2019-05-13

#1976: Upíří polibky: Pokrevní příbuzní 3 - 35 %


Upíří polibky: Pokrevní příbuzní 3 (Vampire Kisses: Blood Relatives 3)
Vydalo nakladatelství ZonerPress v brožované vazbě v roce 2009. Původně vyšlo jako "Vampire Kisses: Blood Relatives 3" v roce 2009. České vydání má 128 stran a prodává se v plné ceně za 119 Kč.

Scénář: Ellen Schreiber
Kresba: Rem

Série "Upíří polibky: Pokrevní příbuzní" je trilogie, a tak je asi celkem jasné, že kniha "Upíří polibky: Pokrevní příbuzní 3" bude posledním dílem série. Až teď jsem se zamyslel nad tím, co by vlastně mohl znamenat i název celé série, především mě zaujal onen podtitul "Pokrevní příbuzní". Ve spojitosti s hlavním titulem "Upíří polibky" by to mohlo evokovat, že se bude jednat o sérii, kde dojde ke vztahu, který není společností úplně dobře přijímán, protože bude probíhat mezi pokrevními příbuznými. Ale i když se autorka snaží o romanci, rozhodně zůstává v rámci velmi mainstreamového přístupu a nechce porušovat žádné zaběhnuté normy, natožpak šokovat. Je to škoda, protože kdyby byla manga o nějakém incestním vztahu, je nejspíš o něco zajímavější.

Takhle jsme se ale aspoň konečně dostali k finále, které jsme očekávali od začátku, protože jsme - někteří - tak trochu doufali, že to brzy skončí. Ano, asi už od první recenze na tuhle sérii je jasné, že upíři podaní tímhle způsobem nebudou to, co by mě dokázalo zaujmout. Nejenom proto, že jsou neskutečně vyměklí, i když i to je hlavní důvod, ale také proto, že je v podstatě jedno, že se jedná o upíry. Ta jejich upírská podstata je zde vlastně jenom k tomu, aby to znělo moderně, aby to zaujalo fanoušky. K ničemu jinému není. Upír přece znamená stvoření noci, a tak samotná asociace, kterou slovo upír vzbuzuje, je zde důležitější než skutečnost, jak jsou upíři vlastně v této manze podáni. Nemluvě o tom, že se nejedná o klasickou mangu, ale pouze komiks, který využívá japonský styl kresby. Ellen Schreiber je americkou autorkou, navíc se primárně zaměřuje na beletrii, kresbu série dělají námezdní grafici.

A o co jde v posledním dílu? Raven a Alexandr se musejí postarat o to, aby se Claude, Alexandrův bratranec, nedostal k fiólám, které by z něj udělaly plnohodnotného upíra. Je to totiž velmi nebezpečný upír, který by v plné formě mohl ublížit hodně lidem. I teď se chová jako... no chová se jako pubertální blbeček, co si hraje na upíra a chce u toho vypadat docela drsně, ale dobře, dejme tomu, že se chová jako drsňák, co by teprve dělal, kdyby z něj byl opravdový upír- Raven a Alexandr po fiasku v předchozí knize vymýšlejí další dětinské plány, jak Claudovu snahu zhatit. Samozřejmě se jim to moc nedaří, ale to nevadí, alespoň je zde příležitost pro maškarní, kde se ukazuje, že i v téhle sérii, podobně jako třeba v manze "Dveře chaosu", jde hlavně o to, jak to celé vypadá, jaké zde jsou kostýmy, jak je to na první pohled celkem líbivé.

Finále knihy "Upíří polibky: Pokrevní příbuzní 3" je hodně nepravděpodobné, ale souzní s naivitou, s kterou je celý příběh napsán. A víc tenhle komiks být nemá. Ellen Schreiber napsala román "Upíří deníky", vlastně je to celá série, a jelikož komiks docela letí, manga tuplem, protože je mnohdy cílena na stejnou skupinu jako románová série, tak se autorka sama, ale spíš je manažer rozhodli, že to využijí a nějaký jednoduchý příběh ze světa "Upířích deníků" přetaví i do komiksové podoby. Cílí se na stejnou skupinu a je to pro fanoušky nejspíš celkem fajn. Pro ostatní je to jen taková bizarnost, kterou očekávají u špatného upírského pojetí. Třetí kniha nad ostatními ničím nevyniká.

Žádné komentáře:

Okomentovat