2019-04-23

#1962: Divoši - 85 %


Divoši
Vydalo nakladatelství Labyrint v brožované vazbě v roce 2011. Vydání má 152 stran a prodává se v plné ceně za 295 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Lucie Lomová
Kresba: Lucie Lomová

Rovnou se přiznám, že i když je Lucie Lomová poměrně důležitá, často se objevující česká autorka, zase tak dobře ji neznám. Setkal jsem se s několika jejími komiksy v rámci série "Aaargh!" a jediný sešit, který jsem od ní četl a který napsala jen ona, byl "Na odstřel". To byl komiks, který se mi líbil, ale od té doby jsem Lucii moc šancí nedal. Jsem ale rád, že jsem se mohl dostat k dalšímu jejímu autorskému komiksu, kterým jsou "Divoši", protože na nich je rozhodně vidět, že se jedná o zkušenou a velmi dobrou autorku, která vás pro příběh dovede nadchnout. V případě komiksu "Divoši" je pak nutné zmínit, že se nejedná vyloženě o příběh, který by Lucie vymyslela, ale jedná se o příběh, který vychází ze vzpomínek českého cestovatele a botanika, který se jmenoval Alberto Vojtěch Frič.

Alberto Vojtěch Frič byl muž, který si na přelomu 19. a 20. století zamiloval rostliny, které byly pro Evropu stále ještě exotické. Jednalo se o kaktusy. Dokonce měl svou vlastní sbírku kaktusů, svůj vlastní skleník, který ale bohužel nepřežil, protože došlo na mrazy, které sbírku zabily. Alberto se ale své vášně nechtěl vzdát, a tak podnikl svou první cestu do Jižní Ameriky, aby nasbíral vzorky a semene, aby si svou sbírku mohl znovu založit. A nebyla to jeho první cesta. Jižní Amerika mu očividně učarovala, a to nejen pro kaktusy, ale i proto, že zde byla stále bílá místa, jež bylo potřeba objevovat. A on se nezalekl a pustil se do jihoamerického pralesa, aby zde objevoval nejen nové druhy, ale seznamoval se i s místními kmeny. Přátele našel především mezi Čamakoky.

Alberto se do oblasti vracel, a tak se roku 1908 stalo, že se mezi Čamakoky vrátil ve chvíli, kdy je postihla nějaká tajemná choroba. Nevěděl, jak jim pomoci, a tak se rozhodl, že na cestu zpět do Asunciónu vezme Čerwuiše, čamakockého mladíka, který se sám nabídl, že by s ním jel. Cesta není jednoduchá, jako kdyby jim nikdo nechtěl pomoct. Události nakonec vedou až tak daleko, že je Alberto nucen se vrátit do Evropy i se svým novým společníkem, kde společně zažívají zajímavá dobrodružství a setkání. Rozhodně to nebylo tradiční, aby se v Evropě, v pražských uličkách, procházel indián. Právě na Čerwuiše a jeho pobyt v Praze, ale i na to, co mu předcházelo, stejně jako následovalo, se zaměřuje komiks "Divoši", který Lucie napsala i nakreslila.

"Divoši" je knihou, která je zábavná, která je poučná, která v sobě má ale i trochu toho temnějšího, protože celou knihou nás provází i linka určité nenávisti, nebo nesnášenlivosti, předsudků a také závisti. Se závistí se setkal především Alberto, který byl dobrý v tom, jak jednal s indiány, jak se k nim choval, a tak se dostával do míst, kam se jiní nedostali, dověděl se příběhy, které jiní neslyšeli. A tak se musel srovnávat s tím, že jsou zde osoby, které na něm nenechají nit suchou. Čerwuiš se musel srovnat hlavně s rasovými předsudky a s tím, že indián je pro mnohé tvor podřadný. Smutné je, že tohle je názor, který je možné slyšet i dnes. Lucie Lomová se ale příběhu chopila s úctou a s respektem ke všem postavám, kdy zbytečně nic nehrotí, ale ukazuje osudy takové, jaké byly. A někdy to prostě není pěkné, stejně jako život někdy není pěkný. Skvělé čtení, které ukazuje, že dobrých příběhů je pořád dost, pokud se jich chopí schopný autor.

Žádné komentáře:

Okomentovat