2021-05-31

#DP170: John Romita Jr. se vrací k Marvelu!

 Autorem článku je Daniel Palička


Mnohými milovaný, jinými naopak nenáviděný kreslíř John Romita Jr. se vrací zpět k Marvelu! 


John Romita Jr. je syn legendárního Johny Romity Sr. Narodil se roku 1956 a kariéru výtvarníka naplno započal u Marvelu, kde si udělal jméno v roce 1978 na sérii Iron Man, kterou v té době psal David Michelinie. Od té doby nakreslil nejen u Marvelu, ale také u jiných vydavatelství významné komiksové série a minisérie. Pominu-li Iron Mana, musím vyzdvihnout například Spider-Mana od Straczsynského, Kick-Ass od Marka Millara, Daredevila, Black Panthera, Věčné (neboli Eternals) od Neila Gaimana a nespočet dalších titulů.

Od roku 2014 se začal naplno věnovat kreslení titulů z konkurenčního DC Comics. Nejprve začal se Supermanem, a to od 32. čísla, na němž spolupracoval s legendárním Geoffem Johnsem. Později se spřáhl se Scottem Snyderem, aby o dva roky později v rámci iniciativy Rebirth fanouškům naservírovali první příběhový oblouk z nepříliš vydařené série All-Star Batman. Poté s Danem Abnettem stvořil hrdinku Silencer ve stejnojmenné řadě a o pár let později se s Frankem Millerem spojil na odvyprávění Supermanových počátků v minisérii “Superman” Year One”, začlené do Black Labelu, dospělejší odnože DCčkovských komiksů.

Nicméně, nyní přichází zlomový moment. Po několika letech, kdy se Romita plně věnoval hrdinům ze stáje DC, se letos konečně vrací zpět k Marvelu. Vzhledem k tomu, že jde o velkou událost, se vydavatelství rozhodlo vydat speciální (a dle mého názoru skvěle vypadající) propagační obrázek s nápisem “John Romita Jr. Is Back!”, na němž můžeme spatřit mnoho známých hrdinů marvelovského univerza. Prohlédnout si jej můžete přímo zde:

A vůbec, kdy má k velkolepému návratu dojít? V třicátém pátém čísle série Fantastic Four od Dana Slotta, které vyjde letos v červenci. Půjde o speciál ku příležitosti 60. výročí první superhrdinské rodiny, takže se není čemu divit. 


První černobílé ukázky přikládám níže: 



Osobně jsem z této zprávy nadšený. Romitu totiž mám velmi v oblibě, a ačkoli jeho styl nepasuje ke všem řadám a rozhodně bych jej neoznačil za nejlepšího současného kreslíře, musím říct, že jeho unikátní osobitý styl má něco do sebe. 


A co vy? Co si o návratu Johny Romity Jr. do Marvelu myslíte? Jste nadšení? A těšíte se na špatně nakreslené krky?

Žádné komentáře:

Okomentovat