2018-10-05

#1820: Maus I: Otcova krvavá pouť dějinami - 100 %


Maus I: Otcova krvavá pouť dějinami (Maus I)
Vydalo nakladatelství Torst v brožované vazbě v roce 1997. Původně vycházelo v časopise  "Raw". České vydání má 160 stran a prodává se v plné ceně za 245 Kč.
Knihu můžete v souborném vydání zakoupit v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Art Spiegelman
Kresba: Art Spiegelman

Pokud jste stále ještě o komiksu "Maus" neslyšeli, tak si musíte nejprve uvědomit, že i když zde vystupují antropomorfizovaná zvířata, rozhodně to není čtení pro děti, podobně jako není čtení pro děti "Usagi Yojimbo". Art Spiegelman použil na první pohled celkem jasnou metaforu, kdy židé jsou v jeho podání myši a nacisté jsou kočkami, které jeho loví. Navíc si s nimi ještě hrají, než je zabijí. Ta metafora je skutečně celkem jasná, ale nemělo by vás to ani trochu odradit, protože tohle je komiks, který je neskutečně komplexní, i když se na první pohled vlastně jedná jen o zachycení vzpomínek člověka, který si prošel válečným peklem i nacistickými tábory. Tím člověkem není nikdo jiný než otec samotného Arta Spiegelmana, a tak je komiks "Maus" velmi osobní a díky tomu i velmi specifický.

Původní české vydání bylo rozděleno do dvou knihy, kdy "Maus I: Otcova krvavá pouť dějinami" vyšel v roce 1997 a kniha "Maus II: A tady začalo moje trápení" jej následovala v roce 1998. Nakladatelství Torst se ale v roce 2012 rozhodlo, že knihu vydá souborně, a to ve vázané podobě v pevných deskách. Kniha tedy má i novější vydání, než jaké zde recenzuji, ale souborné vydání jsem si vzhledem k vlastnictví vydání ve dvou dílech nekupoval. Pokud ale komiks "Maus" ještě nevlastníte, rozhodně ho mohu doporučit, a je jedno, v kterém vydání to bude, protože tohle je komiks, který stojí za pozornost, třeba i proto, abyste viděli, jak také může vypadat americký komiksový underground. "Maus" totiž původně vycházel v magazínu "Raw", který Art Spiegelman zakládal.

Kniha "Maus I: Otcova krvavá pouť dějinami" se nezaměřuje na koncentrační tábory, ale na začátek války, na to, jak se nacistická hrozba pomalu plížila Polskem, jak se stávala skutečně problémem každého žida v Polsku, i když si někteří mysleli, že se jich to netýká a nemůže týkat. Vyprávění sleduje osudy Vladka Spiegelmana a jeho ženy Anji, ale jsou zde i další postavy, s nimiž se setkávají. Je zde ale zároveň i linie současná, tedy současná v době přípravy vytváření komiksu, kdy se Art Spiegelman setkával se svým otcem a zapisoval si a nahrával jeho vzpomínky, aby měl na knihu materiál. A právě tahle rovina je velice zajímavá. Art Spiegelman chce vyprávět, co otec zažil, ale stejně tak se chce vyrovnat se vztahem ke svému otci, který rozhodně není jednoduchý. Byl otec takový proto, že prošel koncentračním táborem, anebo měl takovou povahu už před tím?

Na knihu "Maus I: Otcova krvavá pouť dějinami" tak není možné koukat pouze na zachycení života člověka, který si prošel nacistickým terorem, ale je to i kniha, kterou si autor snaží pomoct v chápání svého vlastního otce. A v obou případech kniha funguje skvěle, nesnaží se nic přikrášlit, naopak, je na sebe celkem tvrdá, respektive autor je tvrdý k sobě i ke své rodině a nenechává si nic pro sebe, ani momenty, které musely být jednoznačně těžké. I proto je kniha tak působivá, i proto to není jen další čtení o druhé světové válce a jejích útrapách. Smyslem napsání knihy nebylo ukázat vyloženě tu nejtemnější stránku nacismu, ale prezentovat příběh jednoho člověka a lidí, s nimiž se v době druhé světové války setkal. A jak tato část, tak část osobní se vydařily neskutečně. Jejich synergie je nesmírná. A to je pořád jen první část!

Žádné komentáře:

Okomentovat