2019-01-23

#1898: Vlad 1: Můj bratr Igor - 65 %


Vlad 1: Můj bratr Igor (Vlad: Igor, mon frère)
Vydalo nakladatelství BB/art v pevné vazbě v roce 2002. Původně v této podobě vyšlo jako "Vlad: Igor, mon frère" v roce 2000. České vydání má 48 stran a prodává se v plné ceně za 199 Kč.

Scénář: Yves Swolfs
Kresba: Griffo


Tak se ke mně nakonec dostala i série "Vlad", která česky vycházela v letech 2002 a 2003, a to pěkně v pevných deskách u nakladatelství BB/art. Série má v současné době podle všeho celkem sedm sešitů, ale v češtině jsme se dočkali jen čtyř, ale to je prostě celkem klasický osud některých sérií v češtině. Jednoduše nedošlo k tomu, že by byly vydány všechny díly, protože série tolik nezaujaly. "Vlad" je jednou z těch, kdy jednotlivé díly bylo možné sehnat za výrazně nižší cenu, než za jakou původně šly do prodeje. Původní cena komiksu "Vlad 1: Můj bratr Igor" byla 199 Kč, ale nakonec se dal sehnat za 99 Kč a někde možná i za 59 Kč. Jsou to někdy celkem smutné osudy knih, ale "Vlad" není výjimkou.

Trochu smutnější je to ve chvíli, kdy je série celkem dobrá, a přesto si fanoušky nenajde. A myslím si, že to případ série "Vlad" je, alespoň pokud mohu soudit na základě knihy "Vlad 1: Můj bratr Igor", která mi přišla velmi dobrá. Děj se odehrává podle anotace ve vzdálené budoucnosti, ale osobně mi přijde, že to je spíše budoucnost relativně blízká, kdy jen některé stavby jsou celkem futuristické, ale jinak zde nic výrazně odlišného tolik nenajdete. GPS technologie, která je dokonalejší než současná, pochází z Asie a je poruchová, což není nic nového. Ale o technologii tu moc nejde, jde zde především o hlavní postavu, kterou je Vlad. Vlad je bývalý voják, který je v současnosti podle všeho takovou námezdnou silou pro mafii. Ano, v tomhle směru se v Rusku moc nezměnilo.

Vlada ale nepotkáváme jako muže, který pracuje pro mafii, potkáváme ho ve chvíli, kdy si jede pro své dědictví po zesnulé matce. Jenže to má háček. Dědictví dostane pouze ve chvíli, kdy bude přítomné i jeho dvojče Igor. Jenže Vlad s Igorem nemá nejlepší vztah. To by se asi ještě dalo překonat, ale problém je, že nikdo pořádně neví, kde se Igor nachází. Po atentátu na prezidenta, což je zmíněno spíše tak mimochodem, Igor někam zmizel. Vlad musí ale bratra za každou cenu najít, protože si rozhodně nenechá ujít peníze z dědictví. Takže se pouští do takového lehce futuristického noir pátrání, které ho zavede mezi lidi, jež nejsou pro smrt daleko a odklidí kohokoli, kdo se jim připlete do cesty. Ale Vlad není jen nějaký otloukánek.

Komiks "Vlad 1: Můj bratr Igor" vykresluje Rusko jako chladné, odtažité, ale i trochu vřelé, pokud máte dost peněz, za které si koupíte, co chcete. Ten obrázek je takový jednoduchý a chvílemi popravdě ani nemáte cit, že jste v Rusku. Tím, že je to vlastně lehce sci-fi, se pak dá dost omluvit. Ale azbuka se zde objevuje, což je příjemné. Není to zbytečně stylizované do francouzštiny, respektive češtiny. Kresba pak docela pomáhá tomu chladnému prostředí a ještě ho prohlubuje, protože postavy jsou kresleny tak zvláštně odtažitě, kdy ani hlavní hrdina se vám nemusí dostat pod kůži jako někdo, koho chcete mít rádi. Ale to nevadí. Příběhu to možná i trochu pomáhá. Je dobře napsaný, i když v první knize se teprve rozjíždí a mnoho se neuzavře. I tak na vás ale dokáže mít efekt, pokud se emocí týká.

Žádné komentáře:

Okomentovat