2019-10-25

#2053: Batman: Evropa


Batman: Evropa (Batman: Europa)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Komiks původně vyšel jako "Batman: Europa" v roce 2016. České vydání má 144 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Brian Azzarello, Matteo Casali
Kresba: Giuseppe Camuncoli, Diego LaTorre, Jim Lee, Gerald Parel

Gotham. Berlín. Praha. Paříž. Řím. Když tohle máte na anotaci komiksu, na němž je navíc ještě uvedeno, že je to cosi, co bylo vytvořeno v rámci Batmanova světa, musí ve vás hlodat zvědavost. Tedy alespoň v případě, pokud jste komiks dávno nečetli v originále a není to pro vás stará zpráva. Já jsem na čtení v originále před nějakou dobou rezignoval, protože jsem si říkal, že toho, co vychází česky je dost. Teď toho vychází ještě mnohem víc a já už si vybírám jen to, co mě skutečně zajímá. A komiksů "Batman: Evropa" je rozhodně něco, co mě zajímalo. A rozhodně jsem nebyl zklamán, i když k naplnění došlo spíše po stránce vizuální než dějové, tak trochu kulhala. Na to, že scénář spoluvytvářel Brian Azzarello kulhala až trochu překvapivě moc.

Kniha "Batman: Evropa" není v podstatě nic jiného než představit americkým čtenářům skutečnost, že existuje i jiný kontinent než jen americký, že tu je nějaká Evropa a že tu jsou města, která mají zajímavé památky, některá i pohnutou historii. Komiks se skládá z celkem čtyř částí - Berlín, Praha, Paříž a Řím. Ano, celkem logicky se v každém Batman podívá do titulního města. Začne se tedy v Gothamu, kde Batman zjišťuje, že je nakažen tajemným virem, který ho podle všeho zabíjí. Má týden na to, aby našel protilátku. Stopy ho zavádějí do Berlína, ale už od počátku jsou zde náznaky toho, kdo za vším bude stát. Ano, nedávným filmem ještě více proslavený Joker. Jenže ostříleným čtenářům dojde, že to až tak jednoduché nebude. Joker totiž sehraje v tomhle směru trochu jinou hru. Dostává se nám zajímavého komiksu, protože Batman a Joker musejí spojit síly během jednoho rychlého eurotripu.

Do téhle chvíle je to docela zajímavé, proč se ale cestuje do jednotlivých měst... na to pořádnou odpověď nedostanete. Proto si myslím, že cílem opravdu bylo to, aby se města představila americkým čtenářům, kteří by si je pak mohli vyhledat na internetu. K jednotlivým městům jsou zde docela zajímavé narážky na jejich historii a kultury, a pokud mohu soudit, tvůrci si rešerše udělali skutečně pořádně. To se jim musí nechat. A to jak rešerše textové, tak i rešerše obrazové, kdy Berlín a Praha vypadají skutečně tak, jak je znáte. Zbylá dvě města tedy také, ale z hlediska kresby byl zvolen celkem speciální přístup. Každou kapitolu kreslil někdo jiný a kresba se postupně stává více a více halucinační, a to s tím, jak se prohlubuje i nákaza, která zamořila Batmanovo a Jokerovo tělo. V tomhle směru kresba skvěle souzní s příběhem a musí se vyzdvihnout.

Na komiksu "Batman: Evropa" je strašně moc vidět, že nešlo vůbec o to, jak to skončí, jak to dopadne. To rozuzlení je divné a mohl tam být v podstatě kdokoli, kdo patří do panteonu Batmanových nepřátel. Ale funguje to, má to nějakou hlavu a patu, jen to dostatečně nevysvětluje, proč bylo nutné se podívat kvůli tomuhle do Evropy. Ale tvůrci se tak rozhodli, viděli jsme známá města trochu jinak, ve velmi speciálním hávu a musí se nechat, že jim Batman slušel. Skvěle, ač stručně byla do příběhu zakomponována i základní historie některých měst. Souzní to a dává to smysl. Až na to samotné vyústění. Ale i jen skutečnost, že se tu Joker a Batman musí spojit, je dost dobrá. K tomu povedená kresba a máte komiks, který rozhodně stojí za pozornost.

Komiks "Batman: Evropa" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat