2019-01-22

#1897: Alpha 4: Seznam - 40 %


Alpha 4: Seznam (Alpha: La liste)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2003. Původně v této podobě vyšlo jako "Alpha: La liste" v roce 1999. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 249 Kč.

Scénář: Mythic
Kresba: Jurij Žigunov


Když jsem si u recenze knihy "Alpha 3: Výplata vlků" myslel, že byla chyba, aby vyšla ještě čtvrtá kniha, když se v sérii česky stejně nepokračovalo, po přečtení knihy "Alpha 4: Seznam" mohu s klidem říct, že vůbec nevadí, že tu máme další knihu, protože se jedná o uzavřený příběh, který ničemu nevadí, nic zásadně nerozvíjí, prostě se jedná o epizodu ve špionážním životě Alphy, kdy se dovídáme, jaké byly jeho další eskapády které už nemají nic společného s ruskou misí, i když v rámci Východního bloku má příběh stále svoje kořeny, tentokrát ale v Německu, ještě před pádem Berlínské zdi, což sledujeme v úvodu sešitu.

Na začátku sledujeme jednoho bývalého příslušníka německé Stasi, který se těsně před pádem Berlínské zdi rozhodl, že by nebylo nejlepší odejít s prázdnou, ale že by vlastně bylo docela fajn si nechat disketu se seznamem lidí, kteří spolupracovali s komunistickým režimem v Německu. Ti lidé jsou zajímaví tím, že se jednalo o Američany, kteří si chtěli i s nepřítelem trochu namastit kapsy. Jak si tak čtenář uvědomí, Mythic trochu opakuje téma, které bylo součástí děje první tří knih. To není špatné, je to prezentováno trochu jiným způsobem a rychleji v rámci jednoho kratšího příběhu. To je fajn, protože co si budeme povídat, tenhle příběh by si víc místa nezasloužil.

Není to vyloženě zlé, myšlenka bývalého příslušníka Stasi, který se skrývá a nabídne vládním jednotkám USA seznam, aby našel bezpečí pro sebe a svou rodinu, je dobrá, ale jsou zde prvky, které jsou hrozné. A to je celá plavba na lodi. Zdlouhavá, zbytečná scéna, kde se tvůrci snaží o nějaké odlehčení, které je zde navíc, jednoduše nepřinese nic podstatného, to se stejně odehrává především v pozadí. A navíc se pak ukáže, že to není ani scenáristicky moc chytré, jen to hrálo takovou menší habaďůru, kterou nemohly čtenář ani postavy odhalit na základě žádných náznaků. Prostě jen potřeba natáhnout sešit. Celé to pak připomíná díl nějakého horšího dílu německého seriálu, který běží v páté repríze na české televizní stanici.

Alpha se zde stává postavou, která je spíše protivná a stále není jasné, co je na něm tak skvělého, že je hlavním hrdinou celé série. Prostě je to jen postava, o které se mluví jako o schopné, ale moc si to na vlastní oči neověříme. Nakonec i finále je z hlediska mise katastrofou, ale všechno se vyřeší vlastně jen díky náhodě. Ale dobře to dopadne a jede se dál. Tenhle díl se příliš nepovedl a jen se trochu plácá na místě. Myslím, že s povedenou zápletkou šlo vymyslet mnohem lepší akci, kde by opravdu šlo o postavy, na kterých by vám mohlo i trochu záležet. Tady moc nejsou, tak vám na nich ani moc nezáleží.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Alpha 1: Výměna"
"Alpha 2: Bogdanovův klan"
"Alpha 3: Výplata vlků"

Žádné komentáře:

Okomentovat