2019-06-05

#1993: Storm: Kroniky Pandarve - 80 %


Storm: Kroniky Pandarve (Storm: De Kronieken van Pandarve)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě a v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako příběhy "Storm 10: De Kronieken van Pandarve - De Piraten van Pandarve", "Storm 11: De Kronieken van Pandarve - Het Doolhof van de Dood", "Storm 12: De Kronieken van Pandarve - De Zeven van Aromater", "Storm 13: De Kronieken van Pandarve - De Doder van Eriban" a "Storm 14: De Kronieken van Pandarve - De Honden van Marduk". České vydání má 248 stran a prodává se v plné ceně za 889 Kč (brožovaná) a 999 Kč (vázaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (brožovaná).
Knihu můžete zakoupit v knihkupectví Minotaur (vázaná).

Scénář: Martin Lodewijk
Kresba: Don Lawrence

Na serveru Comics Blog již dlouho najdete recenzi na sešit "Storm 10: Kroniky Pandarve - Piráti z Pandarve", která vyšla v roce 2012 u nakladatelství CooBoo. Jedná se o první příběh, který je i v knize "Storm: Kroniky Pandarve", která obsahuje celkem pět původních sešitů, které vycházely jako desátý až čtrnáctý díl série "Storm" s tím, že se jedná o prvních pět dílů příběhu "Kroniky Pandarve". Prvních devět příběhů tvoří trochu jiný dějový rámec, navíc tam docházelo k relativně častým změnám scenáristů, nemluvě o tom, že ani nebylo jisté, kam se má vlastně příběh vrtnout. Ale ani tohle nejsou jediné české publikace této série, v roce 1993 jsme se v magazínu "Comics Arena 1" mohli setkat s první částí příběhu "Storm: Chlapec z Eribanu", což je konkrétně začátek třináctého dílu, tedy toho, který je také obsažen v knize "Storm: Kroniky Pandarve". Po menším martyriu se nám nakonec dostává hned pět sešitů ve vydání, které si zasloužíme a kterému jde možná trochu vytknout velikost knihy, protože malba Dona Lawrence je něco, co chcete mít ve velkém formátu. Ale holt formát knih v rámci edici "Mistrovská díla evropského komiksu" je takto nastaven.

V knize "Storm: Kroniky Pandarve" vás čeká celkem 244 stran komiksu, což je paráda, jednoduše je to dáno tím, že to je pět původních alb. Žánrově je možné "Storm: Kroniky Pandarve" zařadit do ranku sci-fi, přece jen se dění odehrává na jiné planetě, v jiné galaxii, ale podobně jako i "Flashe Gordona" i tady jsou hodně silné fantasy prvky, které do děje vstupují. Jako kdyby se jednalo o méně zastaralejší společnost, než jak jsme zvyklí na Zemi, jako kdyby se pokrok vydal trochu jiným směrem, i směrem magie. Ale není to jen podobnost s fantasy, je to i podobnost s jinými komiksy, která vytváří tento žánrový přesah. Konkrétně je to spojování moderních technologií s historickými kulisami. V tomto směru se "Storm: Kroniky Pandarve" podobá komiksu "Thorgal". Ale pak jsou zde fantaskní a futuristické prvky, které vás směřují opět ke zmiňovanému komiksu "Flash Gordon". Hlavní záporák knihy "Storm: Kroniky Pandarve", teokrat Marduk, je Mingovi velmi podobný.

Komiksy "Storm: Kroniky Pandarve" si jsou svou cestou, každé album řeší do jisté míry uzavřený příběh, což někdy vede k tomu, že se až divíte, jak rychle je všechno najednou ukončeno. Třeba třináctý díl, zde pojmenovaný jako "Zabiják z Eribanu" má zajímavý průběh, ale kolem čtyřicáté stránky si řeknete, že ten konec bude zbytečně rychlý. A je takový, i když potěší, že končí docela zajímavým nostalgickým poučením. Martin Lodewijk neměl vždy silný scénář, který by čtenáře odrovnal, někdy mi přišlo, že prostě jen spoléhá na to, že to Don Lawrence skvěle namaluje. A na to se skutečně spolehnout mohl. Každá stránka je umělecké dílo, s každou stránkou se propadáte do fantaskního světa, kde jen čekáte, abyste mohli otočit a zjistit, co dalšího úchvatného Don Lawrence svou specifickou technikou vytvořil. Ano, ani dnes není malování komiksu standard, ale právě malba Dona Lawrence je to, co dělá komiks "Storm: Kroniky Pandarve" tak specifický. Proto ho chcete číst a doslova hltat očima.

Komiksy v knize "Storm: Kroniky Pandarve" jsou takové, jako jejich hrdinové. Ti jsou vytržení z času a prostě putují, kam je okolnosti zavedou. A takový je tak trochu i prezentovaný komiks samotný. Nevíte, kam vás tvůrci zavedou, ale především netušíte, jaký další úžasný obraz před vás Don Lawrence postaví. Může to být velryba vznášející se nad orbitem obrovské planety, surfování na vesmírných proudech, planeta, která vypadá jako ježek v kleci sestavený z gigantických kostí, anebo třeba vznášení se na obrovském chmýří z pampelišky. Každý panel, každá stránka jsou prostě unikátní a pokaždé na vás čeká něco trochu jiného. Takže i když příběh třeba nikam nevede a primárně mu jde jen o to, aby byl trochu zajímavé a dával prostor malbě, vůbec to nevadí, protože komiks "Storm: Kroniky Pandarve" je prostě zážitek primárně o výtvarném umělci. Stojí to za to. Jen se sami přesvědčte.

Komiks "Storm: Kroniky Pandarve" zakoupíte na stránkách Crew v brožované vazbě nebo v pevné vazbě.

Žádné komentáře:

Okomentovat