2018-10-04

#1819: Nick Cave, Mercy On Me - 95 %


Nick Cave, Mercy On Me (Nick Cave, Mercy On Me)
Vydalo nakladatelství Argo v pevné vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Nick Cave, Mercy On Me" u nakladatelství Carlsen Verlag v roce 2017. České vydání má 360 stran a prodává se v plné ceně za 498 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Reinhard Kleist
Kresba: Reinhard Kleist

Jestli máte rádi styl komiksů Reinharda Kleista, tak budete v tomhle případě nadšení. Jestli víte, co od něj čekat, tak budete ohromení. Osobně si myslím, že "Nick Cave, Mercy On Me" je zatím ta nejlepší kniha, jaká u nás od Reinharda vyšla. A také rozhodně ta nejobjemnější. Argo to vydalo ještě jako celkem pořádný špalek, větší formát, než ostatní Kleistovy knihy, což je rozhodně plus, protože i na ty černobílé panely se lépe dívá v trochu větším formátu. A i když je to 360 stránek, rozhodně vám to nepřijde jako nějaká bible, kterou budete číst několik dní. Tohle je dílo imaginace, je to dílo založené na Nicku Cavovi a ještě více na jeho písních. Jednoduše řečeno, tohle rozhodně není standardní, stále celkem informativní životopis a čtivý životopis, na nějž jste u Reinharda zvyklí, tohle je spíše biografie založená na dojmech a na písňových textech, náhled do duše jednoho specifického umělce.

Nick Cave není autor, kterého bych znal nějak více. Jeho písně jsem možná slyšel poprvé teď, když jsem četl komiks a chtěl jsem nějaké texty slyšet v jeho provedení. Jeho hudba je zajímavá, líbí se mi, jak je poetická, ale přitom dějová. To jsou příběhy, které si skutečně můžete vyslechnout a představit. S Nickem Cavem mám zkušenost literární, když jsem si koupil kdysi knihu "Smrt Zajdy Munroa", která mě zaujala svým specifickým stylem i příběhem. Tohle rozhodně není standardní čtení, jež se vám dostane do rukou. A nejsou takové ani Cavovy texty. A nakonec není takový ani komiks "Nick Cave, Mercy On Me". Kde se děj odehrává budete tušit - většinou - kdy se odehrává už je komplikovanější, ale jsou zde náznaky, co se děje... no, to už je trochu jiná káva. Ale jde prostě o dílo, které se nám snaží dostat do Nickových myšlenek, do jeho hlavy, kde to rozhodně nebude jednoduché. U umělců to ale bude podobné, pokud jsou tak tvůrčí, pokud se chtějí odlišit.

I přesto, že komiks "Nick Cave, Mercy On Me" je na data a určení celkem střídmý, základní obraz o Nickově životě si uděláme. Narodil se v australském městečku Warracknabeal, z něhož byste také chtěli vypadnout už jen pro to jméno. Byl rebelem, chtěl žít jinak, nechtěl se zastavit. A tak se stal součástí kapely, měl ambice, i když mu tvrdili - ještě dlouho - že vlastně vůbec neumí zpívat. Nevzdával se, měnil se název kapely která zjistila, že nechce dělat nic popového, co letělo v Austrálii. A tak se přesunuli do Londýna, kde už se trochu rozehráli, ale nicka dál honili jeho démoni, kteří se skrývali i v drogách, jež mu pomáhali tvořit a tvořit. A pak přešli do Berlína. Nick Cave and the Bad Seeds měly větší úspěch něž Nickovy první kapely, ale musel se vypořádat sám se sebou. Skončil na odvykačce. Ale dál tvořil, dál vytvářel své specifické světy. A činí tak dodnes.

Reinhard Kleist se ukazuje jako neskutečně schopný vypravěč, kdy kniha "Nick Cave, Mercy On Me" je rozdělena do celkem pěti kapitol. První čtyři přestavují určité fáze Nickova života z pohledu vyprávění některých jeho písňových postav. Ty kapitoly se ve vybraných scénách prolínají, a tak vytvářejí ucelený a neustále se rozvíjející celek. Postupně odhalíme stále více z Nickova života. Následně pak dojde ke konkluzi v poslední kapitole, kdy se Nickovy všechny jeho postavy vrací, aby si s ním promluvily, aby ho nutily přemýšlet o tom, jak tvoří, jaký je smysl toho, co dělá. Pátá kapitola je tak místy až epicky katastrofická, jako kdyby sama byla písní nicka Cava. Ale to jde říct o každé kapitole. Právě pátá je ale více fantaskní, více obrazově imaginativní. Končí přitom ale realisticky. I Nick Cave se někdy musí vrátit ze svých svět na zem. Ale kniha "Nick Cave, Mercy On Me" ve vás bude ještě chvíli rezonovat. A možná si nicka Cava pustíte, i když jste ho doposud jako zpěváka a skladatele neznali.

Žádné komentáře:

Okomentovat