2019-05-14

#1977: Shazam!: Monstrózní společenství zla - 90 %


Shazam!: Monstrózní společenství zla (Shazam!: The Monster Society of Evil)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2019. Původně vyšlo jako čísla 1 až 4 minisérie "Shazam!: The Monster Society of Evil". České vydání má 212 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jeff Smith
Kresba: Jeff Smith

Pokud máte rádi superhrdinské komiksy a nevadí vám, když jsou trochu dětské, tak je komiks "Shazam!: Monstrózní společenství zla" přesně to, co se vám bude líbit. A samozřejmě také v případě, pokud máte rádi Jeffa Smithe, protože jeho tvorba je natolik specifická, že pokud vás oslnila jednou, tak se vám bude líbit už asi napořád. Možná i proto, že Jeff Smith zrovna není z nejplodnějších autorů, i když ono se stačí podívat na sérii "Kůstek", která má opravdu hodně stran. I tak ale má komiksů spíše jako šafránu, ale je fajn, že se vydal i cestou mainstreamu a napsal a nakreslil něco tak zajímavého, jako "Shazam!: Monstrózní společenství zla". Tohle je moderní provedení starého hrdiny, které ho převádí do současné doby způsobem, jenž ukazuje, že i ty staré postavy, postavy Zlatého věku, jsou pro dnešního čtenáře zajímavé, tedy samozřejmě za předpokladu, pokud se jich chopí schopný autor. A Jeff Smith znovu dokázal že takovým autorem opravdu je. A tentokrát i v barvě, i když i "Kůstka" už si můžeme v češtině koupit jako barevný komiks.

Ke knize "Shazam!: Monstrózní společenství zla" se barva hodně hodí, protože ten Marvelův červený kostým je takový ikonický a díky němu je rozpoznatelný. I když pravda, ono je to i díky své postavě, která je přece jen natolik maskulinní, skoro až nechutně dokonalá, tedy v určitém smyslu, že si ji spletete těžko. Popravdě mi podoba Marvela nikdy nepřišla nějak skvělá, spíše směšná, což se jen ukazuje i v novém filmu, kde s tímto názorem tvůrci v podstatě souhlasili a jen ho karikovali tak, aby se tohle ještě umocnilo. A proč ne. Z mého pohledu by měl být Marvel především zábavnou postavou, protože už se toho kolem něj napsalo tolik, že to snad ani jinak nejde, alespoň vzhledem k tomu, jaká mytologie se kolem něj vymyslela, budovala. Všechno to tak nějak směřovalo k tomu, že je spíše komickým superhrdinou, i když i on má později své temné momenty. Ale ne ve Zlatém věku. Tam je to v podstatě pan dokonalý. Alespoň pokud je proměněný.

Jeff Smith ale vzal postavu a dal jí trochu větší hloubku. Billy Batson jako kluk je pořád dítě. I tohle se Jeffovi Smithovi podařilo v komiksu skvěle zachytit, a tak je pořád dětský, je zbrklý, což je vlastně i příčina celé zápletky knihy "Shazam!: Monstrózní společenství zla", protože je to Billy, kdo způsobí, že  na jeho město útočí zlo. Ale to nepřichází jen od něčeho nepochopitelného, ale i od lidí. A v tomhle se primárně ukazuje síla Jeffova komiksu. On sice píše komiks, který je určen pro děti, je vhodná dětem a je o dětech, ale pak jsou zde témata, která přesahují hranice dětského komiksu. Jsou zde závažná témata jako chudoba, korupce, nevhodné zacházení s dětmi, bezohledná touha po moci, ale přitom to není podáno s patosem, není to podáno hloupě, ale tak, že to skvěle ke komiksu pasuje. Nemyslím si, že by někdo jiný dokázal postavu Marvela pojmout tak, aby to vyznělo podobně, jako se to podařilo Jeffovi. Tohle je čtení skoro pro všechny generace, které nikoho neurazí, ale přitom bude bavit všechny čtenáře, a to i z rozličných důvodů.

Kniha "Shazam!: Monstrózní společenství zla" je trochu marketingovým tahem, myslím její české vydání, protože v kinech je film s Marvelem, ale to vůbec nevadí, protože tohle je komiks od autora, jenž vás bude bavit, od dobrého autora, který si s komiksem vyhrál, a to i přesto, že to není jeho autorský počin. Na jednotlivých panelech, na tom, jak ztvárnil jednotlivé postavy, je vidět, jak je s postavou sžitý, jak ji sám má rád a jak ji chtěl předat i současné generaci - tedy relativně současné, protože komiks už vznikl v roce 2007, ale ani po více jak deseti letech neztratil nic ze svého kouzla a z toho, že tahle postava může zaujmout i dnešního čtenáře, že je tu pro něj, a i když v sobě má dost naivního, možná i trochu hloupého, je možné ji pojmout tak, že vás to bude bavit. A nemusí to být temné a drsné, může to být určeno i mladším čtenářům. Doufám, že Jeff Smith u nás bude pokračovat a že se dočkáme i něčeho dalšího.

Komiks "Shazam!: Monstrózní společenství zla" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat