2020-09-11

#2131: Vynálezce Alva 3


Vynálezce Alva 3

Vydala Česká televize v pevné vazbě v roce 2020. Vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 269 Kč.

Scénář a námět: Klára Smolíková a Jiří W. Procházka
Kresba: Luděk Bárta

Po knihách "Vynálezce Alva" a "Vynálezce Alva 2" tu celkem logicky máme díl třetí. Celkem logicky pokud se čísel týká, ale myslím, že je docela pozitivní, že se podařilo vytvořit třetí knihu a vydat ji. Navíc na zadní obálce máte uvedenou docela zajímavou informaci: "Tyhle příhody z večerníčku neznáte!" A to je věta, která potěší. Kniha "Vynálezce Alva 3" tak není jen přepracováním toho, co jste mohli vidět v podvečer se svými dětmi, ale jedná se o příběhy originální. Některé kratší, některé o trochu delší. V knize jich najdete dohromady devět a k tomu devět doplňujících komiksů. Ano, kniha "Vynálezce Alva 3" podobně jako její předchůdci, je knihou, kde komiks nemá prim, ale je spíše doplněním k jinak bohatě ilustrovaným prozaickým textům. V případě Kláry Smolíkové si ale můžete být jistí, že trochu více textu bez problémů kousnete. A stejně jako u knihy "Vynálezce Alva 2" s ní na textu spolupracoval Jiří W. Procházka.


Jednotlivé epizody na sebe nijak zásadně nenavazují. Jejich základní spojovníkem jsou jednoduše tři dětské postavy - vynálezce Alva, to je ten rozcuchánek, ale to už určitě dávno víte, a jeho dva přátelé, sourozenci Denisa a Filip. Všechna dobrodružství prožívají společně, a tak jsou v podstatě nerozdělitelní. Sem tam si až řeknete, co jim to ti rodiče všechno dovolí a kam je dospělí bez problémů pustí. Třeba v posledním příběhu s kostrami si řeknete, jak je možné, že se vlastně dostaly do školy, když ještě ani nebyla pořádně otevřená. Ale to jen tak na okraj, že ta trojice jsou místy vlastně docela pěkní rošťáci. Ale kdo v dětském věku nebyl, že? A někdo zůstal rošťákem i v dospělosti. Všechny příběhy se pak točí kolem toho, že Alva něco vynalezne anebo se dostanou do nějaké situace, kdy se jeho vynález hodí. A ten má samozřejmě ve svém velkém modrém batohu.


A co že budou kamarádi vyvádět v tomhle třetí díle? Zúčastní se závodů veteránů na hodně speciální motorce. A on i závod bude mít hodně speciální průběh. Budou hledat zkratku do školy, což je samo o sobě podivné, ale ještě podivnější bude jejich noční táboření a ranní probuzení. Zachrání jednu uměleckou výstavu těsně před jejím koncem a Filip se bude dokonce účastnit běžeckých závodů - i když je to spravedlivé, když bude mít Alvovu pomoc? Projedou se domem hrůzy, který je v Alvově podání skutečně velmi speciální, a dokonce si dojdou i nakoupit. Ne, ani to nebude jen tak, protože Alva má zlepšovák pro všechno. Půjdou si také zabruslit, a to by člověk nevěřil, jak složitá cesta k takovému bruslení na ledě někdy vede. A nakonec si budou hrát s kostrami. Na poměrně krátkou knihu toho stihnou skutečně hodně a budete se u jejich dobrodružství bavit.


I když se kniha "Vynálezce Alva 3" tváří primárně jako něco, co by mělo být především zábavou pro děti, nebyla by to Klára Smolíková, aby do jednotlivých epizod nevložila něco trochu navíc. Ve většině z nich nechybí nějaké to morální ponaučení nebo jednoduše něco, co vám říká, že i když sem tam děti provedou nějakou tu neplechu, pořád to vlastně myslí dobře a snaží se případné problémy napravit. A to je dobře. Myslím, že takhle by měl vypadat příběh pro děti. Zábavný a s něčím navíc, co je ale podáno takovou formou, aby to nevyznělo násilně. A v knize "Vynálezce Alva 3" to rozhodně násilně nevyznívá. Kniha "Vynálezce Alva 3" je tak dalším skvělým čtením pro vaše děti a nejspíš i pro vás, kteří jim tyhle příběhy budete číst třeba před spaním. Klára Smolíková dál dokazuje, že je jednou z nejlepších autorek knih pro děti. Jiří W, Procházka jí v tomhle směru skvěle doplňuje a výsledek pak podtrhuje skvělá rozeznatelná kresba Luďka Bárty.

Žádné komentáře:

Okomentovat