2021-03-22

#DP146: Garth Ennis bude psát Batmana

 Autorem článku je Daniel Palička



Garth Ennis doteď patří mezi jedny z nejpověstnějších britských autorů vůbec. Neotřelý scénárista, který se do historie zapsal sériemi jako The Boys (Banda), Punisher MAX, Preacher (Kazatel), Hitman a dalšími, dokázal, že i v komiksovém médiu lze odvyprávět dospělé příběhy plné krve, explicitního násilí, sexu a vulgární mluvy. Předvedl nám, jak realisticky se dá pracovat s protagonisty a antagonisty, aniž bychom je za každou cenu museli dělit na dobré a zlé. V jeho podání nejsou postavy černobílé, právě naopak. A možná právě díky tomu je mezi čtenáři tak oblíbený. Pokud i vy patříte mezi jeho příznivce, následující zpráva vás pravděpodobně potěší. Bude totiž psát Batmana! Ale ne jen tak ledajakého.

 


V rámci Black Labelu, dospělejší odnože komiksů od DC Comics, se již brzy dočkáme uzavřené šestidílné minisérie “Batman: Reptilian” fungující zcela nezávisle na hlavní kontinuitě. První číslo vyjde 22. června letošního roku a mělo by mít 32 stránek. Cena by se měla pohybovat kolem 4.99 amerických dolarů. 



Ennis se spojil s Liamem Sharpem, kreslířem, jenž se v posledních několika letech zviditelnil díky práci na Wonder Woman od Grega Rucky a Green Lanternovi od Granta Morrisona, aby stvořil příběh, ve kterém se Batman bude muset postavit záhadným vraždícím monstrům, která se potulují po celém Gothamovi. Je jenom na Temném rytíři, aby situaci ve městě co nejdříve vyřešil. Jak se ovšem ukáže, nebude to tak jednoduché, jak se zprvu zdá.


Níže si můžete prohlédnout hned několik ukázek:






Osobně jsem na “Batman: Reptilian” zvědavý. Ennis umí dělat řemeslo, a ačkoliv bych v jeho tvorbě mohl najít hned několik přešlapů a průměrnějších, v horším případě i vysoce podprůměrných kousků, stále se jedná o jméno, které mě dokáže solidně navnadit. Navíc, sem tam se mu podaří vyjít z vlastní komfortní zóny a jednou za čas zkusí pořádně zaexperimentovat. A dovolil bych si říct, soudě dle prvních ukázek, že chystaná batmanovská minisérie by mohla být něco trochu jiného, než jak jsme u něj zvyklí. Podle mě bude komiks mnohem komornější, svébytnější a detektivnější, čemuž mimo jiné napovídá kresba, která se výrazně odklání od Sharpova klasického mainstreamového rozpoložení.

Osobně se již nemohu dočkat, protože se zatím zdá, že dostaneme jedinečný projekt, jenž bude Batmana a jeho charakter zkoumat z trochu jiného úhlu pohledu. Ovšem není vyloučen ani opačný případ, tedy selhání jako v případě Azzarellova Damned (česky vydáno jako Zatracení)Každopádně, nechme se překvapit.

Žádné komentáře:

Okomentovat