2019-09-18

#2037: Sunstone 2


Sunstone 2 (Sunstone 3 a Sunstone 4)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako knihy 3 a 4 série "Sunstone" v letech 2015 a 2016. České vydání má 328 stran a prodává se v plné ceně za 649 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Stjepan Šejić
Kresba: Stjepan Šejić

Nechci říkat, že nadšení po prvním dílu vyprchalo, ale přece jen už to není za mě tak skvělé a neskutečně propracované čtení, jako v případě knihy "Sunstone 1". Snad jsem u první knihy prostě jen zíral na to, jak skvěle autor zvládl téma a jak ho dokázal znázornit naprosto neskutečně kresbou, ale u druhého dílu už jsem si začínal všímat celkově toho, jak je příběh postav, jak je propracovaný, a samozřejmě také, jaké jsou v něm chyby. Není jich zase tolik, ale "Sunstone 2" rozhodně není tak dokonalý, jak bych si chtěl myslet. I přesto to nic nemění na tom, že to je komiks, který byste si měli přečíst, minimálně proto, aby se vaše BDSM gramotnost zlepšila a abyste se pokusili odstranit předsudky, které nejspíš budete mít. V tomhle kniha "Sunstone 2" rozhodně pomůže, má co říct a co prezentovat. A vysvětlení jsou podávána zajímavě, dokážete se vcítit do toho, jak danou problematiku vnímá někdo jiný.

Kniha "Sunstone 2" opět obsahuje dva díly, které nám odhalují, jak se dál vyvíjel příběh Ally a Lisy, tedy dominy a její subiny. Na tomto díle si ale mnohem více uvědomíte, jak moc je tohle vztahové drama nebo vztahová komedie, asi záleží na úhlu pohledu a části, kterou zrovna čtete. Není to vyloženě špatně, ale chvílemi do popředí až moc vystupují telenovelové prvky. Ne stále, jen sem tam, ale chvílemi je to prostě trochu utahané. Větší problém pak ale vidím v tom, že je příběh místy takový nekonzistentní. Není dělený na kapitoly, nejsou zde části, které by byly jasně ohraničeny, takže najednou se stane, že dojde ke skoku, kdy jsem si nebyl jistý, kam se děj vlastně posunul, jestli je to minulost nebo současnost, jak moc se skočilo, jestli vůbec. A proč musí být většina osazenstva zrzky? V tomhle směru už se mi některé postavy pletly.

Stjepan Šejić rozvíjí vztah dvou hlavních postav, který se lehce posouvá, ale i dramatizuje, což je také finále knihy. Pokud máte vztahovky rádi, budete doufat, že Crew vydá další díl co nejdříve, i když si nejsem jistý, jestli Stjepan Šejić nevolí trochu zbytečně spoilery do budoucnosti, kdy vám je tak trochu jasné, že ono to tak blbě nedopadne, jak by to dopadnout mohlo. Ale třeba mě ještě dovede překvapit. Autor se ale věnuje i dalším postavám a vesmír komiksu "Sunstone" tak trochu nabobtnává. A přiznám se, že i když je Anne celkem zajímavou zvratovou postavou, tak její příchod a její vývoj mě prostě nebavily. Jako kdyby to byla jen verze Lisy, která je malinko jiná, ale jen malinko, protože její vývoj je velmi podobný. Jasně, má to i vést k tomu, co se děje na konci, ale nic to nemění na tom, že byla postava místy až trochu otravná. Právě v závěru, když konečně začne dávat smysl - a když má komiks najednou i jiné emoce než jen humorné - přítomnost Anne oceníte.

Komiks "Sunstone 2" je rozhodně pořád dobrý, rozhodně se pořád jedná o jedno z nejlepších BDSM čtení, jaké můžete najít, alespoň takové, které je dostupné pro všechny, ale přece jen jsem měl místy pocit, že Šejićovi jeho scénář trochu drhne, zbytečně vše natahuje a je tak neskutečně ukecaný, až to pěkné není. A navíc sem tam skáče způsobem, jenž je spíš matoucí než zajímavý. Na druhou stranu se musí ocenit, že se zbytečně nesoustředí jen na erotické scény a pózy svých hrdinek, skutečně mu jde hlavně o to, aby vyprávěl příběh o BDSM. A to se mu stále daří. I když je "Sunstone 2" vztahovka, i zde se o BDSM dozvíte dost a pochopíte motivace některých lidí, jimž se tohle líbí. A proč ne? Třeba se to bude líbit i vám. A pak ve chvíli, kdy Stjepan Šejić už nějakou tu erotickou pózu vykreslí, stojí to za to a vy si ji naplno užijete.

Komiks "Sunstone 2zakoupíte na stránkách Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
Sunstone 1

Žádné komentáře:

Okomentovat