2021-06-02

#DP171: Star Wars: Darth Vader, Vol. 1: Dark Heart of the Sith

 Autorem článku je Daniel Palička 

Scénář: Greg Pak 

Kresba: Raffaele Ienco

Po recenzi na svazek “Star Wars, Vol. 1: The Destiny Path” jsem se rozhodl podívat na zoubek další současné sérii z předaleké galaxie. Po Star Wars od Charlese Soula přišla na řadu konkurenční série o jednom z největších, ne-li úplně největším záporákovi Star Wars univerza - “Star Wars: Darth Vader”. Chopil se jí ostřílený Greg Pak, jehož můžete znát nejen jako autora různých superhrdinských komiksů (nejznámější je bezpochyby Hulkova planeta), ale také jako scénáristu, který si s Vaderem již střihl výborný one-shot “Age of Rebellion: Darth Vader”. Navíc, v rámci Hvězdných válek napsal hned několik kratších příběhů a dva svazky hlavní série Star Wars, čili se dá říct, že byl vybrán opravdu kvalifikovaný tvůrce, který by mohl do vaderovské pravidelně vycházející série vnést svěží vítr. Dokázala mě první kniha nadchnout, anebo naopak šlo o velké zklamání?

Současného Vadera si musíme dát do mnohem širšího kontextu moderního komiksového kánonu. V rámci Marvelu totiž vycházelo již několik titulů zaměřujících se na Vadera coby postavu, takže by nebylo od věci, kdybych vám k nim něco krátce napsal. Přece jenom, na názory k jednotlivým řadám budu několikrát odkazovat. Vše začalo brilantní komiksovou sérií od Kierona Gillena, kterou doteď považuji za jeden z nejkvalitnějších přínosů současné Star Wars kontinuity. Notně pomalejší rozjezd vynahradila skvostná druhá polovina a práci s charakterem titulního záporáka si nemohu vynachválit. Představení nových postav a jejich začlenění do stávajícího Vaderova mýtu jsem si nesmírně užil, přičemž crossover “Vader sestřelen” (v originále “Vader Down”), jenž sloužil jako pojítko mezi Gillenovým Vaderem a Star Wars od Jasona Aarona, mě šíleně bavil. Následoval Soulův Vader, dějově zasazený po Epizodě 3, který sice byl kvalitativně slabší, stále jej však považuji za solidní mainstreamový produkt s úchvatnou kresbou Giuseppeho Camuncoliho. A po několika vedlejších, většinou průměrných minisériích a one-shotech (čest výjimkám) přichází na řadu Pakův Vader.

Příběh je - podobně jako v případě Soulových Star Wars - zasazený mezi Epizodu 5 (Impérium vrací úder) a Epizodu 6 (Návrat Jediho). Darth Vader se čerstvě vzpamatovává ze souboje se svým synem Lukem Skywalkerem a už se musí vypravit na další nelehkou misi. Chce se dozvědět, kdo před ním celou celou dobu skrýval jeho vlastního syna, a proto se s asistencí drobného roztomilého droida vydává na planetu Tatooine, kde byl podle všeho Luke poprvé spatřen. Je možné, že právě zde Vader něco zjistí. Postupně začíná zjišťovat více a více, přičemž jeho cesta povede až na Coruscant, kde se zcela nečekaně setká s osobou, o které si již myslel, že ji v životě neuvidí. Jde snad o skutečnost nebo jen o nějaký mistrovský trik? 

Nejprve se musím vyjádřit k stylu psaní, který mě při čtení trkl ze všeho nejvíce. Greg Pak se snažil oprostit od pomalejšího stylu Gillena a Soula a vsadil na svůj osvědčený pozvolný, přímočarejší a značně svéráznější styl, který je postavený především na bombastických akčních pasážích a svébytném vyprávění, jež je umocněno kratšími, zato však údernějšími dialogy. Zpočátku vám - podobně jako mně - nemusí Pakův osobitý, patrně jednodušší rukopis sednout, zvlášť pokud patříte mezi fanoušky pomalejších a upovídanějších komiksů nebo dvou původních vaderovských řad. Nicméně, čím hlouběji se do děje ponoříte, o to více vás pohltí.

