnovat v separátním článku.

  • Chystané filmy: 

5. fáze: 

Ant-Man a Wasp: Quantumania (17. února 2023)

Pátou fázi naplno odstartuje třetí Ant-Man od režiséra Peytona Reeda. Paul Rudd se vrátí do role Ant-Mana (Scotta Langa) a po jeho boku bude stát Wasp v podání Evangeline Lily. Nechybět budou ani Michael Douglas (Hank Pym) nebo Michelle Pfeiffer (Janet van Dyne). Herecký ansámbl nově doplní Kathryn Newton, která ztvární Cassie Langovou, a Jonathan Majors, jenž ztvární Kanga Dobyvatele, hlavního záporáka filmu, a také oceňovaný Bill Murray.


Strážci galaxie Vol. 3 (5. května 2023) 

Velkolepý závěr ztřeštěné kosmické trilogie Jamese Gunna o bandě netradičních superhrdinů dorazí na stříbrná plátna v květnu příštího roku. Těšit se můžeme na dvě nové postavy - záporáka High Evolutionaryho, jehož ztvární Chukwudi Iwuji (známý například díky seriálu Peacemaker) a na Adama Warlocka v podání Willa Powtera. Snímek by se podle dostupných zpráv měl věnovat minulosti mývala Rocketa, která byla doposud zahalena tajemstvím.


The Marvels (28. července 2023)

Pokračování snímku Captain Marvel (2019) se zhostí afroamerická režisérka Nia DaCosta (Little Woods, Candyman). Navrátivší Carol Danvers (Brie Larson) doplní hrdinky Monica Rambeau (Teyonah Parris) a Kamala Khan alias Ms. Marvel (Iman Vellani). Snímek by měl přímo navazovat na seriál Ms. Marvel, konkrétně na potitulkovou scénu ze závěrečné epizody. Zlí jazykové tvrdí, že film bude mít muzikálové prvky. Snad jde jenom o zvěsti…   


Blade (3. listopadu 2023) 

Po cameu v potitulkové scéně nepříliš zdařilé týmovky Eternals se oscarový herec Mahershala Ali (Zelená kniha) vrací do filmového vesmíru Marvelu. Zhostí se role Blada, nelítostného lovce upírů. O režii se postará Bassam Tariq (Mogul Mauglí), který je na marvelovském poli úplným nováčkem. Zda bude mít Bladova sólovka rating R podobně jako původní trilogie s Wesley Snipesem, zatím není zřejmé. Premiéra je nicméně stanovena na listopad 2023.   


Captain America: New World Order (3. května 2024) 

Čtvrtý Captain Amerika si svoji premiéru odbude v květnu roku 2024. Na režisérské křeslo usedne Julius Onah, který má na kontě průměrné až podprůměrné projekty (The Cloverfield Paradox, Dokonalý student). Na scénáři se bude podílet Malcolm Spellman (jeden ze scenáristů seriálu Falcon a Winter Soldier) spolu s Dalanem Mussonem (autor scénáře k sci-fi Iron Sky: The Coming Race). Film by měl přímo navazovat na události zobrazené v seriálu Falcon a Winter Soldier. Proto asi nikoho nepřekvapí, že se Anthony Mackie vrátí do role novodobého Captaina Ameriky, jenž se snaží jít v šlépějích Steva Rogerse. Zda se dočkáme Buckyho, Barona Zema, agentky Sharon Carter nebo Johna Wolkera, zatím nebylo oficiálně potvrzeno. 


Thunderbolts (26. července 2024) 

Závěr páté fáze se ponese ve velkém stylu. A to doslova! Do filmového univerza Marvelu totiž přibude další silný hráč - skupina jménem Thunderbolts. Snímek, jehož děj se bude věnovat týmu složeného z antihrdinů a superzáporáků, je aktuálně naplánován na červenec 2024. Scénář napíše Eric Pierson (Black Widow). Režie se chopí Jake Schreier (Robot a Frank, adaptace knihy Papírová města, seriál K smíchu), kterého si na epickém akčním blockbusteru nedovedu moc představit. Jaká bude sestava týmu, není jisté, ale mám několik osobních tipů. Mezi členy by se podle mého názoru mohli objevit Baron Zemo (vůbec bych se nedivil, kdyby se z něj nakonec stal hlavní vůdce celé jednotky - šlo by o přímou inspiraci původní komiksovou předlohou), Abomination a U. S. Agent. A samozřejmě nesmím opomenout Valentinu Allegru de Fontaine - ta se asi také ukáže.   


6. fáze: 

Fantastic Four (8. listopadu 2024)

Týmovka bude uvedena do kin na začátku listopadu 2024. Režisér ani herecké obsazení není v tuto chvíli známo. Podle různých spekulací by se ovšem režie mohl chopit Matt Shakman (režisér seriálu WandaVision). Doufejme, že filmová revitalizace první superhrdinské rodiny bude úspěšná a že se týmovka pod přímým dohledem Marvelu povede více než mizerné pokusy Foxu.


Avengers: Kang Dynasty (2. května 2025) + Avengers: Secret Wars (7. listopadu 2025) 

Avengers jsou zpátky! Šestá fáze nabídne hned dva avengerovské filmy - Kang Dynasty (květen 2025) a Secret Wars (listopad 2025). První zmíněný si pod svá křídla vezme Destin Daniel Cretton, režisér loňského Shang-Chiho. Kdo se chopí Secret Wars, není vůbec jisté.




Žádné komentáře:

Okomentovat