2018-11-22

#1854: Bojový anděl Alita 3: Cesta ke svobodě - 55 %


Bojový anděl Alita 3: Cesta ke svobodě (銃夢)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně v tomto vydání vyšlo v roce 2013. České vydání má 452 stran a prodává se v plné ceně za 489 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Jukito Kiširo
Kresba: Jukito Kiširo

Třetí kniha s titulem "Bojový anděl Alita 3: Cesta ke svobodě" je zase pořádný špalek a dostala se na 452 stránek. To je opravdu pořádná dávka mangy, ale při čtení takového špalku jsem se neubránil pocitu, že je toho sice hodně, ale ve skutečnosti je toho málo. Stane se toho celkem hodně, ale jako kdyby se děj zasekl na místě a nikam se skutečně neposouval. A to se přitom posune i o deset let kupředu. Najednou, neočekávaně a možná trochu i nepochopitelně. Jako kdyby Jukito Kiširo sám pořádně nevěděl, co udělat, a tak prostě skočil v čase, aby se během těch deseti let mohlo stát něco, co následně do příběhu nějakým způsobem zasáhne. Zatím se tedy ještě nedovíme co, ale asi by to mohlo mít nějakou spojitost s tím, co se doposud dělo. A především pak s Idoem, který je tou tenkou nití, jež drží příběh vlastně ještě pohromadě a dává mu nějaké hlubší směřování. Nebo v to alespoň doufám.

Kniha "Bojový anděl Alita 3: Cesta ke svobodě" navazuje na předchozí dění a jejím základem je skutečnost, že Ido zemřel, nebo alespoň došlo k něčemu, co ho stálo život. Ale ve světě téhle mangy to nemusí být konečná, protože přece jen je to o kyborzích. Tady tak nějak lze předpokládat, že je možné člověka vrátit, i když tedy ve velmi upravené formě. Alita je toho příkladem. Její původ je mimochodem pořád záhadou a vlastně nic, co se zde odehraje, nám neodhalí nic z Alitiny minulosti. Buď je to pořádná pecka, kterou si Jukito Kiširo nechává na konec, anebo v téhle fázi ještě netušil, co chce o Alitě odhalit, a tak dění natahoval a natahoval. Protože tak to zatím působí. Jen oddalování něčeho většího, jen lpění na epizodkách, které nemusí být nutně tak zajímavé, a to i přesto, že se zde vracejí některé postavy, jež jsou čtenářsky vděčné.

Jukito Kiširo je akční, sem tam se snaží i o humor, ale celou dobu jsem měl pocit, že to dělá prostě proto, aby nějak děj oživil. Jako kdyby nevěděl, jak udržet čtenářskou pozornost, a tak přijdou na scénu takové pitominky jako malá Alita, tedy figurka, která si pár scén zablbne, pak je zde parťačka pro Alitu, aby to byl ten humorný prvek a zase se to trochu odlehčilo, aby se to vystřídalo, chvíli to bylo dramatické, chvíli sci-fi, chvíli postapo, chvíli snad i horor, chvíli fantasy, prostě pořád dělat něco, co naruší nudu. Jako kdyby měl Jukito najednou nápad a prostě to do příběhu prdnul. Jako celej je to velmi nesourodé, a to i z toho důvodu, že vlastně pořádně nevíte, kam to směřuje, jestli to vůbec někam směřuje. V jednu chvíli chce z Ality udělat tragickou hrdinku, ve druhé už je to zase je postava, která tam někoho rube. Takové skoky prostě nefungují, když v tom není něco víc, co by čtenáře táhlo. A v téhle knize to něco víc není.

Komiks "Bojový anděl Alita 3: Cesta ke svobodě" se jeví jako čiročirá zábava, kde už nejde o moc víc. Jako kdyby autor ztratil směr, kterým se chtěl vydat, jako kdyby ho možná ani celou dobu neměl, prostě chtěl jen mangu s cool hlavní hrdinkou, která by mohla mít i zajímavou minulost a zajímavou budoucnost, ale to se nějak nenaplňuje. Je to sled epizod, které jsou sice provázány, dění někam směřuje, ale není to nějak moc naplňující, jak by si čtenář přál. A je to škoda, protože ten potenciál zde rozhodně je. Alita je dobrý hrdinka, jsou zde povedené vedlejší postavy, ale třeba její vztah s Figurem byl napsaný neskutečně neobratně a ve chvíli, kdy to mohlo být konečně trochu nějaké, to najednou padá na hubu. Jsou zde momenty, které se vám budou líbit, ale pak jsou najednou upozaděny. A jede se dál. Nějaký nový motiv. Jen hlavně směřovat kupředu. Ale příběhu to ve skutečnosti neprospívá.

Komiks "Bojový anděl Alita 3: Cesta ke svobodězakoupíte na stránkách obchodu Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Bojový anděl Alita 1: Zrezivělý anděl"
"Bojový anděl Alita 2: Smrtící anděl"

Žádné komentáře:

Okomentovat