2021-06-24

#DP183: Akira #01

 Autorem článku je Daniel Palička

Scénář: Katsuhiro Otomo

Kresba: Katsuhiro Otomo


Jeden z nejvýznamnějších japonských komiksů vůbec vyšel česky. Konečně! Když byl první díl z věhlasné série poprvé oznámen, byl jsem štěstím bez sebe, protože na našem trhu mohla po tolika letech velkého čekání vyjít první kniha ze série “Akira”, kterou mnozí z vás znáte hlavně díky animovanému filmovému zpracování z roku 1988. Za scénářem původního komiksu stojí Katsuhiro Otomo a dodnes jde asi o jeho nejznámější dílo, jež i dnes má čím ohromit čtenáře.

Příběh je zasazen do budoucnosti roku 2019. Nacházíme se v Neo-Tokyu, původně Tokyu, které bylo během třetí světové války zničeno a následně kompletně přebudováno do modernější podoby. V hlavní roli sledujeme dva mladíky, kamarády Kanedu a Tetsua, kteří patří do jednoho z několika soupeřících motorkářských gangů. Během jednoho z nočních závodů narazí na mladého, divně vypadajícího kluka s tváří starého muže, načež dojde k sledu událostí, které povedou k dobrodružství, jaké nemá obdoby.  

Co musím vypíchnout asi ze všeho nejvíce, je bezpochyby výtvarné zpracování. Katsuhiro Otomo se kromě scénáře chopil i kresby, a tak má nad svým dílem plnou kreativní kontrolu, což je patrné hned v několika směrech. Může si vyhrát se scenériemi a prostředím. Každičký panel či dvojstránka jsou detailně prokresleny a Otomo si dává záležet se sebemenšími detaily. 

“Akira #01” ovšem neexceluje pouze po výtvarné stránce. Děj má spád, a ačkoliv má kniha něco kolem 350 příběhových stran, stále vás dokáže překvapit něčím nečekaným, ať už šokujícími zvraty, novým, pro čtenáře úplně neznámým prostředím nebo postavami, u nichž si nemůžete být zpočátku vůbec jistí, na jaké straně vlastně jsou. Ano, začátek je sice mírně rozvleklý a chvíli trvá, než se do vyprávění naplno ponoříte, jelikož musí být fiktivní svět čtenáři popsán co možná nejdetailněji, ale mám pro to pochopení a z objektivního hlediska nejde o velkou vadu na kráse.   

“Akira #01” je solidním svazkem, který mimo úchvatné výtvarno dokáže čtenáře zaujmout svižným stylem vyprávění a skvělými akčními sekvencemi. Osobně se nemohu dočkat další knihy, protože to, co Otomo předvedl v prvním svazku, je něco nevídaného. A jestli má “Akira #01”  být pouze začátek něčeho většího, mnohem bombastičtějšího, můžeme být zvědaví na to, co velkolepého si na nás autor připravil v dalších dílech. Nechme se překvapit... Každopádně, do dalšího svazku se rozhodně vrhnu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat