2019-12-24

#2088: Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...


Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí...
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 1 až 5 série "Spider-Man: With Great Power..." v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 249 Kč na stáncích.

Scénář: David Lapham
Kresba: Tony Harris, David Lapham

Po komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové" je kniha "Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí..." trochu zklamání, protože v sobě rozhodně nemá tak zajímavý příběh, jako byla smrt Jean DeWolff. Tady si totiž David Lapham vzal na paškál poměrně klasický příběh, a to takový, který byl již součástí originu Spider-Mana v sešitě "Amazing Fantasy 15". Je to příběh o tom, jak se Peter Parker stal wrestlerem, ještě před tím, než se skutečně stal Spider-Manem, protože pořádně nevěděl, jak se poprat s tím, co se mu stalo. Stan Lee tenhle prvek využil vlastně jen proto, aby nějak Petera Parkera přiměl vydělat peníze a aby tam mohl zasadit jedno zásadní setkání, které Peterovi poté změnilo život. David Lapham si ale řekl, že mapuje právě období, kdy se Peter stal wrestlerem a podívá se hlouběji na události toho, co se tenkrát skutečně stalo. Bohužel mu nějak nedošlo, že to celé nezapadá do kontinuity a z wrestlingového období udělal něco mnohem víc.

Jasně, nebudu lhát, wrestlingové téma je celkem zajímavé a asi bych byl docela rád, kdybych v komiksu mohl sledovat wrestlingový zápas. Především teda z hlediska kresby by mě to zajímalo. Jak se kreslíři podaří rozfázovat pohyb, jestli dojde na nějakou povedenou gradaci. Tohle v komiksu "Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí..." - nijak překvapivě - obsaženo není a musíme se spokojit s tím, že je tu jen pár chvatů, na wrestlingovou kariéru tu moc zaměřeno není. Spíše se Lapham soustředil na to, aby udělal Spider-Manovi jako wrestlerovi jméno, což ale vzhledem k tomu, že se na něj následně jako na wrestlera zapomnělo, moc smysl nedává. Ale ono je toho víc, co moc smysl nedává. To, jak je najednou z Petera frajírek, jak se předvádí, a to hodně, ale nikomu to nepřijde divné, jak je vztah Petera a jeho pěstounů na oko hodně řešen, ale vlastně to jen šustí papírem a jsou v tom nulové emoce.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí..." neobsahuje dobrý příběh, a to i přesto, že David Lapham stavěl na něčem, co je známé a co přitom není celkový origin postavy. Je to jen část originu, část, která nebyla doposud nijak zásadně prozkoumána. Jo, na první pohled to vypadá zajímavě, ale po přečtení si uvědomíte, že tohle vlastně nijak velký příběh není, že to je jen klasický dramatická teen komedie, kde se hrdina předvádí, aby si trochu nabil hubu, ale následně se poučil. Jasně, že tu jde o to, že je šikanovaný, že chce holku, že má problémy doma. Od podobného příběhu byste asi ani nic jiného nečekali. A David Lapham to podává způsobem, který není nijak nový, je jiný jen v tom, že hlavním hrdinou je Spider-Man, ale tohle jeho soužení už docela dobře popsal i Stan Lee a případně i jiní autoři, kteří se mu před Laphamem věnovali. Nepřináší nám to nic nového, a tak je to v podstatě jen výplňová minisérie.

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 7: S velkou mocí..." e trochu úpadkem v kvalitě v rámci komiksů, které se objevují v téhle sérii Spideyho výběrů. Asi je fajn, že se nám zde objevuje origin tohle naprosto zásadní postavy Marvel Universe, ale na druhou stranu to není origin kompletní a není to ani origin dobrý. Vždycky jsem měl Spider-Mana rád proto, že je emocionální, že řeší osobní problémy, ale tady v podstatě řeší jen to, že chce být za borce, chce si to rozdat s jednou spolužačkou, ale přitom se líbal s jinou, neznámou holkou, aby si skoro začal románek s MILFkou. Popravdě to zní docela zajímavě, ale ve skutečnosti to moc zajímavé není, protože je to všechno velmi povrchní. Tohle by se dalo pojmout temně, mohl by zajít dál, protože stále ještě nevěděl, že s velkou mocí přichází velká odpovědnost, ale Lapham nijak daleko nezašel. On chtěl ve skutečnosti napsat jen zábavný komiks. A ani to se mu moc nepovedlo.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu
Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Komiksový výběr Spider-Man 3: Zlo v lidských srdcích
Komiksový výběr Spider-Man 4: Zvířecí instinkt
Komiksový výběr Spider-Man 5: Utrpení
Komiksový výběr Spider-Man 6: Smrt Jean DeWolffové

Žádné komentáře:

Okomentovat