Začátek vás nejprve polehoučku oťuká. Prezentuje vám Vadera v celé své kráse a ukazuje, že i záporák podobného rázu může být pojat trochu jinak, než jak jsme obvykle zvyklí. Tvůrci se oproti jiným komiksům ze světa Star Wars snaží - velmi překvapivě - zaměřit na jinou část Vaderova života než jen na období mocného Impéria. Jistě, hlavní část zápletky se sice odehrává čerstvě po událostech zobrazených v Epizodě 5 a sleduje hlavního “hrdinu” v docela neobvyklé situaci, ovšem tvůrci se odhodlali k nevídanému kroku: rozhodli se vrátit k Vaderově minulosti, a to konkrétně k období prequelové trilogie (tj. Epizoda 1 - 3). Svůj důvod to zcela samozřejmě má. Už na konci prvního čísla totiž dojde k šokujícímu okamžiku, který by mohl čekat opravdu málokdo, a rázem dochází k nečekanému vývoji. Postupně se odhaluje více a více detailů, díky čemuž máte motivaci číst dál. A pak, asi někdy uprostřed, dojde na několik překvapení v podobě návratu starých známých...

Zkrátka a dobře, kniha se o prequely opírá, jak to jenom jde. Dle mého názoru jde o skvělý krok, poněvadž období Galaktické republiky má i přes několik chyb své kouzlo. Přijde mi, že v současném komiksovém kánonu je až na pár případů (jmenovitě minisérie “Obi-Wan and Anakin” nebo one-shoty z “Age of Republic”) strašně nevyužitá na úkor popularity původní trilogie. O to více pak člověka potěší jak retrospektivní pasáže se scénami z filmů, tak sekvence s psychologickým pohledem do Vaderova nitra. Některé scény byly možná tlačeny až moc na sílu a přišly mi místy nucené, z objektivního hlediska však nejde o žádné negativum, protože v rámci děje měly svůj účel a nepůsobily zbytečně. 

Co se týče postav, musím na jednu stranu chválit, ale také trošku kritizovat. Ačkoliv jsou napsané zajímavě, nemohu se ubránit dojmu, že jejich charaktery nejsou dostatečně rozpracovány. Pominu-li Vadera, jemuž Pak v průběhu vyprávění dává dostatek prostoru na prohloubení jeho komplexního charakteru, a jeho mechanického společníka, nenarazil jsem v komiksu na nikoho, ke komu bych si utvořil silnou citovou vazbu. Neberte mě špatně, z objektivního hlediska nejde o špatně napsané hrdiny a záporáky, ovšem něco jim chybělo k tomu, abych si je zamiloval o poznání více.   

Podobně se mohu vyjádřit k výtečné akční složce, která sice čtenáře ohromí, a to hlavně zásluhou výtvarného umu Raffaela Ienca, avšak nemohu se zbavit dojmu, že některé pasáže byly strašně tlačené na pilu, někdy dokonce tak moc přehnané, až to bolelo. Prostřední část toho může být krásným příkladem. 

Každopádně, i navzdory některým výše zmíněným výtkám jsem s knihou “Star Wars: Darth Vader, Vol. 1: Dark Heart of the Sith” spokojený. Startu Gillenovy ani Soulovy série sice nesahá ani po kotníky, stále však jde o výbornou akční nálož, která vás ohromí nejen novým, zcela jedinečným pojetím Dartha Vadera, ale zároveň vás potěší svými odkazy na prequely, jež v ději fungují a působí přirozeně. Závěr knihy mě navnadil na druhý svazek, který podle mě bude ještě lepší než první díl. Nechme se překvapit... 


Pokud hledáte kvalitní komiks ze světa Star Wars, může být Vader od Grega Paka přímo pro vás. Rozhodně nebudete litovat koupě, protože v rámci současného marvelovského mainstreamu jde bezpochyby o jeden z kvalitnějších počinů na trhu. Vřele doporučuji!  

Žádné komentáře:

Okomentovat