2019-10-28

#2054: Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága


Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága
Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 129 a 143 až 150 série "Amazing Spider-Man" v nakladatelství Marvel. České vydání se prodává v plné ceně za 49 Kč na stáncích.

Scénář: Gerry Conway, Archie Goodwin
Kresba: Ross Andru, Gil Kane

Spider-Man ze 70. let mě baví. Má v sobě něco naivního, ale přesto je vidět, že se tvůrci snažili o to, aby se dál vyvíjel, aby se posouval. Někdy to bylo způsobem, který není zrovna šťastný - některé scény, které by měly být romantické nebo romanticko-dramatické, vyznívají jako laciná telenovela - ale přesto jsou to příběhy, které mají svoje kouzlo, žádné velké eventy, prostě jen Spidey a jeho život v New Yorku, který je někdy skvělý, někdy stojí za hovno, ale náš síťomil pořád jede dál, nevzdává se, a to i přesto, že trpí velké ztráty. A tou jednou z největších byla ztráta milované Gwen Stacy, což se stalo jednou z nejdůležitějších událostí v životě jak Spider-Mana, tak i Petera Parkera, protože na obou se to podepsalo. Na Peterovi proto, že ztratil někoho, koho miloval, na Spider-Manovi pak tak, že mu vyvstali další záporáci, kteří měli spojitost právě přímo se smrtí Gwen Stacy. A t se dozvídáme právě v knize "Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága".

Ke smrti Gwen Stacy došlo v čísle "Amazing Spider-Man 121" a první následky pociťuje Spider-Man v sešitě "Amazing Spider-Man 129", kdy se na scéně poprvé objevuje Jackal. I když to Spider-Man ještě netuší, příchod tohoto hrdiny je výsledkem toho, že Peter Parker miloval Gwen Stacy a že si veřejnost myslí, že ji Spider-Man zabil. Vzhledem k tomu, že ono pověstné "SNAP" se ozvalo ve chvíli, kdy ji Spider-Man zachytil pavučinami, určitý podíl, alespoň technicky, na její smrti Spider-Man měl, ale vina leží jednoznačně na Green Goblinovi, který zemřel stejný večer. Tedy samozřejmě domněle. Ale nebyly lepší doby, kdy mohli hrdinové umírat? Nebylo by skvělé, kdyby i v komiksu tohle zůstalo něco jako status quo? Ale ono to prostě nejde. Na případu Gwen Stacy je tohle znát nejvíce.

Stan Lee jezdil na přednášky se studenty, kteří mu vyčítal, že Gwen Stacy zabili. Stan Lee se chtěl zavděčit fanouškům, a tak tehdejším tvůrcům řekl, že chce, aby se Gwen Stacy vrátila. Aby prostě byla na živu. Ano, i Stan Lee přicházel s pořádně nesmyslnými návrhy. Ale Gerry Conway se rozhodl, že tohle pojme hodně specificky. A tak se Gwen Stacy skutečně začíná objevovat. A my v sešitech 143 až 150 série "Amazing Spider-Man" objevujeme, jak k tomu vlastně došlo, jak to bylo možné. Název sbírky "Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága" napovídá, jak se to vlastně mělo. A musí se nechat, že i když dostal Gerry Conway úkol, který byl pitomý, popral se s ním se ctí a přivedl na svět postavy, které dávají určitý smysl Navíc mu je k dobru to, že je plánoval použít jen jednorázově pro tento příběh. Bohužel přišli další, kteří tenhle odkaz trochu narušili, jak jsme se mohli přesvědčit třeba v knize "Nejmocnější hrdinové Marvelu 80: Scarlet Spider (Ben Reilly)".

Kniha "Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága" z mého pohledu rozhodně stojí za pozornost a je to příběh zajímavý. Jasně, jsou zde věci, které mi ani trochu nesedí. Gerry Conway je hodně ukecaný a někdy je toho textu zbytečně moc, standardně popisuje něco, co je zřejmé už z kresby, ale tohle je prvek, který se v této době objevoval příliš často. Stan Lee mu dal vlastně základy. Pak je tu ta skutečnost, jak se autor v rámečcích obrací přímo na čtenáře. Tohle je prvek, který mi nesedí a vadí mi. Jsou zde příběhy, které mi moc nesedí, jako třeba ta anabáze ve Francii, nemluvě pak o tom, že v rámci dvou panelů se udá skok, který se odehrál v jiném komiksu, ale tohle patří k vydávání. Na druhou stranu to nebyl příběh, který by byl pro "Klonovou ságu" zásadní. I přes určitá negativa pak v knize "Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága" dostáváme dobrý retro příběh z časů, kdy mě osobně Spider-Man bavil.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Komiksový výběr Spider-Man 1: Úhel pohledu

Žádné komentáře:

Okomentovat