2021-06-23

#DP182: Zvrácená

 Autorem článku je Daniel Palička



Scénář: Haruto Ryo
Kresba: Haruto Ryo

Občas se stane, že do komiksu nejdu s velkým očekáváním. Nepřečtu si anotaci na zadní straně, nepodívám se na ukázky - maximálně si komiksem párkrát prolistuji, ať mám trošičku představu o kresbě - a nehledám si žádné obsáhlé recenze. O to větší překvapení pak přijde po dočtení. Člověk je plný pocitů a emocí, protože četl něco, co jej uchvátilo. Něco, co se na českém komiksovém trhu jen tak nevidí a co nemá obdoby. V případě mangy “Zvrácená” můžeme mluvit o zcela výjimečném kousku. Ale nepředbíhejme.

Vydávání mangy u nás má již dlouholetou tradici. Díky nakladatelství Crew a mnoha dalším jsme se mohli dočkat nejen populárních, pravidelně vycházejících japonských sérií (jmenovitě třeba Naruto, Bleach nebo Útok titánů), ale také řady unikátních, zcela výjimečných děl, jež se od klasických sérií liší. V tomto případě jde hlavně o obsáhlejší, značně komplexnější a promyšlenější knihy, a to například “Ghost in the Shell”. “Zvrácená” od Haruty Rya patří do druhé zmíněné skupiny.

Není to poprvé, co u nás vychází hororová manga. Již v minulosti jsme se dočkali hned několika zajímavých počinů, ať už “Tokijského ghúla”, “Skrýše” nebo hrůzyplných děl Junji Ity. Všechny nám ukázaly, že se strachem a napětím lze ve fikci pracovat osobitě, jedinečně, bez jakýchkoliv limitů. Tak aby čtenář měl při čtení husí kůži, pociťoval jistý druh napětí, a především aby měl strach o hlavní postavy. Mezi výše zmíněné tituly se může “Zvrácená” s klidem zařadit, a to hned z několika důvodů.

Děj může někomu zpočátku připadat jednoduchý a nikterak výjimečný. Jenže jak se postupně dostáváte dál a dál, zjistíte, že “Zvrácená” má čím zaujmout. Už zápletka je postavená na velmi solidních základech. Dle jedné městské legendy se lidem uprostřed noci objeví u odpadků tajemná dívka v kostýmu lolity. Vždy se jich zeptá, jestli nechtějí sestřičku. To, jak konkrétní člověk dívence odpoví, je čistě na něm. Nicméně, následky si pak ponese sám, což platí i v případě hlavního hrdiny.

Ponurá, perfektně vykreslená atmosféra je doplněna precizní výtvarnou stránkou, jež ohromí nejen díky výrazným linkám, ale také výbornou prací se stínováním. O to více pak vyniknou některé drobné detaily, ať už výrazy v obličejích či emoce titulních hrdinů. Scénář díky svižnému tempu, příjemným, byť leckdy jednodušeji napsaným postavám, dynamickému panelování a poutavému stylu vyprávění nepřestane ani na vteřinu bavit. Čtenář má důvod se dějem prokousávat dál a dál, jelikož chce vědět, co se stane. A ano, ačkoliv má kniha téměř 400 stran, děj uplyne jako voda.

Haruto Ryo dokázal odvyprávět intenzivní, napínavý a nervy drásající zápletku, jíž nechybí sympatické postavy, perfektní budování atmosféry, precizní, do detailu propracované výtvarné zpracování a stvůra, která není tak předvídatelná, jak se může na začátku zdát. Dvě závěrečné povídky jsou pak příjemným bonusem. Hlavní části sice nesahají ani po kotníky (ostatně, to, co fungovalo na hlavním příběhu, nelze zopakovat v kratičkých povídkách), ale i navzdory tomu jsou kvalitní, plynulé a skvěle vypointované. Obzvlášť ta první se vám zaryje do paměti. Když to tedy vezmu kolem a kolem, “Zvrácená” je svazek, jenž na českém trhu má své právoplatné místo. Pro všechny fanoušky mangy a hororového žánru jde o povinnost!

Žádné komentáře:

Okomentovat