2019-04-10

#1953: Morgavsa a Morgana: Dračí chůvy - 90 %


Morgavsa a Morgana: Dračí chůvy
Vydalo nakladatelství Grada Publishing v pevné vazbě v roce 2019. Vydání má 80 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.
Knihu zakoupíte v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Petr Kopl
Kresba: Petr Kopl

Petr Kopl mě nepřestane překvapovat. I když jsem si myslel, že už znám všechny jeho příběhy, u "Morgavsy a Morgany" sem si říkal, že to je jeden z těch, které poznat nemusím. Nevím proč. Snad proto, že to je komiks, který vychází ve "Čtyřlístku" a je určen spíše dětem. Ano, klasické předsudky, kterých bych se zrovna já chtěl zbavit. Ale člověk je prostě někdy má. "Čtyřlístek" si nekupuji, a tak jsem si řekl, že "Morgavsu a Morganu" prostě oželím. Jenže teď Grada pod značkou Bambook vydala první díl sebraných příběhů těchto dvou čarodějek, a já jsem si řekl, že tohle je příležitost, jak se s nimi seznámit. Přece jen mě Petrova tvorba zajímá a chtěl jsem vědět, jak se mu daří i ve "Čtyřlístku", i když z "Bublifuku" už dobře vím, že i komiks pro mladší zvládne dobře. Asi jen nějak moje potřeba se přesvědčit o tom, že je autor tak dobrý, jak si o něm myslím. A přesvědčil jsem se nakonec?

Kdo je to Morgavsa Jasnozřivá? Je to jedna starší čarodějka, která má pod palcem část lesa a přilehlé vesnice, kde se stará o pořádek a pomáhá místním. Žije v Merlinově době a děj se tedy odehrává v Británii, což je prvek, který se sem tam do děje promítne. Nenuceně, ale účinně. Především jsme ale v lese, chtělo by se říct druidském lese, kde se Morgavsa stará o malou dívenku, která jí byla svěřena samotným Merlinem. Tou dívkou je Morgana. Je to trochu uličnice, je nepořádná, je zbrklá, ráda domlouvá, ale jinak je to celkem hodná holka, která má ráda svou učitelku, stejně jako všechny tvory kolem sebe. Sama by se chtěla stát čarodějnicí, i když zatím jí dělá problémy byť i jen rozeznat barvy jednotlivých lektvarů. Ke kouzlům ale přece jen bude muset přičichnout, protože tomu tak okolnosti budou chtít.

Když jsem se začetl do prvních dvou tří příběhů, říkal jsem si, že je to fajn čtení pro děti, že jsou zde hezké epizody, ale nějak mě to vyloženě nenadchlo. U prvního jsem si myslel, že to budou oddělené epizodky, ale postupně si začnete uvědomovat, že na sebe příběhy navazují. A čím dál se dostáváte, tím je návaznost ještě silnější. A najednou už nečtete jen nějaké pohádky z kouzelného lesa, najednou se přistihnete u toho, že čtete příběh, který vás strhl a nepustil vás, dokud jste se nedostal na konec, kde jste jen otáčeli stránkami a doufali, že z vás ještě nějaký ten příběh vypadne. Ale aspoň je zde trochu těch bonusových materiálů. Petrova hra s kartami, které sami tvoří jakousi hru, je velmi příjemným a velmi dobrým ozvláštněním, u něhož bych i doufal, že z toho vyleze karetní stolní hra. Tu bych si docela rád zahrál.

Příběhy Morgavy a Morgany už by vydaly na celkem pět knih, tak doufám, že se je všechny podaří vydat souborně, protože tohle je další komiks, který bych si rád přečetl. A myslím, že v souborném vydání je to ještě o něco lepší než ve vydání časopiseckém. Petr se zde prezentuje výbornou kresbou, kde jsou opět příjemné detaily, které jen dokreslují zajímavý svět kouzel a příšerek, který ale není nutně jen milý, je to i svět, kde by mohlo být něco zlého. Jasně, pořád je to hlavně komiks pro děti a nic děsivého zde nenajdete, ale o dramatické události rozhodně nebude nouze. Na začátku knihy "Morgavsa a Morgana: Dračí chůvy" jsem si myslel, že to bude jen další komiks pro děti, ale na konci už jsem si říkal, jak mě to baví a že chci víc. Jako kdyby bylo i na Petrovi vidět, že se se sérií více sžil a už se ani nebál více do příběhu dávat humor, kdy ten slovní je místy opět excelentní.

Žádné komentáře:

Okomentovat