2018-09-10

#1801: Rocket 2: Tahání za ocas - 55 %


Rocket 2: Tahání za ocas (Rocket Racoon 2: Storytailer)
Vydalo nakladatelství Crew v brožované vazbě v roce 2018. Původně vyšlo jako "Rocket Racoon 2: Storytailer" v roce 2015. České vydání má 136 stran a prodává se v plné ceně za 329 Kč.
Knihu zakoupíte se slevou v knihkupectví Minotaur.

Scénář: Skottie Young
Kresba: Filipe Andrade, Jake Parker

"Tahání za ocas" je celkem hezký dvojsmyslný název, který se mi líbí a na jehož základě jsem si uvědomil, že on i ten první díl má v češtině docela vtipný název. "Chlupatý a nebezpečný" je také docela dobré. Myslel jsem si, že mě kniha "Rocket 2: Tahání za ocas" bude bavit podobně jako "Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný", ale v tomto případě jsem se bohužel spletl a musím uznat, že tohle až tak zábavné nebylo. Rocket je postava, která umí celkem dobře zahlásit, navíc ve vztahu s na slovo skoupím Grootem to pořád funguje, ale najednou se přistihnete u toho, že vás příběh zase tolik chytnout nemusí, že vlastně o tolik nejde, protože se dění nikam moc neposouvá, že se jedná jen o epizody z Rocketova života, které nejsou nutně vždy příliš strhující.

Kniha "Rocket 2: Tahání za ocas" navíc obsahuje pouze pět původních sešitů, což je trochu vynahrazeno skutečností, že je zde dostatek bonusů v podobě alternativních obálek a skic stánek z různých pasáží knihy. Tohle je docela příjemné, ale i tak máte pocit, že se tvůrci prostě jen snažili zaplácat prostor, protože toho volného místa zde zůstalo dost. Pět sešitů pak dohromady tvoří tři příběhy, kdy první a třetí každý zabral dva sešity, druhý příběh opak pouze sešit jeden. A právě ten jednosešitový je možná i nejvtipnější, i když jeho finále je takovou tou klasickou trapnou scenáristickou berličkou, kdy se řekne, že ono je všechno vlastně trochu jinak. V tomhle podání to ale celkem snesete, protože víte, že tohle má být hlavně zábava.

První příběh je o tom, že se Rocket a Groot zaseknou na jedné planetě, udělají něco hodně pitomého, a Rocket se pak snaží zachránit Grootovi život. Ano, i Groot by mohl umřít. Musím říct, že tady mi hodně vyhovovala kresba Filipeho Andradeho, která je taková hodně depresivní, ale k příběhu a hlavně monstrům, jež zde jsou, se skvěle hodila. Kresba Jaka Parkera se vedle toho pak jeví celkem obyčejná, i když rovna monstra také umí nakreslit docela pěkná, což se ukazuje hlavně v posledním ze tří příběhu, především na jeho začátku. Prostřední příběh je alternativní budoucností, komiks o tom, co by se stalo, kdyby Groot přišel na Zemi a chtěl být Avengerem. Odehraje se zde pár cool scén, které stojí za to vidět.

Rocket je velmi dobrou postavou, ale myslím, že na to, jak Skottie Young sérii začal, tak v ní už tak dobře nepokračuje. "Rocket 2: Tahání za ocas" je spíše jen takovou jednohubkou, která vyloženě neurazí, ale ani se jí nepovede vás pořádně odrovnat. Dočtete a řeknete si, že to bylo celkem fajn. Anebo si řeknete, že to chtělo ještě tak jednou tolik stránek, aby to konečně stálo trochu za to. Je fajn, že je tu humor a jsou zde hlášky, i když musím uznat, že u některých jsem měl pocit, že tolik nevyšly a nemyslím si, že to bylo vinou překladu. I tohle se dá ale skousnout, jenže problém je trochu v příbězích, které vyšumí. Nebudete si je pamatovat, což je škoda. Ale jestli chcete spotřební komiks, je kniha "Rocket 2: Tahání za ocas" vhodnou volbou.

Komiks "Rocket 2: Tahání za ocas" zakoupíte na stránkách nakladatelství Crew.

Na Comics Blogu najdete recenze na knihy:
"Rocket 1: Chlupatý a nebezpečný"

Žádné komentáře:

Okomentovat