2018-09-19

#1808: Svůdné schůzky - 60 %


Svůdné schůzky (Fripons)
Vydalo nakladatelství Crew v pevné vazbě v roce 2018. Komiks původně vyšel jako "Fripons 1: Dessous fripons" a "Fripons 2: Rendez-vous fripons" v roce 2010. České vydání má 150 stran a prodává se v plné ceně za 549 Kč.

Scénář: Různí
Kresba: Různí

Erotického komiksu je v poslední době v překladovém komiksu docela dost a jsem za to rád. Kniha "Svůdné schůzky" je zajímavá proto, že se jedná o sbírku krátkých povídek, kdy ta nejdelší má snad deset stran, a to se jedná ještě o výjimku, většinou to jsou povídky o čtyřech stranách, někdy se jde až do takového extrému, a to ve dvou případech, kdy je zde mikropovídka na stránku - teď myslím skutečně povídku, nikoli komiks - a k tomu je erotická ilustrace na jednu stránku. Zrovna tyhle povídky má na svědomí Patrick Cauvin a ilustrovali mu je Enki Bilal a Loustal. Tady se ukazuje, že dobrá ilustrace skutečně dovede zvýšit potěšení ze čtení povídky, která vás sama o sobě ani tak moc dostat nemusí.

Kniha "Svůdné schůzky" je zajímavá nejen proto, že se zde objevují různě dlouhé povídky, ale také proto, že skoro každou tvořil jiný autor. Zrovna Patrick Cauvin se ze představuje dvěma, s ním ještě třeba Guy Vidal nebo Annie Goetzinger, ale jinak se jedná o autory s jednou povídkou, navíc ve většině o autory, kteří česky doposud nevyšli, což je také velmi příjemné. A ještě příjemnější je skutečnost, jak zde vidíme různé styly, a to nejen z hlediska barevnosti, protože rozdělení na černobílé a barevné komiksy je zde skoro pravidelné a vůbec nevadí. Naopak čistá černá linka umí být hodně sexy. Ale je to i v tom, že jsou zde různé vlivy.

Najdeme zde komiks, který je trochu šmrncnutý mangou, kde jsou výrazy až nečekaně expresionistické, ale přitom komiks, který je pořád sexy - viz hned první "Socrate". Naproti tomu jsou zde pak "Proustovské závany", které mají zjednodušenou ligne claire a to toho filozofování, které je pak v příjemné kontrastu s posledními panely, které nám vlastně říkají, že si můžeme být chytří, jak chceme, ale když nás přemůže touha, jsme pořád jenom zvířata. Altuna v "Něžných projížďkách" zachází s černobílou kresbou do až fotorealistické přesnosti, na rozdíl od něj Edmond Baudoin má až expresionistické rozmáchlé tahy. Přesto oba autoři dovedou být ve svých příbězích sexy.

A tohle je na sbírce "Svůdné schůzky" zajímavé. Ať už čtete jakýkoli komiks, kresba z něj dělá sexy čtení. Co je problém, to jsou scénáře. Někdy chtějí být filosofující, ale jsou spíše přechytralé, většinou jsou spíše vtipné a anekdotou, někdy vám neřeknou vůbec nic a nebaví vás je číst. Ale pořád je to dostatečně sexy díky kresbě a pořád je to galerie různých kreslířů. Ti vás mnohdy dovedou oslovit více. Jejich kresba je natolik různorodá, že si zde každý najde to svoje. Díky tomu zůstává "Svůdné schůzky" velmi rozmanitou sbírkou, a to i přesto, že žánr je celkem jasně daný - erotický komiks. Ale ani s tou erotikou to není úplně jednoduché. Vždycky je potřeba dobrý nápad, aby takový komiks bavil jako celek, nejen z hlediska kresby.

Komiks "Svůdné schůzky" zakoupíte na stránkách Crew.

Žádné komentáře:

Okomentovat