2019-04-25

#1964: Grandville 5: Force Majeure - 80 %


Grandville 5: Force Majeure (Grandville Force Majeure)
Vydalo nakladatelství Comics Centrum v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Grandville Force Majeure" v roce 2017 ve Velké Británii. České vydání má 176 stran a prodává se v plné ceně za 499 Kč.

Scénář: Bryan Talbot
Kresba: Bryan Talbot

Tak se nám na tom našem českém komiksovém trhu - tedy v tomhle případě je ještě vhodné dodat překladovém - uzavřela další série, kterou je "Grandville" Bryana Talbota. Musím říct, že tohle je série, která mě bavila od začátku, protože Bryan Talbot, i přesto, že se rozhodl udělat postavy zvířecí, dokázal vytvořit skvělé charaktery, které mě bavily, a to všechno v kulisách až steampunkových z přelomu minulého a předminulého století, ve světě sice alternativním, ale nikoli nepodobném tomu našemu. Navíc je to celé říznuté, jak klasickými detektivkami, skoro až Doylova ražení, tak i moderní příchutí béčkových filmů. To je prostě mix, na který slyším, který mě baví a který jsem si užíval, a to až do tohohle posledního dílu včetně. I v knize "Grandville 5: Force Majeure" dostanete přesně to, co očekáváte. A za to jsem rád. Navíc se Bryan trochu rozšoupl, alespoň co do počtu stránek, protože tady jich máme 176, a to většina je opravdu komiks.

Náš oblíbený inspektor LeBrock - tedy předpokládá, že oblíbený, alespoň já jsem si ho hodně oblíbil - naštval nesprávné lidi, vlastně zvířata, vlastně prehistorická zvířata, protože jeho aktuální nepřítel, Tiberius Koenig, který po něm jde, je hodně specifická potvora. Jde po LeBrockovi a je ochotný ho dostat za každou cenu. Smrt v rodině se nepromíjí a je jedno, jestli jste vlastního příbuzného nesnášeli. Jde o princip. A tak Tiberius Koenig rozjíždí plán, kterým by chtěl LeBrocka zničit. Nejen zabít, ale pěkně pomalu ničit. LeBrock ale není hlupák a vzhledem k tomu, že vidí, jak se Koenig roztahuje už i mimo hranice Francie, kde primárně působí jako hlava mafie, začne si uvědomovat, že je ve velkém nebezpečí. Také se začne připravovat, také spřádá plán, který by ho měl zachránit, ale především by měl zajistit, že v bezpečí bude jeho rodina i milovaná Billie. A tak se nám to začíná trochu zaplétat.

Smyslem příběhu "Grandville 5: Force Majeure" je skutečně to, aby před vás autor rozprostřel zamotaný příběh, kde může být pravda skoro všechno, stejně jako všechno, co se děje, může být lež. To samo o sobě vede k tomu, že takové top klasické rozuzlení, kdy detektiv vysvětluje, co se stalo, je zde rozprostřeno na celkem dvacet stran, což není málo. Naštěstí to zase není tolik, aby to vyloženě kazilo dojem z příběhu, i když přece jen budete mít pocit, že tady mohlo být víc náznaků a nemuselo se to vysvětlovat až tak moc obšírně. Zajímavostí pak je, že součástí knihy je i tzv. protispoilerová pečeť, kdy posledních zhruba 40 stran komiksu je zabaleno do neprůhledné černé fólie. Snad proto, aby se vám nestalo, že knihu náhodou otevřete a odhalíte něco, co nechcete. Přiznám se, že to beru spíše jako zajímavost než jako skutečně funkční prvek, protože to odhalení, které zde je, není nijak nečekané a není zde něco, co by vám mělo vyrazit dech. Tohle odhalení opravdu nemá efekt "Šestého smyslu".

I když se konec může jevit jako lehce těžkopádný, nic to nemění na tom, že jsou zde skvělé scény, parádní a akce a že je zde nakonec i rozuzlení, kdy všechno sedne, jak má, všechno dává smysl, i když místy už jsme skoro v nuancích "Mission: Impossible". Ale proč ne, j zrovna nejsem ten typ, kterému by to nějak moc vadilo. Série "Grandville" se nám knihou "Grandville 5: Force Majeure" skvěle uzavřela a popravdě se Bryanovi ani nedivím, že už to zabalil. Jsem si jistý, že kreslit sérii tak dlouho - a muselo to být náročné, to je patrné na každém panelu - je vyčerpávající. Ale to úsilí stálo za to, série se uzavřela způsobem, který beru jako velmi vyhovující, navíc příběhem, který jde v rámci žánru a v rámci série až skoro ad absurdum. Ale bavil jsem se a v to jsou také doufal. Jsem docela zvědavý, jestli se od Bryana dočkáme ještě něčeho dalšího, tedy v češtině. Docela bych to uvítal. Stále mě nesmírně zajímá.

Komiks "Grandville 5: Force Majeure" si můžete zakoupit na stránkách Comics Centra.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Grandville"
"Grandville 2: Mon Amour"
"Grandville 3: Bête Noire"
"Grandville 4: Noël"

Žádné komentáře:

Okomentovat