2020-09-16

#DP97: Daredevil Vol. 1: Know Fear

 Autorem recenze je Daniel Palička.

Scénář: Chip Zdarsky

Kresba: Marco Checchetto

Daredevil od Chipa Zdarskyho je jedna z nejoblíbenějších řad, která u Marvelu aktuálně vychází v rámci iniciativy "Fresh Start". Fanoušci si ji nemohou vynachválit a směr, jakým se série ubírá, je vskutku netradiční. Není tedy divu, že letos byla nominována v cenách Eisnera, konkrétně v kategorii Nejlepší pokračující série. V té nakonec vítězně neobstála, nicméně i tak je její zařazení hodno zmínky. Podle mého názoru si navíc "Zdardevil", jak se občas této sérii legračně říká, zaslouží v rámci "eisnerovské mánie" na Comics Blogu menší zmínku, a tak vám přináším následující recenzi.

Abych pravdu přiznal, s aktuální daredevilovskou řadou už jsem trochu napřed, neboť jsem skončil u čtvrtého svazku a již netrpělivě čekám na pátý, jenž by snad měl dříve nebo později vyjít. V rámci následujícího článku se budu věnovat pouze prvnímu příběhovému oblouku s podtitulem "Know Fear" a budu jej hodnotit nezávisle na sobě. Právě z toho důvodu jej nebudu brát v kontextu celé série, nýbrž čistě samostatně. S tím se také pojí, jestli mě coby čtenáře dokázal začátek nově nastartovaného Muže beze strachu natolik zaujmout, abych pokračoval dál, na což samozřejmě budu klást velký důraz, jako tomu ostatně bývá u mých recenzí zvykem. A ještě před rozebíráním jednotlivých aspektů bych rád podotkl, že scénáristu Chipa Zdarskyho mám dost rád. Pokud pro to chcete jasný důkaz, můžete si přečíst mou recenzi na jeho digitálně vydávanou autorskou minisérii "Afterlift". 

Teď se však vraťme k recenzovanému komiksu, k němuž se hodí dodat menší kontext. Před zmiňovanou iniciativou psal Daredevilovu pravidelnou sérii Charles Soule. Toho například můžete znát ze sérií "She-Hulk", "Vader: Dark Lord of the Sith" nebo z již recenzované "Undiscovered Country", kde se scénářem vypomáhá Scottu Snyderovi. Tento autor s Mattem Murdockem pracoval velmi zajímavě. V jeho životě, ať už v superhrdinském nebo civilním, udělal několik zajímavých změn a začal s ním pracovat více noirově. Mnozí fanoušci směr, jakým se scénárista vydal, kritizovali a nebyli s ním moc spokojení. Po konci příběhového oblouku "The Death of Daredevil" začala vycházet minisérie "The Man Without Fear" od Jeda MacKayho, jež sloužila jako nástavba pro Zdarskyho řadu. Tím jsme se dostali až sem. Matta vidíme v situaci, kdy je opět psychicky na dně a musí se vypořádat s dalšími velkými problémy v Hell's Kitchen. Po jedné nešťastné události to navíc bude mít dost těžké, zvlášť když je v hledáčku místního detektiva, a proto se musí dostatečně připravit na výzvy, jež ho čekají. 

Co musím jako první obzvlášť vychválit do nebes, je kresba Marca Checchetta. Podle mého názoru jde o jednoho z nejlepších kreslířů, které má Marvel aktuálně pod svými křídly, a není se vůbec čemu divit. Jeho styl je osobitý, velmi propracovaný a opravdu detailní. Už od prvních stránek na vás hýří výrazné syté barvy, jež parádně doplňují městské scenérie a krásně dokreslují hutnou atmosféru Hell's Kitchen. A mimo jiné musím vypíchnout jeden neobvyklý jev, kterého jsem si při čtení všiml. Nevím, čím to je, ale Checchetto má hodně ve zvyku dávat do panelů, odehrávající se někde v otevřeném prostranství, pomyslný kouř, jehož si okamžitě všimnete, pokud dáváte dostatečně pozor. Ano, na jednu stranu to může v kontextu recenze vyznít jen jako naprosto zbytečná a nicneříkající informace, nicméně tento prvek místy dost prospívá kreativnímu týmu. Díky vloženému dýmu máte rázem pocit, jako byste byli součástí městské čtvrti. Připadáte si jako doma a jednotlivé scény na vás působí živěji a uvěřitelněji, což je něco vskutku neuvěřitelného.     

Dalším důležitým prvkem jsou postavy. Co se týče hlavního hrdiny, s ním jsem neměl sebemenší problém. Ve svazku "Know Fear" dokázal scénárista Chip Zdarsky skvěle vybudovat první větší zápletku a podařilo se mu perfektně vystavět problém, který Matta dost trápí a šíleně se podepisuje na jeho povaze. Ohledně toho se nechci moc rozepisovat, jelikož bych vyzrazoval důležitou část příběhu, ovšem mohu vám zaručit, že z nového pojetí Matta Murdocka rozhodně budete nadšení, přestože to zprvu nemusí být váš šálek kávy. Kromě Daredevila se však v komiksu setkáme s několika dalšími aktéry. Jde většinou o staré známé, takže se o nich podrobně rozepisovat nebudu. Mezi nimi však najdeme i jednoho, který dost vyčnívá, a to detektiva Northa. Je to zcela nová postava, která se nikdy předtím v daredevilovských řadách neobjevila, a tak má scénárista možnost si s ní více pohrát. Abych pravdu řekl, North je napsaný výborně. A co víc, paralely mezi ním a samozvaným Mužem beze strachu fungují naprosto bezchybně! 

Příběh je nabitý od začátku až do konce. Nenajdete zde slabá místa, jelikož styl vyprávění je svižný a krásně odsýpá. Akce je zde požehnaně. Dojde na několik skvěle zpracovaných bojových sekvencí, každopádně autoři také nezapomínají na pomalejší pasáže. V nich totiž mohou dokonale rozvinout osobnosti jednotlivých hrdinů a více je prohloubit. Ke každé si podle mě najdete cestu a vytvoříte si k ní určité sympatie, přesto však musím podotknout, že směřování děje může pro někoho zpočátku být docela divné. To, s čím přišel Zdarsky, je totiž něco, co se v nejnovějších moderních komiksech jen tak nevidí, a nedivil bych se, kdyby se našli tací, kteří se směřováním celé řady nebudou moc spokojení. Navíc, někdy budete mít pocit, jako byste viděli v praxi použité nápady, které už jste však viděli někde jinde, ať už v seriálu nebo jiném marvelovském komiksu. Zase na druhou stranu, ve výsledku jde naštěstí jen o drobné nuance, jež komiks nijak zásadně nekazí, čili nečekejte nic hrozného.  

Podtrženo a sečteno, kniha "Daredevil Vol. 1: Know Fear" je skvělým začátkem série, která má šanci zaujmout zejména svým specifickým, svěžím a velmi osobitým pojetím. Jako úvod funguje první svazek výborně a musím říct, že pro člověka, který by chtěl s Daredevilem začít, je série z "Fresh Startu" ideální volba, a to hlavně z důvodů, které jsem jmenoval výše. Je mi docela líto, že "Zdardevil" nakonec Eisnera neobdržel, ale tajně doufám v možný úspěch při dalším ročníku, který se bude konat už příští rok. Tak snad se Mattovi příště poštěstí!

Žádné komentáře:

Okomentovat