2018-11-21

#1853: Zuzanka a její svět - 95 %


Zuzanka a její svět
Vydalo nakladatelství Plus v pevné vazbě v roce 2018. Vydání má 112 stran a prodává se v plné ceně za 699 Kč.

Scénář: Jaroslav Přibík
Kresba: Bohumil Konečný

Hodnocení, které komiksu dávám, je velmi vysoké, a co si budeme povídat, scenáristické kvality tohoto příběhu nejsou až tak vysoké. Ale někdy není prostě nutné, aby všechny prvky byly dokonalé, někdy je jen nutné, aby se sešlo něco hodně speciálního. V tomhle případě je to zaprvé kresbě Bohumila Konečného, která je prostě úchvatná, a to i v případě tohoto komiksového stripu, který by si vystačil i s mnohem jednodušším pojetím. Pokud by vás tvorba Bohumila Konečného zaujala, podívejte se na stránky bimba.cz, kde toho o tomto tvůrci najdete více. Bimba byla přezdívka, pod kterou byl také známý a případně podepisoval svoje kresby. Druhý důvod, proč dát tak vysoké hodnocení, je vůbec skutečnost, že kniha dnes, po sedmdesáti letech od uvedení stripu, vůbec vyšla a že si s ní dal nakladatel takovou práci. Tenhle komiks si to zaslouží, protože se k němu váže docela zajímavý příběh, jenž ukazuje dobu a její drtivou tíhu.

Jaroslav Přibík za sebou měl v roce 1948 šéfredaktorskou činnost v ženském magazínu "Hvězda československých paní a dívek", která ale s druhou světovou válkou skončila. Po válce se mu dostalo možnosti být šéfredaktorem nově vzniklého týdeníku "Květen", který chtěl rozvíjet v jiném duchu, pro jiné čtenáře, ale přesto v něm zůstalo dost z jeho předchozí činnosti. Ta ale neobsahovala tolik komiksových zkušeností. U Bohumila Konečného jich do té doby bylo ještě méně. Ale snad právě s odkazem na zaniklý magazín se Jaroslav Přibík rozhodl, že by bylo fajn vytvořit strip, který se bude věnovat ženskému tématu, bude to lehké, zábavné čtení, nic náročného, nic uměleckého. Ten záměr byl naprosto zřejmý. Šlo o to lidi bavit, ne je intelektuálně vzdělávat. Bohumil Konečný se nechal přesvědčit, aby komiks kreslil, a tak se rodil strip, který měl i zajímavou genezi, Předcházela mu celkem zajímavá kampaň, kdy se v několika číslech po sobě objevovaly náznaky toho, co má přijít. Natěšené publikum si pak "Zuzanku a její svět" oblíbilo. Ale...

A tady to začíná být zajímavé, ale ještě se trochu věnujme samotnému stripu. Zuzanka je hlavní postava tohoto komiksu, který si bere dost z amerického stripu, ale přitom je to pořád české, v českém prostředí a někdy i velmi poplatné době, jednoduše proto, aby se komiks a potažmo i časopis dál udržely na trhu. Strip samotný funguje často jako reklama na samotný "Květen", na nějž se postavy velmi často odkazují. Zuzanka je kadeřnice, které se zalíbí jeden dlouhán, jmenuje se Jan. Jenže je tu ještě Marie, která se také do Jana zakouká a rozhodně nechce krasavce nechat své kamarádce, k níž se však chová jako pěkně vypočítavá mrcha. Takže ano, máme před sebou červenou knihovnu, ale přece jen se to podařilo oživit i akcí, kdy především ve chvíli, kdy je Zuzanka unesena, je to celkem zajímavé. Pak už ty následky moc ne, ale jak říkám, tohle je čtení pro zábavu, není to vyloženě originální.

Tehdejší době, tehdejším papalášům a rádoby mravokárcům, se komiks nelíbil. Jednoduše proto, že to byl komiks, což bylo moc americké, a pak také proto, že to odvádělo pozornost lidí - dělnické většiny - od intelektuálních děl. Docela by mě zajímalo, kolik z těch mravokárců cokoli intelektuálního nebo to, co nazývali uměleckým, skutečně četlo. Anebo alespoň něco, co nemělo na titulce jména jako Lenin a Marx. Zajímavostí vydání komiksu "Zuzanka a její svět" je i skutečnost, že jsou zde nenávistné dopisy od čtenářů, tedy i mezi těmi, které podporovaly pokračování stripu. Je v nich možné číst, jak byli lidé zdeformování propagandou, jak si udělali názor bez toho, aby byl podložený jakýmikoli důkazy. Je strašně jednoduché svést na něco vinu, protože slova zmůžou hodně. Je smutné, že se tohle děje i v dnešní době, že se za těch 70 let vlastně moc nezměnilo. Jedno špatně mířené slovo a lidé se mohou zbláznit, jen aby ho následovaly. Jsme tak snadno ovlivnitelní. I to je odkaz "Zuzanky a jejího světa", komiksu, který skončil proto, že ho komunisti nechtěli a nakonec si vydobyli svou. Člověk si pak nemůže nepoložit otázku: Jak by vypadal český komiks, kdyby komunisti raději drželi hubu a nesrali se do něj?

Komiks "Zuzanka a její svět" můžete zakoupit na stránkách Albatros Media.

Žádné komentáře:

Okomentovat