2019-12-23

#2087: Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové


Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 107 až 110 a 134 až 136 série "Peter Parker, The Spectacular Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: Peter David
Kresba: Rich Buckler, Sal Buscema

Komiks "Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové" je jeden z těch, které si chcete přečíst, protože to je prostě něco, co je dobré a ukazuje to, že v 80. letech vznikaly skutečně dobré komiksy, a to nejen od autorů jako Frank Miller nebo Alan Moore, ale i od jiných, kdy v tomto případě se jednalo o scenáristického začátečníka Petera Davida, který se vlastně na příběhu "Smrt Jean DeWolffové" zaučoval. Není to ale skoro vůbec znát, jsou tam jen nějaké drobnosti, které mi vadily, především pak v definování postavy Petera Parkera a v některém jejím chování, které bylo takové zjednodušené, skoro až hodné telenovely, ale to jsou jen jednotlivé scény, není to něco, co by zásadně ovlivňovalo celkovou podobu příběhu. Mimochodem u knihy "Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové" je super, že tu není jen hlavní příběh o smrt Jean DeWolffové, ale také jeho dovětek, který následoval až po více jak dvou letech, a to v sešitech 134 až 136. Příběh "Smrt Jean DeWolffové" vycházel v číslech 107 až 110 série "Peter Parker, the Spectacular Spider-Man".

Příběh "Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové" se asi celkem logicky točí kolem smrti Jean DeWolffové. Na tomto komiksu je zajímavá skutečnost, že titulní postava umírá hned na začátku. Není to smrt ve stylu Gwen Stacy, kdy se jednalo o - chce se říct - epické finále. Ne, tady jde o to, že Jean zemře hned na začátku. Je to neoddiskutovatelný fakt. Dostala ránu brokovnicí. Osobně si myslím, že by její mrtvola vypadala trochu hůř, ale ani v 80. letech se to s násilím v superhrdinském komiksu nesmělo tolik přehánět. Ale Jean je mrtvá a Spider-Man se nechce jen tak sířit s tím, že viník není nalezen. Problém je mimochodem i v tom, že Jean očividně není jedinou mrtvou, protože ty přibývají. Vrah je maskovaný v kukle, má brokovnici a říká si Sin-Eater, tedy česky Pojídač hříchů. A když umírají soudce, nevinný člověk a nakonec i kněz, je jasné, že je třeba zakročit, protože další osoby prostě zemřít nesmí. A tak dochází i na určitou formu týmovky, protože v tomhle příběhu se vedle Spideyho objevuje i Daredevil.

To, kdo je vrahem, není až tak moc velké překvapení, i když netvrdím, že to odhadnete hned. Rozhodně je v tom vidět, že Peter David chtěl držet čtenáře v napětí a určitě se mu to dařilo. A dařilo se u to i v navazujícím příběhu, který v originále nese název "Sin-Eater Through Hell", ke jde o to, jak se bude veřejnost dívat na Sin-Eaterovo propuštění, které je celkem hodně špatně napsané, ale šlo o to ho prostě pustit na svobodu, aby molo dojít k zajímavé konfrontaci se Spider-Manem. A také zajímavému vyústění celého Sin-Eaterova příběhu. Celé to kazí jen Electro, jenž je tu hlavním záporákem a jehož postava tu prostě moc nefunguje. Ale o něj tak nejde, on je jen prostředek k tomu, aby mohl Sin-Eaterův příběh nějak skončit. A celkově je v sedmi sešitech zachycen příběh, který rozhodně nenudí a je na něm vidět, že tvůrce měl co říct, měl čím zaujmout. Navíc je to příběh, který se skutečně jeví jako uzavřený, takže i když dostáváme část dlouhé série, má to hlavu, má to patu.

V knize "Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové" nacházíme velmi zajímavý spidermanovský příběh, který jednoznačně obhajuje skutečnost, proč vlastně měla česky vycházet nová série, která bude zaměřená jen na Spider-Mana. Tenhle příběh má pár svých much, ale jinak je velmi dobrý a dokazuje, že rozhodně ještě všechno neznáme a že je zde spousta zajímavého, co bychom si o stěnolezovi mohli přečíst. Snad těch ukázek bude ještě více, snad to není jen ojedinělý příběh. 80. léta ale rozhodně Spideymu přála a také on ukázal, že je zralý na celkem temné příběhy, kde se řeší závažné otázky a kde vrah může být takový, že prostě jen chce zabíjet, nemusí mít nějaké smysluplné obhájení svých zločinů, i když by to mělo být něco skutečně šíleného. To, proč Sin-Eater vlastně zabíjel, je řečeno tak nějak v krátkosti a popravdě to není až tak důležité. Prostě zabíjel a je potřeba se vyrovnat s následky. A právě tohle vyrovnávání se je podáno velmi dobře.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení

Žádné komentáře:

Okomentovat