2019-07-15

#2013: Žoldnéř 1: Kult svatého ohně


Žoldnéř 1: Kult svatého ohně (El Mercenario 1: El pueblo del fuego sagrado)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Původně v tomto vydání vyšlo jako "The Mercenary - The Definitive Editions 1: The Cult of the Sacred Fire" (2017). České vydání má 64 stran a prodává se v plné ceně za 299 Kč.

Scénář: Vicente Segrelles
Kresba: Vicente Segrelles

Nakladatelství Crew nás komiksem zásobuje v posledních letech skutečně ve velkém. Dokonce natolik, že už jsem si řekl, že je prostě možné jen vybírat to, co mě skutečně zajímá. A tím, čím nás také hodně zásobuje a co mě hodně zajímá, to je evropský komiks. Jasně, po revoluci tu byly pokusy vydávat série evropského komiksu, ale nebyla to vždy velká jména. A pokud už ano, série se spíše nechytla - viz například "XIII" a ani "Thorgal" to neměl moc jednoduché, i když aktuálně si můžeme celkem výskat. Je vidět, že lidé aktuálně jedou hlavně na Marvel a DC komiksové vlně, ale Crew chce jít dál a přináší nám i komiksy, které jsou sice známé, ale netočí se o nich blockbustery. A tak se nám dostávají i nové evropské komiksy a série, ať už prostřednictvím "Modré Crwe" anebo v knižním vydání. A tak se konečně můžeme setkat i se série "Žoldnéř" původem španělského autora Vicenteho Segrellese.

Vicente Segrelles je podle všeho chlápek, který si docela rád povídá, takže po komiksu tu najdete celkem dost stran o jeho osobě a o jeho tvorbě, takže tuhle část bych vynechal. Pokud vás bude autor zajímat, rozhodně si knihu přečtěte a pak mrkněte i na jeho doprovodný text. Ale rozhodně je zajímavé vědět, že Vicente Segrelles nezačínal jako umělec, ale kreslil technické nákresy, aby se pak k ilustracím dostal přes práci v reklamní agentuře. A až poté, co už měl na svém kontě několik desítek, možná stovek knižních obálek, dostal se i k tomu, aby tvořil komiks. Tahle forma ho zajímala už dávno, ale dostal se k ní vlastně skoro ve čtyřiceti. A co bylo jeho prvním komiksem? Právě ten, co můžete držet v ruce - "Žoldnéř 1: Kult svatého ohně". A je to rozhodně komiks zajímavý, a to na první pohled. Jasně, jsou tu autoři, kteří komiksy malují, zrovna nedávno jsme tu měli komiks "Storm: Kroniky Pandarve". Ale ani v dnešní době to není klasická technika. Vicente Segrelles už ale svůj první komiks vytvářel olejomalbou.

Takže co se vám to dostává do ruky? Ke to fantasy příběh, který je nádherně malovaný a hned po prvních stránkách vám dovede vyrazit dech. A to nejen proto, že je zde krásná a nahá žena. A že se Vicentemu asi velmi dobře kreslila. Nedá sejí moc vytknout a skutečně se na ní krásně dívá. Nahota u žen je podle všeho pro Vicenteho Segrellese celkem standardní a i v rámci tohoto dílu se s ní ještě setkáme. Ale nejsou to rozhodně jen nahé ženy, které vás dovedou uhranout, protože malba je celkově krásná. Malba samotná by samozřejmě fungovat nemohla, ještě jde o to, co je malováno. A tady Vicente Segrelles ukazuje svou žasnou fantazii. Setkáme se s draky a jim podobnými stvořeními, ale především to jsou úchvatná panoramata, z kterých vám odchází dech. Nádhera se dívat na to, jak může být krajina snová, a to i přesto, že se autor snaží dodržovat fyzikální zákony a biologické potřeby. Například osoba, která žila hodně v nížině má v horách a ještě výš pořádný problém a naopak.

Série "Žoldnéř" má celkem třináct dílů, takže jsme skutečně jenom na začátku. Jsem docela zvědavý na to, jestli se uchytí natolik, aby vyšla celá. Snad je to jen zavedený strach z toho, že u nás se prostě série nedovydávají. Kniha "Žoldnéř 1: Kult svatého ohně" rozhodně stojí za přečtení, i když co si budeme povídat, je to hlavně proto, jak je malována. Příběh samotný je velmi jednoduchý, což přiznává i autor sám. Ale díky tomu, že o světě, jež zde prezentuje, přemýšlí, začíná ten svět celkem rychle fungovat. Vicente pak sice používá specifickou techniku, ale moc dobře pochopil komiks jako specifické médium a jeho rozfázování pohybu je mnohdy naprosto úchvatné, až se vám oči valí ven. A moc si je pak ani nezandávejte, protože pak vás dostane i velkým panelem. Třeba vynořování balónu z mraků je naprosto neskutečné, to mě až mrazilo. Takže pokud chcete skvěle namalovaný komiks, "Žoldnéř 1: Kult svatého ohně" tohle rozhodně plní. Jen mu trochu odpusťte, že je krátký a dějově ne až tak vymakaný.

Komiks "Žoldnéř 1: Kult svatého ohně" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat