2019-10-29

#2055: Batman v černé a bílé


Batman v černé a bílé (Batman: Black and White)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Komiks původně vyšel jako "Batman: Black and White 1" v roce 1997 a "Batman: Black and White 2" v roce 2003. České vydání má 416 stran a prodává se v plné ceně za 789 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Tohle je rozhodně skvělý nápad. Myslím oslovit velké množství zajímavých, významných a skvělých scenáristů a kreslířů, případně autorů, kteří jsou obojí v jedné osobě. Navíc všechny tyhle autory spojuje skutečnost, že měli nakreslit osmistránkový komiks, který bude černobílý a nějak se bude točit kolem postavy Batmana a jeho světa. A tak jsme se i my mohli dočkat toho, že tenhle projekt, který měl dokonce čtyři řady a my se můžeme v knize "Batman v černé a bílé" seznámit rovnou se dvěma prvními. A je toho čtení opravdu dost, protože před námi je více jak 400 stran, na nichž se setkáme se čtyřiceti komiksy, kde si můžeme naplno užít jak Batmana, tak i toho, jak známí i méně známí autoři zvládají černobílou kresbu. A musím říct, že v tomhle směru se jim daří skutečně skvěle. Kniha "Batman v černé a bílé" je velmi bohatou sbírkou, kde se setkáme s různorodými styly, od těch jednodušších, až po ty skutečně promakané, ale myslím že p stránce kresebné nezklame snad ani jeden komiks. Po stránce scenáristické už to je jiná písnička.

V knize "Batman v černé a bílé" najdete skutečně velké množství známých a významných autorů, kteří ať už vytvářeli svoje komiksy sami anebo se na nich podíleli scenáristicky či alespoň kresebně. Jsou to Jim Lee, Bruce Timm, Joe Kubert, Howard Chaykin, Archie Goodwin, Walter Simonson, Richard Corben, Neil Gaiman, Simon Bisley, Bill Sienkiewicz, Brian Bolland, Kacuhiro Otomo, Paul Dini, Alex Ross, Marie Severin, Chris Claremont, Tim Sale, Warren Ellis, John Byrne, John Arcudi, John Buscema, Brian Azzarello, Eduardo Risso, Dave Gibbons, Gene Ha, Gene Colan, Alan Grant. A to jsem se zaměřil na jména, která jsou známější, v některých případech se dokonce jedná o komiksové legendy, ať už v oblasti kresby nebo scénáře. A pak jsou zde ještě tací, kteří vytvářeli obálky, tedy minimálně pro první svazek, ten druhý už je nemá, tam už ani redakční práce celkově není tak zajímavá.

Kniha "Batman v černé a bílé" se vyznačuje standardně tím, co se dá čekat od sbírky, kde je velké množství komiksů, různých stylů a různých osobností. Je to velká sbírka, kde jsou různé styly, různé žánry, různé přístupy. Je jasné, že ne každému sedne to, co zde bude číst. Osobně bych třeba radši, aby tu bylo méně komiksů, kterými chtějí tvůrci jenom pobavit. Jasně, osm stran je celkem omezený prostor, ale přece jen se i na takovém prostoru dá vytvořit něco, co je zajímavé, temné a nemusí to být jen pokus o vtip. Více autorů se ale snažilo spíše o zlehčení, což mi k Batmanovi tolik nesedí. Minimálně ne v takovém míře, jak je to v této sbírce podáno. Ony komiksy původně vycházely v sešitech, ve druhé části pak skutečně spíše jednotlivě, takže to tak zásadní dopad na čtenáře nemělo, ale v tomhle souborném vydání je toho komického nebo pokusu o komické až trochu moc. Kdo má ale radši humor než něco vážnějšího, tomu to bude vyhovovat více.

Celkově je možné říct, že první poloviny knihy "Batman v černé a bílé" je zajímavější než polovina druhá, a to i přesto, že ve druhé polovině jsou také skvělí autoři, kteří si zkusili osmistránkový černobílý komiks s Batmanem. Jako kdyby ale ve druhé polovině přišli spíš takoví autoři, kteří chtějí pojmout těch osm stránek jako anekdotu, takže jejich přístup je spíše v komické rovině, i když i v jejich případě se zde najdou výjimky. Jako kdyby ale ani jeden příběh skutečně nevynikal. Ty lepší jsou obsaženy v první části, kde jsou komiksy jako "Dokonalý pár" od Bruce Timma, který má skvělou noirovou atmosféru, "Drobné zločiny" od Howarda Chaykina, kde je zajímavé poselství, nostalgický "Dobrý večer, půlnoci" od Klause Jansona či "Dobrý člověk ještě žije od Briana Bollanda. Není pak divu, že jsme se s některými těmito komiksy mohly setkat už v češtině. Knihu "Batman v černé a bílé" pak můžeme vidět především jako skvělou ukázku práce s Batmanem a toho, jak se na něj každý autor dívá trochu jinak. Přiznám se ale, více temnějších příběhů by bylo fajn.

Komiks "Batman v černé a bílé" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat