2019-04-24

#1963: Veverka a Myška v Praze - 55 %


Veverka a Myška v Praze
Vydalo nakladatelství Albatros v pevné vazbě v roce 2019. Vydání má 72 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Jarmila Marešová
Kresba: Jarmila Marešová

"Veverka a Myška v Praze" je další komiks, který původně vycházel v časopise "Čtyřlístek" a následně se dočkal souborného vydání. Myslím si, že je docela fajn, že se souborného vydání dočkal zrovna tenhle komiks, i když je to asi do jisté míry v rozporu s hodnocením, které jsem komiksu dal. Ale je to dáno určitou nevyvážeností v tom, co všechno je čtenářům - a předpokládá se, že to budou primárně děti - prezentováno. Chvílemi jsem měl pocit, že těch údajů je zde nějak moc, nemluvě o tom, že plánky, které jsou zde kresleny, mi přijdou už jako navíc a nejsem si jistý, jestli mají až tak zásadní hodnotu z pohledu dítěte. Já je celkem ocením, ale třeba i nějaké starší zvídavé dítě bude zajímat, jak se změnil půdorys Pražského hradu. Jasně, rozhodně to není nezajímavá informace, jen je toho prostě najednou trochu moc.

Komiksy v knize "Veverka a Myška v Praze" stojí na jednoduchém principu - Veverka a Myška, dvě kamarády, se vydaly za babičkou do Prahy a díky havraní cestovce mohou navštívit zajímavé pražské památky. A že jich zrovna není málo. Trochu mě překvapilo, že se zde jede na klasiku, případně památky, které se na první pohled nejeví až tak zajímavé. Je zde Pražský hrad, kterému je věnováno nejvíce prostoru, ale dojde i na Karlův most nebo Staroměstské náměstí. Pak jsou zde ale také památky jako Faustův dům nebo Valdštejnský palác. Nejsou to špatné památky, ale zrovna třeba u Faustova domu jsem si říkal, že tam je proto, aby mohla být součástí knihy legenda o Faustovi. Jiný důvod to moc nemělo. A u Valdštejnského paláce mi zase přišlo, že je tam až moc faktografických informací a ta památka sama o sobě až tak zajímavě podaná není. Ale asi by stálo za to si ji pořádně prohlédnout v reálu.

Příběhy nejsou moc dějové, což je možná trochu škoda, protože ty postavy Veverky a Myšky jsou zde v podstatě jen na ozdobu, důležitější jsou jejich průvodci a pak samotné památky. Pokud už je zde něco akčnějšího, je to převážně součást nějaké vyprávěné legendy, ať už se jedná o zmiňovaného Fausta nebo třeba příběh o Golemovi. I zde se ale ukazuje, že panely fungují spíše jako ilustrace, které jsou doprovázené textem, tolik sekvencí zde zase není, pokud už ano, týkají se především Myšky a Veverky a toho, jak se přesouvají na nějaké nové místo. Původní komiks ze "Čtyřlístku" byl doplněn ještě jednostránkovými přechody, které trochu více umocňují fakt, že celá kniha je vlastně jeden příběh, protože Veverka a Myška celou dobu zůstanou v Praze. Na konci nás čeká určité naznačení toho, že by se mohlo v epizodách pokračovat. K tomu nakonec skutečně došlo a Veverka a Myška navštívily i další památky. Že by vyšel někdy v budoucnu i druhý soubor?

Komiksová kniha "Veverka a Myška v Praze" je celkem fajn ukázkou toho, že ve "Čtyřlístku" vycházejí i populárně naučné komiksy pro děti, tyto jsou tedy konkrétně zaměřené na naši historii a na historii českých, konkrétně pražských památek. Je to příjemné, že se tohle dětem zprostředkuje i formou, která je celkem stravitelná, i když si stále myslím, že je zde moc dat, která se stejně vytratí z paměti. Myslím si, že by bylo fajn, kdyby se postavičky více zapojily do dění, aby se toho kolem nich více točilo. To se bohužel nekoná a ony se tak její skoro zbytečné, opravdu jen něco, co přiláká děti a přiměje je, aby si komiks přečetly. Šlo je ale zapojit víc. Takhle je kniha "Veverka a Myška v Praze" příjemným komiksem pro děti, který ale nemusí vyloženě nadchnout a oslovit každého malého čtenáře.

Komiks "Veverka a Myška v Praze" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat